Jo kerdes. Kamat maradt, jomagam azt hittem, erre felfele lep el kicsit.
Jo kerdes. Kamat maradt, jomagam azt hittem, erre felfele lep el kicsit.
514
válságban miértre nem kérdezünk rá :)) Változott a beszálló áram, lejjebb jött.
és miért????
mtelt ki adhatja ilyen lelkesen...
kamat nem változott...
sztm ezzel az a baj, hogy értelmetlen lépés, a magyar államadósság most sem finanszírozható, hiteleinket hitelből törlesztjük. Sztm őt hallgasd meg, ha van egy kis időd: http://inforadio.hu/arena/3080/
nyugodt gazdasági környezetben, amit írsz igaz lenne.
Persze. Én csak annyit mondtam, amennyiben a jegybank tartósan interveniál előbb-utóbb kamatot is fog emelni, pláne ha azt érzékeli, hogy spekulálnak. Persze még a kettő együtt is csak rövidtávon megoldás a forint árfolyamának.
ez igaz, de nem normális....
szűkül a piac, romlanak a fajlagos költségek, csökkenek az árak, ergo drasztikusan romlik a jövedelmezőség, ez nem bír el egy magasabb kamatterhet...
ma egy valamibe érdemes a pénzt tartani... állampapír, vagy bankbetét...
egyre kevesebb az a vállalkozás mely ilyen hozamot képest biztosítani...
KELL a vállalkozás élénkítés... és ehhez kell a kigazdálkodható finanszírozási forrás is!!!
ha megemelik a kamatszintet akkor se tódul ide a külföldi tőke!!!
A reálgazdaságot most szvsz nem az érdekli, hogy milyen kamatokat fizet a bankoknak, hanem hogy egyáltalán megújítják-e a hitelét a bankok.
Kamatemelés nélkül tartósan interveniálni igen kockázatos és felelőtlen is, mivel ilyenkor a jegybank komoly likviditást visz a piacra, amit egyes "piaci szereplők" igen szeretnek. Azért szokott ilyenkor a jegybank kamatot emelni, hogy a forintswapokon keresztül drágítsa a spekulációt. Ilyen szempontból az alapkamatnak komoly köze lehet az árfolyamhoz. Kamatemelés nélkül komolyabb spekulatív pozíciók épülhetnek ki, amik aztán ész nélküli intervenció esetén leszívhatják a devizatartalékot. Ez szerintem értelmetlen pénzégetés lenne.
Az Euro ilyen szintű árfolyama szerintem több szempontból is problémás:
1. Ezen az árfolyamszinten a magyar államadósság hosszú távon finanszírozhatatalan.
2. Komolyan drágul az import, ami a mi kis importvezérelt gazdaságunkban már középtávon is gerjesztheti az inflációt.
3. A komoly lakossági és vállalati devizahitelállomány miatt instabilizálhatja a bankrendszert.
4. Lakossági valutapánikot okozhat, ami szintén a pénzpiacot veszélyezteti.
5. Az exportőrök sem tudnak belőle úgy profitálni, ahogy lehetne, mivel egyrészt befagynak az exportpiacaink, másrészt sok exportcég eladta az egész évi devizabevételét 275-280-as árfolyamon, mivel azzal számoltak, hogy ezen a szinten - hasonlóan tavaly októberhez - a jegybank lépni fog.
Én úgy tudom, hogy az EU átlagához hasonlított GDP-nk és a vásárlóerő-parítás alapján 265 a forint egyensúlyi árfolyama.
Ha már a piaci folyamatokat , vagyis jelen esetben a beárazást tekintjük, egy olyan instrumentum, ami eléggé kamatérzékeny mint a Matáv, az általad emlitett kamatemelés-beárazás megtörténte esetén, kétséges volna, hoy a kamatváltozásra érzékeny Matávot,még ne árazta volna , párhuzamosan/minimális fáziskéséssel téve ezt.
Az egy dolog, hogy a Matáv egy átkozott szutyok bir lenni, és ki vele a nehézségbe...
azt nem mondanám, de pontok számában kb igaz :))
ez talán összeszedettebb, mint az enyém, de a lényeg uaz... :)
:)
Nézd,
reggel nulla volt a forgalom, nagy pénz nem kellett a támasztáshoz, ettől függetlenül lehetett...
azt gondolom, az sem lenne hiteles, hogy emeljék... szvsz így is meg van a kellő (sőt még nagyobb) kamatkülönbség... de az ennél nagyobb sem vonzó... nem az a kérdés, hogy mennyi a kamatkülönbség, hanem hogy egyáltalán maradnak-e... ez pedig nem 1-1,5%-on múlik... viszont a kamatemeléssel az amúgy is igen gyenge reálgazdaságot teszik tönkre, és az sem jó a külföldi befektetőnek...
SZvSZ
nem értek ezzel egyet, központi kamatnak 0köze van jelen helyzetben a ft árfolyamhoz, nézd meg a zlotyit... Együtt mozgunk és ott 4%os a kamat. Kamatemelést leszarják a külföldiek, mert kockázatos ország van, 10%ért nem veszik az állampapírt 12ért se fogják... Ráadásul azt mutatjuk nem finanszíroznak minket vagyis államcsőd lesz, ami újabb lavinát indíthat el. Totálisan értelmetlen és hibás lépés lenne a kamatemelés, azt a maradék gazdaságot is megölné.
A kamatemelésnek a + kötlségét meg kifogja kitermelni az országban? Így is adunk a piacnak már 6-7% felárat totál értelmetlenül... Sztm nem lesz kamatemelés és ne is legyen. Euro pedig továbbra sem vészes, irreálisan erős a Ft melleselg a gazdaságunkhoz képest.
Az én információim szerint (hivatásos forex trader ismerőseim) az új politikai környezetben 308 közelében reggel még biztosan támasztotta. Ha sokáig támasztania kell, kamatemelés lesz a vége, mert Simor sem teljesen hülye, tudja hogy túl nagy összeget felesleges elégetni az intervencióra. Én egyébként Barcza Györggyel értek egyet. Jelen helyzetünkben tudomásul kell venni, hogy a külföldi befektetők finanszíroznak bennünket. Ők pedig szerintem már 1-1,5% kamatemelést áraztak. Továbbá hitelességi szempontból jó lenne nem rendkívüli MT ülésen kamatot emelni. Sajnos közel a 315-320-hoz ez már nem játék, mivel igen könnyen csúnya lakossági és bankpánik lehet a vége. Ennek két hete már voltak kezdődő jelei. Mindezt csak azért írom le természetesen, mert a kamatemelés kihatással lehet a Telekom árfolyamára.
nálam 525, azaz 5pont az ördögé :))