Regisztráció Elfelejtett jelszó

Dumcsi

Re: nincs cím

#173492 hosszhuszár Előzmény: #173293

Tegnap Voltunk a családdal a duma színházban.

Showder clubbos emberkék léptek fel.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti ezt a műfajt, sokkal jobb, mint a tv-ben......

Kaja, pia, és közben jót szórakozol.......

IT szakik! Bnőm Autocad …

#173228 KawaBazsy

IT szakik! Bnőm Autocad 2009-el szeretne kertet tervezni, de nem ért hozzá, állítólag vmi modul is kéne. Vki ismeri ezt?

Re: Havas hétvége

#173135 Ibiza Előzmény: #173040

ma már minden banki pénz virtuális..számokat cserélnek esténként egymás közt..söt a termények is.. a legtöbb befektetö frászt kapna ha megkapná amit vett.. kakaót kukoricát,,gázt olajat..

olyat adhatsz el ami nem is a tied..olyat veszel ami csak papíron van..

a pénz egy papír.aminek az értéke csak a fejekben van.. 100dollár értékü munkát végzel egy egy dollárt érö fecniért..

jó esetben ez egy valós teljesítmény,puffereled majd ezt a teljesítményt konvertálod egy másik ember munkájává.. pénz a közös nevezö az eltérö teljesítmények között..

eyg spkuláns (vagy kereskedö) nem végez 100dollár értékü munkát a 100dollár nyereségért.és teljesítmény sincs mögötte... abböl vannak a gondok.

A válság vsz azért lesz V mert mesterséges volt.. usa találta ki a külföldi finanszírozók lehúzásárta.. 911--olajországok megszállása--rendörállam--új tulajdonosi viszonyok--korlátlan adópénzek a totális ellenörzésre-nyugdíjaélapok lehúzása--magánszemélyek lefölözése...megérte..nekik.

A válság azért lehet obszejd W mert dupla csavar van a lehúzásban..

#173040 Kissherceg Előzmény: #172965

Pénz beszél

Semmit sem tanultunk a válságból

2009.12.21. 12:11 - Forián Szabó Gergely, a Pioneer Investments befektetési igazgatója

Egy évvel ezelőtt Bernard Madoff gigantikus csalásán hüledezett a világ. Senki sem gondolta volna, hogy a Nasdaq korábbi elnökeként is hírnevet szerzett sztárbefektető Kulcsár Attilát is megszégyenítő pimaszsággal képes átverni a pénzvilág „elitjét”. A csodabankár által felépített piramisjáték – Madoff saját bevallása szerint – már közel két évtizeddel korábban kezdődött, a csalássorozatban összesen körülbelül 65 milliárd dollárnyi virtuális pénz került az ügyfelek „számláira”. A lufi kipukkadt, a befektetők futhattak a pénzük után.

Hogy így karácsony előtt néhány nappal, a nagy éves visszatekintések időszakában miért pont ez a sztori jutott eszembe? Nos azért, mert a mögöttünk lévő esztendőben számos alkalommal éreztem úgy, hogy nem bírunk megszabadulni a madoffi virtuális világtól.

Piramisjáték globális szinten

A nagy játszma sokkal szélesebb körben működik: a világ minden polgárát érinti. A fő szervezők a világ hatalmi centrumai, a nyertesek a Föld jelenlegi lakói, azaz mi magunk lehetünk, a károsultak pedig az új belépők, azaz a következő generációk lesznek.

Régóta tudjuk, hogy az elmúlt évtizedekben megszokott gazdagodási és fogyasztási ütem nem adható át az utódaink számára, miután folyamatosan feléljük előlük a természeti és anyagi erőforrásokat. Bár ezzel sokan tisztában vagyunk, mégsem teszünk ellene, mert kellemes dolgokról kellene lemondanunk.

A szemetünket talán még hajlandók vagyunk szétválogatni, esetleg takarékosabbra cseréljük otthon a villanykörtét, de a megszokott kényelmi és fogyasztási szintből már nem szívesen vennénk vissza. Az autóból például nem szívesen váltunk a lassú és koszos BKV-ra, vagy a városi forgalomban életveszélyes biciklire. Meg különben is: miért pont én, amikor ott vannak azok az amerikaiak a benzinfaló Hummerjeikkel...

A kellemes dolgok szükségességére is mindig találunk magyarázatot, hiszen ki vonná készségbe az alpesi síelés, vagy a wellness egészségre és közérzetre gyakorolt kedvező hatásait. Hogy ezáltal szűkülnek a következő nemzedékek lehetőségei? Ez ma még csak nagyon keveseket érdekel.

