jó ez a topik, szeretem ezt a fajta megközelítését a témának.
A Cerebras Systems-ről, aminek most lesz az IPO-ja mi a véleményed?
Azt olvastam róla, hogy ez lehet az Anthropic konkurenciája , a héten jön a tőzsdére.
jó ez a topik, szeretem ezt a fajta megközelítését a témának.
A Cerebras Systems-ről, aminek most lesz az IPO-ja mi a véleményed?
Azt olvastam róla, hogy ez lehet az Anthropic konkurenciája , a héten jön a tőzsdére.
vagyis inkább Anthropic.. 23ban 100 millát fektettek be, ma már 1T felett van Anthropic értékeltsége, ezért egy picit ugrott is a rém unalmas dél koreai telkó cég árfolyama..
https://x.com/KobeissiLetter/status/20538967861427...
a lényeg, hogy az antropic értékeltsége mozgatja a cég árfolyamát..
Csak le kell mappelni, ha ugrik akkor mi is gurunk :D. Egyszerű ezt mondani...
Leopoldot kirúgták 24áprilisában az openaitól, beleásta magát, hogy merre megy az ai, összekalapozott 225milla dollárt, ami már 5,5milliárdot ér..
Jelenleg ezek a cégek vannak a portfóliójában.. jól belenyúlt és seggel kiülte.. :-/
bővebben: https://fortune.com/2025/10/08/leopold-aschenbrenn...
Jobban beleásva magam, egyéni oprendszert csinálnak és standardizált rackeket amiket out of the boxként be lehet üzemelni minimum efforttal. Ami látszik az üvegszállasítással, hogy olcsósítanak, latencyt csökkentenek és energiát takarítanak meg + kiszorítják a hagyományos networkot. Nem lennék meglepve ha kidolgoznának egyéni protokollokat és kábel veriációkat ezen rackek összekötésére, hogy csak a user interakciós rétegnél maradjanak hagyományos NW komponensek.
Így a listából a NW eszközök felejtősek még az NVIDIA diktálja a piaci trendeket.
Köszi, beforgattma a transscriptet AI-ba.(az ingyenes google féle meglepően jó mert realtime keres az indexelt adatokhoz is hozzáfér)
- CPUT is be akarják húzni és full ökoszisztémát adni nem csak 1 komponenst
- DC építési blue print know howt adnak programban, gondolom a könnyebb megvalósíthatóság és tőke bevonzása érdekében
- űrbe dc
- szoftware cégek pay as you gorol étmennek token based-re mert a produkjuk nem biztos hogy unque lesz és olcsósítaniuk kell
Kemény világ van :O és ez alapján 4x ennyit ér az NVvidia ha nem lesz használható hasonlóan jó copy.
:)
Jensen évek óta megmutatja a jövőt, hogy hova kell tenni a tétet..
Sziasztok,
Koffein javaslatára létrehoztam ezt a topicot és átnéztem a nagyobb szereplőket listázva, ha valamit kihagytam vagy szükséges felvenni akkor nyugodtan írjátok bele a listába.
Röviden a WDC (storage), Hynix-ben, Intelben, GLW, PRYMYban látok fantáziát, mert a többi szereplő vagy lomha vagy túl lett húzva. Ami biztos irány az a folyadékhűtés olcsósítása, integrálása, SMR (de itt hatalmas a szórás ezért kihagynám), hidrogéncellás áthidaló energiaellátás a régi diesel megoldások lecserélésére. Pár saját kommentet odaraktam, de nyugodtan adjatok hozzá vagy vegyetek le cégeket, kommenteket.
