Regisztráció Elfelejtett jelszó

Gondolkodási struktúrák (gyűjtőtopik)

félúton a túlzott rend és a túlzott változás között ?

#1507955 TrendMan Előzmény: #1507951

Én csak azt tudom, hogy Yoda azt mondta,

'Van még egy másik' !

#1507948 TrendMan Előzmény: #1507947

Lehet nem ov-re gondolt 'valódi vezető' megjelölés alatt?

#1507947 Koffein Előzmény: #1507945

Jó gondolat, csak az a helyzet, hogy Orbán Balázs és pajtiai kiépítettek egy bürokrata rendszert... azt valahogy nem látom, hogy ov megoldaná a dolgokat, inkább azt látni, hogy válságmenedzsel, de az is lehet én látom rosszul..

#1507945 TrendMan

Ezekkel a gondolatokkal azért nagyvonalakban egyet lehet érteni:

https://infostart.hu/belfold/2025/10/21/orban-bala...

"Nietzsche szerint a rend és a káosz egyensúlya hozza létre a fejlődést, Max Weber pedig arra figyelmeztetett, hogy a bürokráciához való ragaszkodás gyengíti a teljesítményt és az alkalmazkodóképességet. A modern vezetéselmélet pedig azt tanítja, hogy a válság megoldása nem eljárásokon, hanem a vezető személyes képességein múlik.

Orbán Balázs kiemelte: a válságot a túlzott rend éppúgy okozhatja, mint a túlzott változás. A jó vezetőnek mindkettőt egyensúlyban kell tartania. „Most olyan időket élünk, amikor nem ideges kapkodásra, nem bürokratákra és nem válságmenedzserekre van szükség, hanem valódi vezetői minőségre” – fogalmazott."

modell halucinációk

#1507362 TrendMan

https://economaniablog.hu/2025/09/03/mit-koszonhetunk-a-chatgpt-nek/?

"Az eredmények helyes interpretálásához fel kell ismerni, hogy a logit modell válasza csak látszólag épül az öt évvel ezelőtt gyűjtött adatokra, mert elsősorban a modell mögött meghúzódó feltételezések határozzák meg azt. A lineáris modell válasza pedig helyesen úgy értelmezendő, hogy a modell elérte az alkalmazhatóságának a határát: nem tud értelmezhető valószínűséget rendelni egy olyan kimenetelhez, amely jelentősen kívül esik a korábbi megfigyelések körén. Ezt pedig jelzi a „nem tudomként” olvasandó negatív valószínűséggel. Tehát a lineáris modell őszintén bevallja, hogy nincs válasza a kérdésre, míg a logit modell készségesen hallucinál nekünk egyet."

a MI és a közgazdaságtani kutatás

#1506265 TrendMan

https://www.portfolio.hu/krtk/20250517/ilyen-vesze...

"Az elmúlt évtizedek során a közgazdasági kutatás módszertana jelentős átalakuláson ment keresztül. Az ökonometriai módszerek fejlődése és elterjedése, majd a nagy adatbázisok megjelenése után a következő fontos mérföldkövet a mesterséges intelligencia térhódítása jelenti. Ám a módszertani fejlődés nem feltétlenül jelenti az elméleti megértés fejlődését is. Sőt, gyakran éppen az ellenkezője az igaz: a technikai eszközök bonyolultságának növekedésével arányosan csökken az elemzések elméleti megalapozottsága. A tudománytörténet számos példát szolgáltat arra, hogy az új módszerekbe vetett túlzott bizalom tévútra viheti a kutatókat. A közgazdaságtanban különösen jellemző ez a jelenség, mivel e diszciplína folyamatosan küzd a természettudományok egzaktságának elérésére való törekvés és a társadalomtudományi jelenségek inherens komplexitása közötti feszültséggel. Az ökonometria hajnalán hasonló lelkesedés volt tapasztalható, mint amit most a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatban látunk. Azonban utólag nyilvánvalóvá vált, hogy a matematikai formalizmus önmagában nem oldotta meg a közgazdasági kérdéseket – sőt, esetenként elfedett fontosabb intézményi és történeti összefüggéseket."

Nekem azt mondja, ha vál…

#1506116 Koffein Előzmény: #1506115

Nekem azt mondja, ha változnak a körülmények, akkor nekem is változni kell. Pl, itt van az AI, ha befeszülünk, nem használjuk, nem teszteljük, egyszerűen elmegy mellettünk a technológia s lemaradunk...