A válság, mint lehetőség

A 2007 óta több hullámban érkező válság a mögöttünk lévő egy évben széleskörű ijedelemmel és jelentős fájdalommal járt. A figyelmeztetések már évekkel a válság kirobbanása előtt érkeztek: az olcsó hitelből finanszírozott fogyasztás eladósodáshoz, globális egyensúlytalanságokhoz és eszközár-buborékokhoz vezethet.

A tavaly őszi sokkhatás világszerte kemény landolást okozott, és nem csak az olyan különösen instabil országokban, mint Magyarország. Ugyanakkor a válsággal járó bizonytalanság és hitelszűke az egyensúly irányába lendítette a nemzetgazdasági mérlegeket.

A Lehman-csőd után egy pillanatra úgy tűnt, hogy a világban most valami nagyon mélyreható változás is bekövetkezhet. Talán az eddigi növekedési modell alapjait is át kell gondolni. Akár még a globális piramisjáték is összeomolhat, a bukásból pedig új világrend születhet. De nem így történt.

Struccpolitika

A hatalom birtokosai úgy döntöttek: mindent meg kell tenni a korábbi növekedési pályához való visszatérés érdekében. A cél szokatlan, néha egyenesen elképesztő eszközöket szentesített, ráadásul éppen a legfejlettebbnek tartott demokráciákban. Gondoljunk csak a pénzügyi eszközök piaci alapú értékelésének felfüggesztésére, vagy a „helikopterről szórt” dollár-százmilliárdokra. A válság mégis úgy él a szemünk előtt, mint valami drámai torzulás, amit mielőbb korrigálni kell. Csak kevesekben merült fel, hogy a helyzet fordított lehet: éppen a válság korrigálhatná a korábbi torzulásokat.

A válságkezelés során alkalmazott eszközök még a korábbinál is rövidlátóbb szemléletet hoztak, egyes precedensértékű döntések pedig beláthatatlan következményekkel járhatnak. A felelőtlen hitelezés miatt kirobbant válságot felelőtlenül felvett hitelekből kezelik. S miután a gazdasági szereplők a bizonytalan gazdasági környezetben maguktól nem mernek eladósodni, a kölcsönt az állam veszi fel helyettük. Így senkinek sem kell aggódnia, hogy esetleg nem tudja visszafizetni a hiteleket, hiszen majd a gyermekeink és unokáink megteszik helyettünk.

De mi mást várhatnánk a választott képviselőinktől, akiknek a mandátuma gyakran még egy fél évtizedet sem ér el? A választók időhorizontja sem több néhány évtizednél. Mindenki csak azt teszi tehát, amit az ösztönzőrendszer diktál: carpe diem!

A huhogók bebukták

A válságkezelés eszközei kapcsán már sokan kifejtették aggodalmaikat, de a kilábalásról szóló makrogazdasági adatok egyelőre elnyomják ezeket. Hogy a fejlett országok jelentős része adósságspirálba kerülhet? Hogy a stimuláló és tudatmódosító szerek elvételével milyen állapotba kerülhet majd az egyébként felépülni látszó világgazdaság? Kár ezen rugózni, miközben a gazdaság csodát művel! Mert tény és való: az év elején még kevesen hitték, hogy a világ túlnyomó része idén őszre már túl is lesz a nagy recesszión.

Aki kétkedve figyelte az állami beavatkozással megmentett nagy amerikai bankházak optimista jóslatait, vagy szkeptikusan szemlélte a merész gazdaságpolitikai döntéseket, idén nagyot veszíthetett. Mert a derűlátó prognózisokból előbb fogyasztói és üzleti bizalom, majd gazdasági növekedés született, amit a kockázatosabb eszközök piacai március első felétől meredek emelkedéssel díjaztak.

A befektetők hónapok óta a válság végét árazzák, amit a makrogazdasági indikátorok is megerősítenek. Az önmagát beteljesítő jóslat elmélete ezúttal példaértékűen működött, a W, vagy L-alakú recesszióra játszó befektetők vesztésre állnak. A huhogók buktak, a hazardőrök nyertek. A piramisjáték folytatódhat.

Végítélet

A nagy ijedtségből tehát nem lett kijózanodás. Sőt: a befektetőket a korábbinál is ütősebb eszközökkel terelik a nagyobb kockázatvállalás irányába. A döntéshozók nem értették meg, vagy nem akarták megérteni a válság fő üzenetét: a korábbi növekedési modell megbukott. De miután a válságkezelés eddigi eredményei őket igazolják, a fejük fölött formálódik a glória.

