Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Nagyvilág

Re: Vesztettek a természetvédők

#217385 rbbj11 Előzmény: #217354

Az EU egyre inkább egységesítő törekvése próbálna Európában is ellenlábast létrehozni, aminek sztem ideje is lenne. De hát vannak ezek a nemzeti érzelmekben túltengő csoportok :DD

Én már csak ezért is teljes lényemmel az EU-szkeptikusok ellen vagyok, mert nem értik meg, hogy jelenleg gyakorlati megoldásként Európa számára csak az amcsi csicskás szerep juthat, vagy egy valódi unió, saját hadsereggel, saját egységült K+F-fel (l. űrkutatás stb), önmagában egy No. sem tudok loszart se csinálni, nemhogy kis porbafingó hazánk.

EU-s hadsereg magyar ezreddel meg német stb. ezredekkel, az lenne az utópiám :)

Kb. svájci mintára képzelnem el az EU-t, ami már képes lehetne rivalizálni USA-val (közös külpolitika, közös pénz, közös védelem)

#217354 Netmaster Előzmény: #217351

Igen, ez igaz (habár USÁ-t a hidegháború nem viselte meg túlzottan, azon a néhány, saját hülyeségéből indítótt háború-fiaskón kívül). Annyit teszek hozzá ahhoz, amit előzőleg írtam, hogy az iránnyal nem vagyok kibékülve. És ha csak ez az egy van, az gond.

#217353 Netmaster Előzmény: #217350

Akkor úgy mondom, hogy régebben (rómaiak után, világháborúk előtt) megvolt egy olyan erőegyensúly, hogy közös érdekszférában egyik hatalom sem nőtt túl nagyra, mert mindig akadt kellő mennyiségű ellenlábas, akik helyretették. Illetve a Közel-Keletről nem tudok nyilatkozni, de az most nem túl releváns.

Ha van három nagyjából hasonló erőt képviselő rivális hatalom, sikeresen sakkban tudják tartani egymást. Lett csak volna Kína hasonló erőben ötven évvel ezelőtt, másképp alakul a történelem (tudom, nagyjából egy platform, de akkoriban nem voltak túl jóban). USA és Szovjetunió magában nem volt azonos súlycsoport. És a mi helyzetünk nem a versenyen múlott.

Amúgy egyetértek, hogy a háborúval/invázióval mint megoldási módszerrel persze, nem lenne jobb semmi. Sőt, alapvetően a nemzetek közti szembenállás, rivalizálás sem ígér semmi jót. De ami most van, az sem. Azzal van problémám, hogy egy oldalnak szinte korlátlan hatalma van.

#217351 rbbj11 Előzmény: #217350

Birodalmak sztem sose úgy működtek, h. ha verseny volt köztük, akkor a lakóiknak jobb lett...épp ellenkezőleg, hisz a verseny rengeteg energiát elemészt, sokkal jobb, ha állandóan csak nyer, különösebb megerőltetés nélkül.

#217350 rbbj11 Előzmény: #217348

mindig egy zsandár volt (korábban nagy földrajzi régióknak), és ez sztem a globalizálódással csak erősödik és és szűkül. Régen is voltak nagy birodalmak egészen más térségekben a rómaival párhuzamosan, de ma már a világkereskedelem miatt nem létezhet több központ egymás mellett, folyamatosanterjeszkednek, és hamar összeütköznek az érdekeik. Egyébként éppen 90ig is két zsandát volt, aból az egyik ki is purcant.

És volt a kettő közt verseny is - na, jobb volt nekünk akkor?

#217348 Netmaster Előzmény: #217317

Hiányzik nekem a cikkből az a lehetőség, legalább gondolati szinten, hogy ne egy "zsandár" legyen. Nem tesz jót, ha USA a saját játékszabályai szerint avatkozik be ott ahol csak akar (neki sem, legfeljebb az érdekelt cégeknek), okoktól függetlenül. Melyik monopólium jobb mint a verseny?

Mondjuk lehet, hogy ebből a fajta versenyből is újabb és újabb háború lenne, lényegében mint az elmúlt századokban, úgyhogy legfőbb ideje kitalálni valamit ami teljesen más.

