Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nagyvilág

Re: nincs cím

#167343 ilonka Előzmény: #167339

nézd, az általam idézett forrás eleve azt feltételezi, hogy marad a pajzs és ennek függvényében írja a várható hatást...

de ez már kb kettővel ezelőttől meddő vita köztünk.... szal kiszálltam :-)

#167339 Spade Előzmény: #167337

Ilonka,

Nem olvasod elég figyelmesen amit irok mert szó szerint ezt irtam:

.

"Ugyanis a hatás attól függ h mennyi ideig marad mágneses pajzs nélkül a föld és EGYÁLTALÁN MARAD-E. Mert ha MARAD akkor ..."

.

tehát semmi elentmondás nincs a között amit én mondtam és aközött amit Te idéztél be, mert Te ezt idézted be:

"Gary Glatzmaier, a California Egyetem professzora mégis úgy véli, hogy nem kell tartanunk mágneses védőpajzsunk megszűnésétől."

.

tehát amennyiben NEM SZÜNIK MEG a mágneses pajzs Gary profnak tutira igaza van, ha megszünik akkor jön az amit én mondtam. Na most sztem nincs ember aki megmondja h mi történik ilyenkor se Gary professzor se más, én tutira nem tudom.

#167337 ilonka Előzmény: #167335

a kétely a barátom, mindig velem van....:-)

Neked is ajánlom, nagyon hasznos tud lenni, főleg, mikor "ellentmondó" információk tömkelegében kell eligazodni:-DD

és a félreértések elkerülése végett itt szeretném megjegyezni, hogy amit belinkelek, az nem az én véleményemet tükröző álláspont(uis nekem nincs véleményem, mert nem értek hozzá), hanem egyike a lehetséges variációknak, amit józan paraszti ésszel egy egyetemi professzortól el tudnék fogadni, nem kevésbé, mint egyéb források ettől eltérő véleményét....azért ezeket linkelem, hogy felhívjam a figyelmedet eltérő állásfoglalásokra...

és itt visszakeríteném az előző hsz-emre a dolgot, mikor is azt írtam, hogy igazából nem áll módunkban megakadályozni, hogy megtörténjen, éppen ezért nagyon nem is tudjuk innen továbbvinni a témát...:-)

és elfogadom, hogy Te a vészforgatókönyvben hiszel..nekem mindig csak a " a forrásod a hatásában is téved" jellegű megjegyzésekkel van problémám...majd beugrok Gary prof-hoz, oszt jól leszúrom minek hord össze hetet-havat...:-DDD

"Gary Glatzmaier, a California Egyetem professzora mégis úgy véli, hogy nem kell tartanunk mágneses védőpajzsunk megszűnésétől. A korábbi időszakokkal összevetve ugyanis jelenleg – a földtörténetben szokatlanul – erős mágneses mező veszi körül bolygónkat. A professzor szerint a pólusváltás nem szünteti meg a mágneses mezőt, csupán összekuszálja azt. A szuperkomputerek számításai szerint a pólusváltozás meglehetősen kaotikus mágneses vonalakat hoz majd létre, s a déli pólus Afrikában, az északi pedig Tahiti térségében alakulhat ki. Glatzmaier professzor szerint ez a kusza mágneses tér is képes megvédeni bennünket az űr sugárzásától és a kozmikus viharoktól.

S bár a pólusváltozás okozhat némi bonyodalmat – főként a műholdak irányításában és az elektromos hálózatokban –, a biológusok és a paleontológusok vizsgálatai szerint az élőlényekre nem igazán gyakorol hatást."

#167335 Spade Előzmény: #167333

Jah, igen még annyit h a forrásod a hatásában is téved. Ugyanis a hatás attól függ h mennyi ideig marad mágnese pajzs nélkül a föld és egyáltalán marad-e. Mert ha marad akkor az azt eredményezi h kemény alfa sugárzás bombázza meg a fölfelszínt, ez pedig azt jelenti h ember esetében a szabadban kb 1 hét alatt 1 valószínűséggel (azaz biztosan) rákot kapsz...tehát messze nem csak arról van szó hogy megzavarja a műszereket...

