Regisztráció Elfelejtett jelszó

Államcsőd - pro & kontra

Re: de szép

#459933 Bendeguz Előzmény: #459932

Matgab belémállította az ideget. Amúgy meg nem baj, hogy még nem alszom. Menni kell este bulizni, meg szilveszterkor is bírni kell a tempót :) No de komolyan, mi lehet a legrosszabb forgatókönyv? Lezárják a határokat és bevonják az útleveleket?

de szép

#459930 Bendeguz

De szép topicot találtam! Most hogy látjátok, jön a csőd? Milyen hatással lesz ez ránk? Mi változik meg a hétköznapokban?

ha már..

#64863 Hathor

ha már találtam ezt a topicot, tegnap találtam az írást, bár most szárnyal minden, így ne vegyétek komolyan, ez csak a magamfajta pesszimistáknak..

Csath Magdolna szerint közeleg az államcsőd

Megindult a belső piac szűkülése, ezt jelzi a friss GDP-adat is – állítja Csath Magdolna. A közgazdász szerint bebizonyosodik, hogy a megszorítások a gödör alján tartják Magyarországot. Ha ez így megy tovább, ismét szembetalálhatjuk magunkat az államcsőd rémével. Ha megvalósul Bajnaiék újabb százmilliárdos szigora, sokaknak fog majd fájni, a jelenleginél is jobban.

A GDP csökkenése, a magyar mezőgazdaság lejtmenete azt jelzi, hogy immár a hazai, belső fogyasztással is súlyos probléma van – reagált a kedden közzétett GDP-adatokra Csath Magdolna. A közgazdász szerint immár megindult a hazai piac szűkülése, a gazdaság problémáinak kezelése helyett alkalmazott erőteljes megszorítások negatív hatásai jönnek elő. Csökken a lakosság fogyasztása, lejtmenetbe került a hazai cégek teljesítménye is. Megszorításokkal nem lehet kilábalni a bajból, nem lehet a gazdaságot teljesítményre ösztönözni – hívta fel a figyelmet Csath. A hazai vásárlóerő szűkülésével kapcsolatosan megjegyezte, hogy „az emberek már az élelmiszerek vásárlásakor is elkezdtek spórolni”.

A közgazdász szerint „ki kellene már végre szállni ebből a mókuskerékből, különben egyszerűen leáll a magyar gazdaság”. Nem zárta ki az államcsőd lehetőségét sem, ha nem indul meg a gazdasági növekedés ösztönzése.

Ez a kurzus ennyit tud?

Köztudott, hogy Bajnaiék kegyetlen megszorításokkal próbálják meg egyensúlyba hozni a költségvetést, ebben ösztönzi őket az IMF figyelő tekintete is. Mint a Magyar Nemzet kedden megírta, újabb megszorítások várhatók, amennyiben nem teljesülnek a költségvetés bevételei, amelyekkel kapcsolatban már sokkal több a kérdőjel, mint a biztosra vehető előrejelzés. Ott tátong a büdzsén egy körülbelül százmilliárdos lyuk, amelyet be kell tömni. Ezzel kapcsolatban Csat Magdolna elmondta, hogy ennek a kormánynak „a kreativitása csak abban nyilvánul meg, hogy hogyan lehet az emberektől, a szociális ellátórendszerekből minél több pénzt elvenni”, míg azzal senki sem foglalkozik, hogy a kormányzat működését a gazdaságélénkítés mellett hogyan is lehetne ésszerűbbé tenni. „Minek van a gazdasági miniszert?” – tette fel a kérdést.

A professzor asszony szerint még az eddigieknél is nehezebb időszak elé néznek a családok, az iskolák, a kórházak, s bizonyára nem ússzák meg a további kivéreztetést a szociális ellátórendszerek sem. Ismert: a családtámogatási rendszer is komoly sebet kapott Bajnaiék műtőasztalán. Csath szavai szerint a külföldi cégeknek adott adókedvezmények összege megközelíti az ezermilliárdos összeget is; azon kellene gondolkodni, hogy ezeket a kedvezményeket miképpen lehetne szűkíteni, s „ezzel pillanatok alatt megoldódna a százmilliárd forint kérdése is”.

(MNO)

CDS felár

#64857 Hathor

Tudja valaki, hogy a magyarországra vonatkozó CDS felár grafikonját, értékét hol lehet megnézni napi szinten?

Valahol lehet ezt látni?

Re: Szándékosság vagy önsorsrontás?

#44662 Kissherceg Előzmény: #2146

azt hiszem ez pro:

"Amennyiben nem javul, vagy esetleg újból romlik a nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulat, a kockázati étvágy, akkor Magyarország kérni fogja a nemzetközi hitelcsomag méretének megnövelését - jelezte ma délelőtt külföldi újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján a Dow Jones tudósítása szerint Bajnai Gordon.

