Azt ne felejtsd el, hogy a szlovákok de főleg a lengyelek már sokkal jobban keresnek , mint a magyarok.
Egy lengyel pénzügyi asszisztensnek kb. nulla tapasztalattal annyi bért kell fizetni, mint egy magyar finance managernek (20 év pénzügyi tapasztalattal.
(Varsó vs Budapest).
Szlovákok meg a kettő között vannak kb. De a szlovák munkaerő meg (nagy általánosságban) sokkal gyengébb , mint a magyar vagy a lengyel. Ennek ellenére jobban keresnek már.
Amikor Szlovákiában voltam vezető és elmondtam, hogy milyen változást szeretnék, akkor mondták, hogy jól van, ez jó ötlet.
Aztán 1 hét múlva visszamentem megkérdezni, hogy úgy csinálják-e ahogy megbeszéltük, van-e bármi problémájuk... Azt mondják, hogy nem , minden oké, csinálják.
Mondom nekik oké, ha bármi probléma lenne, akkor jelezzék és ha nincs probléma akkor küldjék az adatokat a hónap végén. Várom az adatot, csak nem jön. Lemegyek , hogy mi van, hol a kért adat.
Ja, nem tudom megmondani, mert visszaálltunk a régi rendszerre, mert az egyszerűbb volt...
Na kb. így dolgoznak a szlovákok.
Ruhákból is mindig csak a basic fogyott szinte.
Vagy meg van mondva nekik hogy ennyi a budget, ennyiből létre kell hozni a terméket (2-4 hónapig tartó gyártás). Tartják a budgetet, tartják... Majd egyszerre csak azt mondják, hogy jelentősen ki fognak csúszni a budgetből. Odamegy az ember tüzet oltani, nagyjából menti a menthetőt, hogy ne menjen a minőség rovására... Kijön a tervek szerint mégis a budgetből... Aztán kész a termék , mindenki ünnepel, hogy picit ugyan túlcsúsztak a budgeten, de megvan és annak ilyen olyan okai voltak, hogy mégis megcsúsztak egy kicsit, no de jól van...
Két héttel a projekt zárás után: Főnök van egy kis gond...
Bejött még olyan számla amire nem számítottunk... De hogy jött be, hogyhogy nem számítottatok rá? Megrendeltétek a szolgáltatást? Hogy hogy nem tudtátok, hogy még lesz valami??
És mindig van valami mondásuk, hogy mégis miért nem számítottak rá, miért nem tudták kontrollálni stb stb....
És ezt így mindig megcsinálják, bármelyik szlovák vezetőt teszi oda az ember.
Jó biztos vannak más szlovákok is, de a döntő részük tényleg egy felvidéki tót földműves családból származó figura.