#167333 ilonka Előzmény: #167328

egyáltalán nem akarom elbagatellizálni a dolgot....DE

adatok....mind-mind feltételezés, leginkább az esetleges hatását tekintve....ami, -ha alapul vehetjük a régészeti leleteket- a múltban nem okozta fajok tömeges kipusztulását, szal amitől számomra ennyi infó alapján igazán veszélyt jelenthet, ha bekövetkezik, a civilizációból és annak fejlettségből adódik, ami a műszerezettségből fakad és ezáltal akadhatnak igazán nagy problémák, viszont uez a fejlettség édeskevés ahhoz, hogy releváns módon befolyásolni tudja a folyamatot...így meg....marad a szelektív...:-DD

de örülök a témának, nagyon érdekes, köszi :-)

#167328 Spade Előzmény: #167315

Háttt az a forásmunka úgy érzem nem a topot képviseli mondjuk itt kivágva a lényeg ami adatot is tartalmaz, ami nem árt ha okoskodunk :)

"Earth's magnetic field is thought to be generated deep inside the planet. An inner core of solid iron is surrounded by an outer core of molten iron. They rotate at different rates, and the interaction between the regions creates what scientists call a "hydromagnetic dynamo." It's something like an electric motor, and it generates a magnetic field akin to a giant bar magnet.

The process is not completely understood. In fact, one study suggests the planet's mantle, which surrounds the core, also plays a role.

However it works, the setup has been in place for at least 3 billion of Earth's 4.6 billion years, scientists figure. But the field is shifty, periodically growing stronger and weaker, moving around, and even flipping its polarity entirely.

In the past 15 million years, there have been four reversals every 1 million years, or about one shift each 250,000 years, Clement explained. The last one, however, was 790,000 years ago. That might suggest we're overdue for a big change. Not necessarily so, Clement says. The flips are not periodic, meaning they don't adhere to a schedule of even intervals.

Yet the intensity of the magnetic field has been dropping for the last 2,000 years, and "it has dropped significantly" during the past two decades, Clement said. One recent study shows the decline in strength amounts to 10 percent over the last 150 years.

"

Tehát a mágneses mezőben komoly változások vannak ez előjel is lehet, de kétségtelen h csúszhat 2-3000 évet ami minket megment :), de a föld korához mérve apró bizonytalanságot jelent csak :)

Akkor hajrá hajrá szelektiv hulladékgyüjtés :), nem hiszem h erről bárki lebeszélne, én biztos nem :)

#167326 Spade Előzmény: #167297

"Akkor miért nem élünk ezzel a lehetőséggel?"

Gabor, Gabor, elégedetlen vagyok, a forrásmunkák felkutatását úgy látom hanyagolod :), mésképp fogalmazva azéééé b+ mert van kb 3000 qrva súlyos megoldandó műszaki probléma :) és ehhez kell becslések szerint ha ilyen ütemben haladunk innen számitva 15 év....

#167297 GáborGábor Előzmény: #167270

Kérdésem ebben az esetben roppant egyszerüvé válik :

Akkor miért nem élünk ezzel a lehetőséggel?

A lobbizást ejtsük, vajon mi marad ami miatt mégsem valósítjuk meg? Szélkereket bárki építhet és talán meg sem büntetik, pénz meg mindenre akad és takaró is ...

;)

#167276 Spade Előzmény: #167271

igen 2 oldalról van beszorítva egyrészt a primer (energia lobby) kormányzati ráhatás (politikusok választási/megvesztegetési pénzelése), másrészt szekuder avagy a "nép nyomása" (úgymond állampolgári környezettudatos félelmekstb.) de valszeg ugyanazok által pénzelve. A kettő eredője persze nem tudja az idő kerekét megállítani :) csak feltartani és a következmény hogy mondjuk 30 évvel később lesz meg az ami meg lehetne előbb. És ez alatt a 30 év alatt micsoda környezetszennyezés éri a földet ? az szinte elképzeélhetetlen, és mindezért ki a felelős ? Na ezeket a kérdéseket kell majd feltenni...most vagy később...

#167271 ilonka Előzmény: #167267

a demagógot arra értettem,hogy- azok alapján, amit írtál- két frontról is kvázi leküzdhetetlen akadályokba(érdekek) ütközne a fúziós erőművek térnyerése...

szal nem keresztülvihető...nincs mögötte "érdek":-)

vagy félreértettem?