A miniszterelnök hangsúlyozta: most még korai lenne kijelenteni, hogy valóban szüksége lenne Magyarországnak a hitelcsomag keretösszegének (ami jelenleg közel 20 milliárd euró) megemelésére. Jelenleg is Magyarországon vannak a hitelcsomagot nyújtó szervezetek szakértői. "

Szerencse, hogy nincs baj... Előző 25mrd hova tűnt rohadjatok meg az egész társaságotokkal együtt, tönkreteszik 100évre az országot..

Re: Szándékosság vagy önsorsrontás?

#2146 Ragyas Előzmény: #272

"Ami megdöbentő volt számomra, hogy 17 hatóságtól kell engedélyt kérni ahhoz, hogy geotermikus energiát vehessél ki "magad alól"

A leandereim simán lopják a geothermikus nafftát a pinyóban! :)))

Re: Energia

#2141 Kissherceg Előzmény: #2071

ez a téma ma ismét aktuális nemzetközi porondon... Eredménye tpzsdén látszik.

Energia

#282 Waszeitung

Nyitottam egy topikot Magyarország címmel,felraktam az említett "tájékoztatót"sztem folytassuk ott a diskurzust,úgy látom van itt érdekes dolog,bár lehet energia néven kellett volna nyitni,azt hittem az eset egyedi. :D

Szándékosság vagy önsorsrontás?

#272 Krumenaker

Nem vízről, hanem geotermikus energiáról, vagyis ugyanúgy földalatti dologról lesz szó az alábbi cikkben.

Ami megdöbentő volt számomra, hogy 17 hatóságtól kell engedélyt kérni ahhoz, hogy geotermikus energiát vehessél ki "magad alól".

Kérdés: Hogyan lehet valamit ennyire lehetetlenné tenni, amire pedig égetően szükségünk lenne?

Kérdés II: Az a multi, aki engedélyt fog kapni a magyarországi kitermelésre, végig fogja járni ezt az utat? Avagy majd születik egy törvény, amivel leegyszerűsítik az egészet, és ebből fogjuk közvetve megtudni, hogy el is adták a teljes hazai piacot?

http://www.komment.hu/tartalom/20090206-velemeny-nagyobb-geotermikus-energiahasznositassal-csokkenhetne-az-orszag-importfuggosege.html?cmnt_page=1

Re: A hely, ahol élned kell...

#271 gentlemanus Előzmény: #269

Jó bácsik, akkor csináljátok meg ezt a speckó blogot, mert erről kellene egy kis diskurzust folytatni.

#269 Kissherceg Előzmény: #263

Hali, mi kutunk engedélyeztetve van, de telekhez kaptuk gyakorlatilag :) Viszont jó lenne tudni ezt a szabályozást. További bőrt akarnak lehúzn mindenkiről, főleg úgy, hogy külföldieknek sikerült rengeteg kutat venniük, kitermelési joggal :( Következő idők "olaja" víz lesz, vízhatalom lehetnénk, amivel elkerülhető lenne az államcsőd :) Csak, hogy a témához is kapcsolódjunk.

#263 Ozzy_ Előzmény: #244

amennyire én tudom, minden ami a földben van az államé. Ha régészeti leletet találsz azt is be kell szolgáltatni, vagy ha olajat, akkor annak a kitermelési joga is az államé, hiába van a te telkeden. Persze a koncesszióban eladhatja a jogot, de a jog önmagában nem a tied semmiért se ami a földben van.

Kutat furatni is engedéllyel lehet.

Sehol máshol nem hallottam ilyen szabályozásról, de ez még mindig Mutyisztán.

Az nem világos számomra, hogy nekik hol a föld határa, mert pl a pince az a tied, pedig föld alatt van. A növényeid gyökerei is a tieid stb.

Erről kéne egy ügyvédet kifaggatni. Esetleg nemzetközi jogban jártasat is. Mert pl a kútvíz kitermeléséhe szerintem kevesebb energia kell, mint a városi vízellátóhoz, tehát akár a zöldeket is érdekelheti a dolog.

A másik pedig az, hogy ha csatornázott helyen laksz, a csatorna díjat nem tudják megállapítani a kútvíz után, ezért szoktak még nyavajogni.

#262 Kissherceg Előzmény: #261

hali, sztm csinálj neki egy blogot :) Az a legegyszerűbb, mert oda tudsz képet beilleszteni.

#261 Waszeitung Előzmény: #258

Bescaneltem,fel tudom tölteni ide az oldalra vhová?Egy new topikot nyitnék közéleten belül,Magyarország címmel,oda raknám ki.

#258 Kissherceg Előzmény: #244

Gondolod csinálhatsz egy blogot a témának is oda azt töltesz fel amit szeretnél. No meg hozzá is lehet szólni :)

Nekünk van fúrt kutunk, szóval érdekelt vagyok...