#217298 Netmaster Előzmény: #217297

Ebből (mármint az előzőből) is látszik, mennyire sakkban lehet tartani kisebb vagy elmaradott országokat a gazdaságukkal... :(

Na, most büntiből longoljuk vagy shortoljuk a jent? ;)

Vesztettek a természetvédők

#217293 Netmaster

"Több előterjesztést is elbuktak a természetvédők az elmúlt két hétben Katarban megrendezett ENSZ konferencián, ahol az élőlények és a belőlük előállított termékek nemzetközi kereskedelmét vizsgálták felül. A legvitatottabb pontok az elefántcsont, a jegesmedvetermékek és a tonhalak kereskedelmének szabályzása voltak, s külön foglalkoztak az internet illegális kereskedelemre gyakorolt hatásaival. Több halászattal kapcsolatos korlátozást is Japán sikeres kampányának köszönhetően utasítottak el."

http://www.origo.hu/tudomany/20100326-cites-konferencia-elutasitottak-a-tonhal-capa-jegesmedve-kereskedelemenek-szigoritasat.html

Re: További örömhír

#217239 Netmaster Előzmény: #217135

Ha javasolhatom, olvasd el a hírt, ne csak 1-2 szót belőle, mert egyelőre az abban foglaltak sem többek a semminél. :)

usaizrael

#217162 Sumér harcos

"A Washingtonban tartózkodó Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a helyi idő szerint kedd este tartott első megbeszélés után ismét találkozott vendéglátójával, Barack Obama amerikai elnökkel. Netanjahu emelt hangon szólt Jeruzsálem, a tervezett kelet-jeruzsálemi építkezések ügyéről, láthatólag keveset törődve Obama elégedetlenségével, aki a Fehér Házban fogadta őt.

Az első, másfél órás megbeszélés után Netanjahu nem hagyta el az elnöki rezidenciát, teljesen elzárkózott a sajtó elől, és munkatársaival tanácskozott - közölte egy név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselő. Az izraeli vendég ezután újabb találkozót kért Obamától, és a két politikus egy második, 35 perces eszmecserét folytatott. Utána - a szokásoktól eltérően - nem álltak a kamerák elé, s nem szóltak újabb tárgyalásuk tartalmáról és légköréről.

Néhány órával korábban Netanjahu azt mondta újságírók előtt, hogy "Izrael és az Egyesült Államok kapcsolatait nem szabad megterhelni az izraeli-palesztin békefolyamatot illető nézeteltérésekkel".

Az Obama-Netanjahu találkozó közben vált ismertté, miszerint a jeruzsálemi önkormányzat engedélyt adott arra, hogy a város keleti felén felszámoljanak egy palesztin szállodát, és a helyén felépítsenek egy húszlakásos társasházat izraeli családok számára.

A Jeruzsálemben szerdán kiadott hivatalos izraeli közlemény szerint "jó légkörben" zajlott le a washingtoni eszmecsere, s "a küldöttségek szerdán folytatják a (keddi) találkozón fölvetett gondolatok megvitatását". A washingtoni Fehér Ház illetékesei nem voltak hajlandók minősíteni a tárgyalások hangnemét és tartalmát."

Re: További örömhír

#217135 GáborGábor Előzmény: #217126

Itthon mi lenne ebből?

Semmi.

1000 milkás kárt okozott az államnak, ebből bizonyithatóan eltett 10 misit. Beperelik. Sajnálkozik majd lemond(!) - nincs azonnali elbocsájtás(!), - 2 év előzetes, 2 év felfüggesztett és... ennyi.

Magyarország, én így, kurvára nem szeretlek!

További örömhír

#217126 Netmaster

"Két év felfüggesztett börtönbüntetést és 375 ezer eurós pénzbüntetést kért pénteken a Párizs közeli Nanterre büntetőbíróságán az ügyész a Vinci építőipari vállalat egykori elnök-vezérigazgatója ellen. Antoine Zacharias az első olyan francia vállalatvezető, akit magas fizetése és prémiumai, valamint vezetői módszere miatt hivatali visszaéléssel vádolnak."

http://index.hu/gazdasag/vilag/2010/03/26/magas_fizetese_miatt_vadolnak_egy_francia_vallalatvezetot/

Baromi nehéz lesz kiköhögnie a majd 13 millás végkielégítéséből, esetleg az évi 2,9 milliós bónusznyugdíjból...