#167270 Spade Előzmény: #167260

Gabor,

Talán nem tudod h akár több millió évig is gond nélkül élhetünk a fuziós energiából, bár igaz h nem megújuló, de talán ettől ekkora időtávon eltekintesz gondolom :) Kíváncsi lennék szted egy szélerőmű ehhez képest meddig kerreg :) bár megújuló, viszont az ujragyártása megintcsak környezetszennyezéssel jár...

Az atomreaktornál igazad lenne ha nem védenék :), de védik nyugodj meg

A fúziós reaktornál meg nincs igazad, mit visznek el ? a hidrogént ? vagy mit csinálnak ? Most en akarom leírni itt h hogy is működik de szó sincs atombombáról meg robbanásról meg egyebekről egy plazmával nem igen tudsz mit kezdeni ha terrorista is vagy és ha allahhoz fohászkodsz ezer évig akkor se :), na esetleg akkor talán :)

#167267 Spade Előzmény: #167254

Nézd én semmi demagóggal nem jöttem, elmondtam (konkrétan) h a fúziós energia oldhatja meg fizika jelen tudása szerint egyedül hosszútávra az energia gondokat, itt a földön, minden eshetőleges és fennálló kockázat ellenére is Ez nem csak az én véleményem hanem az e térem müködő szakemberek 95%-nak is ugyanez. Lehet más megoldás is de ezek taglalását hagyjuk mert ha van is ilyen sokkal-sokkal messzebb állunk tőle mint a fúziós reaktortól időben,tudásban és költségben is. A környezetedet persze ne szennyezd de amikor az adóforintjaidat veszik el nagy költséggel müködtetett erőművekre merthogy azt támogatni kell lévén zöld, akkor az már a zöld lobby mögött álló és öt pénzelő energia lobby érdekét szolgálja és nem a tiedet meg a környeztettudatos állampolgárokét. És itt szakad a varrás...továbbá a zöld lobby müve (is) különösen a németeknél a konkrétan elvesztegetett 20 év és h ma is morzsákkal szúrják ki a fejlesztési igények szemét jó képzavarral élve :), mintha elsődleges cél lenne nehogy véletlenül megoldjunk bármit is idő előtt :) Nevetséges 5 milliárd eurot szánva rá, és ez már nem is nevetséges egyenesen vérlázító.

Mit tehetünk ? Először is lássunk tisztán, sajnos nem lehet házilagosan fúzziós reaktort fabrikálni otthon :) ez nem járható, de talán első lépésnek nem rossz ha gondolkodunk kicsit és nem hagyjük hülyére venni magunkat. Azután meg nyilván el kellene kezdeni lobbyzni az EU-ban például a sokkal nagyobb EU támogatásért a fejlesztések számára...

A zöldekkel meg konkrétan nincs mit tenni az időt pénzeket elqrták pont úgy ahogy gyurcsányék...ez van :)

A zöld hype is lefut majd valamikor aztán mérleget lehet vonni a szerepükről reálisan, az IKEA ügy számukra nem túl biztató egyelőre

#167264 ilonka Előzmény: #167260

nem Neked címeztem és nem is voltál benne..:-)))

de tetszik a válaszod, köszi..:-)

(remélem Spade észreveszi majd, hogy bár nem neki címezted, de Ő is benne van ...:-DDDDDDD)

#167260 GáborGábor Előzmény: #167254

Nem nekem címezted de érzem, benne vagyok ...

:)

Nem két sarok létezik, bár sokan kívánnak sarkítani ...

:)

Ezen megújoló energiaforások közt a felhasználási idő a fő különcség. És az újrahasznosíthatóság mellett a környezetszennyezés kivédése - minél hosszabb távon.

Az atomreaktor fő támadási pontja lehet egyes szélsőségesek által indított ostoba támadásnak.

És végül ...

Jóval többe kerül a termelt energia függvényében és a működtető nyersanyag mennyisége is véges.

#167254 ilonka Előzmény: #167223

beszorítottad a másik sarokba....

Komolyan a fúziós reaktorok lenne az egyetlen alternatíva?

