Regisztráció Elfelejtett jelszó

Utazás

Drága vendéglátás itthon

#1512778 TrendMan Előzmény: #1512760

Nagyon drága, ez már több összefüggésben is felmerült.

Múlt héten az Index publikált egy cikket az idei balatoni helyzetről, szerintem itt linkeltem talán a Magyarország topikban.

De az árak a piacokon is az egekben vannak, a zöldségesek elmondása szerint még soha nem volt ilyen magas a haszonkulcsuk, mint mostanában.

Az egyik ok szinte biztosan az, hogy sok kereskedelmi egység van egy kézben, az általam frekventált piacon, ha az ember átmegy egyik zöldségestől a másikhoz - és azt hiszi, hogy most másnál vásárol - akkor ebben nagyot csalódik majd, mert szinte az összes zöldséges már egy kézben van.

A versenynek lőttek.

A meleg étkezdéknél meg azt tapasztalom, hogy már szűkítik a nyitvatartási időt és van amelyik végleg be is zárt, mert olyan kellemesen megszedték már magukat, hogy végleg ki tudnak szállni.

Gondolom az is a jelenség mögött lehet, hogy nehéz munkaerőt találni, ezért sok ilyen jellegű vállalkozást családi körben futtatnak.

Drága vendéglátás itthon

#1512767 matgab Előzmény: #1512760

szerintem , őszíntén kib.szott drága lett a szállás és a vendéglátás Magyarországon.

Sima Bp melletti vidéki csárdában ettünk a hétvégén... Gyümölcs leves vanilia fagyival 3200/adag.

De ha csak azt nézzük, hogy a napi normál ebéd étkezésem kifőzdében covid előtt még 1000-1200 ft volt, ma meg ugyanezekért fizetek 3-4000 forintokat...

Régen talán 7-8 éve a Borkonyhában Michelin csillagos étteremben fizettünk 20e ft-ot fejenként. Ma már egy átlag étteremben simán fizetünk ennyit/fő, ha még valami bort és desszertet is eszek mellé.

Szállás:

Bulgáriában tavaly ősszel voltam. Egy két szobás lakást valami 10e Ft alatt tudtam kivenni. Magyarországon 2 szobás kisház kempingben 50-60e/éjszaka, úgy, hogy lealkudtam -igaz főszezonban.

És akkor a Balatonon a tengerrel szemben bőven benne van az, hogy akár 2-3 napig is rossz idő van.

Olaszország 5 csillagos kisházas kemping 803e Ft/hét.
Ez mondjuk 115e Ft/éj, de ez össze nem mérhető a Balatonnal. vadiúj berendezéssel, 2 darab 8-8 csúszdás (3 emelet magasságú) aquapark-kal , animátorokkal , kva jó étkezdékkel, tengerparttal, ingyenes programkavalkáddal (szervezett foci, strandfoci, íjászat, strandröplabda, este koncertek, cirkusz , buli stb.).

étterem árakat is kb hasomlónak érzékeltem , mint Magyarországon, legalábbis lassan már rá se merek nézni sehol a számlára, mikor öten elmegyünk kajálni.

Viszont pl a közértben a Mo-n 1000 ft-ért árult Barilla tészta 0,9 eur, a Rittersport csoki 2 Euró, Lindt csokik 2,5-3,5 eur, olasz borok- prosecco-k 4 eurótól (jó minőségűek).

Amikor felment a kakó ára a tőzsdére 4-szeresére, akkor a csokik ára felment 2-3-szorosára és a csokit/kakaót helyettesíteni kezdték keksszel meg levegővel (buborékos), meg minden olcsóbb dologgal. A kakó ára visszament kb. a harmadára, a csokik ára meg ott maradt ahol volt a kakakó csúcs árán.

Drága vendéglátás itthon

#1512760 Ddavid

Sziasztok,

Nem politikát akarok csinálni csak általános kérdés, hogy Ti nem érzitek a vendéglátást drágának MO-n? Idén pár helyen jártunk és mind Cseh és Lengyelországban olcsóbban hasonló minőséget kapott az ember, mind szállásban, mind vendéglátásban. (Városközpontban, 9+-os szállásértékelések, tényleg szép szobákkal. Itthon meg 2felnőtt-2gyerek fizetünk ilyen 50-től a csillagos égig, reggeli néha van de nem mindig. Bulgária ugyanezen a pályán mozog, hogy drága és so-so a minőség (ennyiért akkor máshova megy az ember :( ).

Az éttermekkel, büfékkel kapcsolatban ugyanez az érzésem. (más országban olcsóbb a hasonló minőség)

-- Fatih --

#1508401 TrendMan Előzmény: #1508400

Egy másik, korábbi cikkben olvastam.

Ha visszareferálsz egyik cikkről a másikra, amiket feldob, szerintem valahol majd meglesz.

Bocs, nem vok elég szervezett úgy látszik.

-- Fatih --

#1508400 matgab Előzmény: #1508389

Honnan veszed ezt az infot, hogy akiket őrizetbe vettek, azok már korábban is voltak büntetve? Ez ebben a cikkben sehol nincs.

Amúgy persze, európában/USA-ban elég durván szabályozva vannak a dolgok, ezért drágább is tízszer az élet , mint a világ más részein. Aztán még itt is látjuk, hogy Magyarországon miből főznek, mit árusítanak élelmiszerként az üzletekben, vagy milyen higiénia van egyes helyeken.

Voltam én festékszóró üzemben Szlovákiában, ahol a tulaj el is mondta, hogy a vegyi anyagokat leengedik a Dunába, mert nagyon szigorúak az előírások és nagyon drágák lennének a szűrők, de a szlovák hatóságok elég korruptak ahhoz , hogy szemet hunyjanak az ilyenek felett. Amit beépítettek , az a nagyját úgyis megszűri, a maradék már nem oszt nem szoroz.

Ott meg ahol ennyi szabályozás/oktatás sincs, el (sem) tudjuk képzelni, hogy mi lehet.