| AI komponens | Cég | Ticker | P/E | Éves növekedés | Pro/Kontra |
| AI GPU | Nvidia | NVDA | 42 | 77% | |
| AI GPU/CPU | AMD | AMD | 138 | 314% | |
| AI CPU/GPU? | ARM | ARM | 316 | 103% | |
| CPU | Intel | INTC | 170 | 438% | |
| ASIC/chip/nw | Broadcom | AVGO | 83 | 104% | |
| chip | TSM | TSM | 35 | 139% | |
| chip | Qualcomm | QCOM | 20 | 32% | |
| memory | Micron | MU | 32 | 682% | |
| memory | SanDisk | SNDK | 49 | 3746% | |
| memory | Hynix | 16 | 765% | ||
| memory/storage | Samsung | 41 | 350% | Túl nagy és lomha ezért ignorálnám | |
| storage | Western Digital | WDC | 28 | 990% | |
| storage | Segate | STX | 75 | 716% | |
| storage | Dell | Dell | 27 | 148% | |
| storage | Everpure(Pure Storage) | P | 136 | 51% | storage solution provider |
| storage | NetApp | NTAP | 18 | 18% | Szoftverben erős, de az ilyen monolitikus szoftverek napjai meg vannak számlálva. AI-al sokkal liteosabb szoftvert lehet lefejleszteni fél év alatt ami hatékonyabb célspecifikus |
| DC NW | Cisco | CSCO | 32 | 53% | nagy, megveszi ami kell a paicról,a kvantum computingot elkezdte meglovagolni, drága és szar a gyakorlatban már, régen jobb volt :D |
| DC NW | HPE/Juniper | HPE | 80% | Junipert szeretik bár 1-1 Cisco | |
| DC NW | Arista | ANET | 50 | 68% | Olcsóbb egyszerű és aránylag jó |
| NW loadbalancer | - | - | - | - | Ignorálnám a múlt és minden virtualizálva a lehető legolcsóbban fut szoftveresen |
| NW security | - | . | . | . | Ignorálnám, mert annyi új sérülékenység, támadás lesz AI által felfedezett réseken át nagy risk és droppolhat a vendor rv. ára + hatalmas károk lehetnek |
| DC cabling | Corning | GLW | 87 | 303% | Fiber optika lesz mindenhol és ők a legnagyobb gyártók |
| DC cabling | Prysmian | PRYMY | 31 | 180% | Réz és fiber, fiber a 2. hálózatokhoz hazsnálatos már csak |
| DC cabling/energy | TE Connectivity | TEL | 22 | 43% | |
| Energy dist/backup/cooling | Schneider Electric | SBGSF | 38 | 33% | lassú, első akit megpróbálnak kiejteni a játékból, folyadékhűtést erősíti |
| Energy dist/backup/cooling | Eaton corp. | ETN | 41 | 37% | túl nagy és lomha ezért ignorálnám |
| Energy dist | Vertiv | VRT | 90 | 274% | |
| Energy dist | ABB | ABB | 38.5 | 88% | Nagy és drága.. |
| Energy backup | Catepillar | CAT | 46 | 185% | |
| Energy backup | Cummins | CMI | 37 | 133% | |
| Energy backup | Generac | GNRC | 83 | 121% | |
| Energy backup | Mitsubishi | 53 | 62% | ||
| Cooling | Asetek | A31 | NA | 153% | Folyadékba mártott hűtés, zöld Dckhez ez kell, vagy sok sok napelem. Ezt beraktam mint irány |
| Cooling | Modine | MOD | 152 | 194% | Optimalizált hűtési megoldások fejlesztése |
| Cooling | nVent | NVT | 58 | 183% | Folyadékhűtés |
| DC UPS | - | . | . | . | Sok nagy gyártó van de itt kb. Kínai is bejöhet a akku technológiájuk jobb, olcsóbb |
| Energy source | NuScale | SMR | NA | -20% | SMR a jövő csak a westinghouse pont a piacvezető ami privát és helyzetbe hozott :S |
| Energy source | Oklo | OKLO | NA | 195% | Kicsit olyanok mint az eautó gyártók voltak Rivian stb… |
| Energy source | Nano NE | NNE | NA | 23% | |
| Energy source | GE Vernova | GEV | 32 | 184% | Talán ez |