Időközben Madoff rács mögé került, megkezdte a bíróság által kirótt 150 éves börtönbüntetését. Barack Obamát és Ben Bernanke-t pedig 2008-ban, illetve 2009-ben az év emberének választotta a Time magazin. A válságról és annak kezeléséről ugyanakkor még korai lenne ítéletet alkotni, a végső szóra csak a következő generációk lesznek jogosultak,

#172963 KawaBazsy Előzmény: #172843

Az új Saab-om is automata, és téli programban 3-ból indul, úgyhogy az csak egy gombnyomás..

#172955 GáborGábor Előzmény: #172946

A felelőtlent és a bátrat tudod mi külömbözteti meg, ugye?

A bátort a szükség hajtja, a felelőtlent meg ...

;)

Bocs a kötözködésért. De sok balesetet láttam már, hogy tudjam melyiket mi okozta. Szinte kivétel nélkül az ember a felelős és nem a gép vagy a rossz csillagkép egy balszerencsés napon.

A 12*2,5 -es folt pedig, 50 -es (vagy több) tempónál, valóban csak folt az úton ...

#172950 Ibiza Előzmény: #172946

az elsö esetnél a jég kb 10nm volt a másik esetben kb 12mx2,5m sztem ez nem folt..

#172946 Ibiza Előzmény: #172884

kanyarban a jégen beakar fordulni a kocsi..reflexböl ellenkormányzás..ezért nem fordul meg .. ami ugye túlkormányzás..a száraz megrántja..azt a kereket ami elöször tud tapadni...ezért azonnal vissza kell túlkormányozni.. ..a gázon marad a láb..de nem kell többet nyomni.

ha ráfékezel vesztettél..

anno sokat volt 1200as ladám..nyárigumival jártam az országot...télen nyáron...hófúvásban..

volt olyan ..szikrázó napsütésban.. peströl celldömölkre.utolsó 50km tükör jégen mentem.a bokrok olyanok voltak mint az üveggömbök...éjszakai ónosesö miatt..ráragad az emberre valami.

#172884 hosszhuszár Előzmény: #172872

Szerinted, van olyan, pedig Te írod, hogy a száraz rész rántott vissza......

Nem jégfoltról, jégről próbáltam írni,,,,,:)))

Enek ellenére biztos jól vezetsz!

#172880 banyaiz Előzmény: #172872

na ilyen élményem nekem is volt még apám ladájával , az nem végződött ennyire jól. Szalagkorlát elöl hátul kicsit megtörte a gépet, betojtam rendesen emlékszem kezem lábam remegett, addig azt hittem tudok vezetni. :D

Re: nincs cím

#172878 banyaiz Előzmény: #172873

erre felénk is jegesmedvék szaladgálnak.

Keddtől kánikula lesz, legalábbis ezt jósolják, remélem mert jó lenne friss halat fogni karácsonyra, meg csónakom is befagyott szerintem. :)

#172872 Ibiza Előzmény: #172848

pedig van olyan..

lada 1200esemmel megyegetek nagyon hdeg és nagyon száraz napos idö száraz út.. reiterre fordulnék fel a vágány utca felöl..éles kanyar,, a kanyarban tükör jég (vagy szándékosan fellocsolták..vagy egy ponyvás kocsi tetejéröl leugrott a tetején felolvadt hólé) oldalt parkoló autók..tekergettem a kormányt még a körmöm is letörött.. ellenkormány majd megint.. a jég után ránt vissza.. szépen megfogtam,,elismerö biccentés a piros lámpánál.

másik.. nagyon hideg szép száraz napos idö.. M7--Székesfehérvár észak kijárat a napon megolvadt az út széli hókupac.. lefolyt az útra.. ahol az árnyékban lefagyott .. autópálya 150..kijárat kb 110..tükör jég.. keresztbe-kasul ellenkormány.. visszaránt a száraz rész...megfogtam.

már 2audi az árokban.. ijedt szemek..

szerencsére ilyen esetben lelassul nekem az idö.. mindenre van idöm.. átgondolom és tudatosan teszem a dolgom..anno karatéztam állítólag onnan van..

#172869 Kissherceg Előzmény: #172861

tanulságos figyelni ilyenkor a sofőröket, jó móka.... Ma már nagyon bátrak voltak az emberek, pedig sztm most a lefagyás veszélye miatt sokkal veszélyesebb....

Egyébként ajánlom az avatar című filmet, aki szereti a scifit illetve a jó kis látványos filmeket. Sztm szenzációsan sikerült, sztori persze amerikai, de ezen ne lepődjünk meg. Aki teheti 3Dben nézze meg, sztm megéri azt az 1500-2000Ftot