.....nem értek hozzá, de komoly kételyeim vannak...(persze):-)

nincsen tiszta út...kockázat/haszon mérlegelés van, mint az élet minden dolgában....és nekem ebbe spec a zöldek beleférnek(a környezetszennyezés konkrétan nagyon durva,és ettől melegszünk vagy sem legyen csak trendi a környezettudatosság és éljen a maffia:-)), az energialobbi nem....

neked a fentiek szerint egyik sem, de akkor mit kéne tenni? iktassuk ki a ződeket?:-DD aztán?

/de ne a gordiusi csomó átvágása (kissé demagóg) gondolattal gyere:-), hanem vmi frankóval/

:-D

#167223 Spade Előzmény: #167202

Én mindig is más a nézőpontból próbálom nézni a dolgokat és soxor más is a véleményem, talán genetikai okokból :), de akit ez sért az ugorja át amit most írok, mert elléggé mellbevágó lesz és a ma kialakuló zöld hyppal teljesen szembe megy.

.

Régebben a tf-en volt ezzel, már a globális felmelegedéssel stb kapcsolatos vita. Én azóta gyökeres változtattam meg a véleményemet.

Manapság pl. az IKEA greenpeace megvesztegétési eset után főleg, úgy látom hogy a zőldek közvetlenül az energia lobby után a legkátékonyabb csoportot alkotják az emberiség fejlődésére és hosszútávú érdekeire. A fellépésüknek is köszönhető h az energia gondok egyetlen számba jöhető megoldását a fúziós reaktorok kifejlesztését sikerült elszabotálni, gyakorlatilag 20 évig semmi nem történt azon a téren. Jellemző a helyzetre h 2015-ig az EU 5 de max 10 milliárd eurót szán a fejlesztésre, míg a TARP programra 1 év alatt kidobtak 1000 milliárd dollárt. Ennyit a prioritásokról. Ha mondjuk 20 évvel ezelőtt nem fagyasztják be a kutatásokat és rászánják a TARP pénzek felét összesen a 20 év alatt max, akkor ma már szinte korlátlanul állna rendelkezésre elektromos energia a fúziós erőművekben, minden auto elektromos meghajtású lenne nulla szenyezéssel, nem lennének olaj gáz szénerőmüvek, de akkor az erőmüvi lobby a hatalmas olajlobby is csődbement volna és veszteségként kellene leirni a gépjármú fejlesztések nagy részt odalenne a GDP kb 20%-a, Ez az az érdek ami a zöld lobby mögé állt és a jószándékú ám kevésesé tájékozett emberek kihasználásával és félrevezetésével (hangzatos globális felmelegedés hatásvadász szir-szar filmekkel és a pokol hatásait meghazudtoló rémisztgetésekkel ), a kibocsátás korlátozások alternativ energia források támogatásával (ide nyomják a pénzt az igazi fejlesztések helyett) odázzák el a megfelelő megoldás megtalálását és kifejlesztését. Azaz mindent csinálnak ami lehetőleg zsákutcába vezet és nem old meg semmit támogatják a szűrők felszerelését az energia és kibocsátás takarékos motorokat, de azt a kérdést senki nem teszi fel h miért nem a gordiusi csomót vágták át ? Azért mert ez zsíros üzlet nekik a "klörnyezettudatos" állampolgárok adoeuróit lenyúlni.. Amúgy meg úgy gondolom h a naptevékenység hatása sokkal erőteljesebb a földi eghajlatra meg a különböző földmozgások vulkáni tevékenységek meteor becsapódások is és ennel ami most következik volt már sokkal melegebb is a földön, aminek ma se tudjuk az okát de hogy nem az ember környezetszennyező tevékenysége volt, az biztos :).

Ha már rémísztgetni akarunk akkor sokkal súlyosabb fenyegetés egy esetleges földi pólusváltás aminek pedig konkrét jelei vannak, és persze amit lex@rnak mert nem esik a most tuti pénzt hozó zőldipar fősodrába.... Persze nem mondom hogy szennyezzük brutálisan a környezetet de a sokak által csak zöld maffiának becézett csoport is messze túlterjeszkedett azon a szinten, ami egészséges és kívánatos lenne. Tehát trendi és decens is a globális felmelegedés szekeret tolni, de úgy gondolom ezzel sokkal sötétebb érők és érdekek szolgálatát vállaljuk.

Hát kb. ezt gondolom mindezekről.