ez tetszik :)
ez tetszik :)
Két és fél évvel ezelőtt indult a szlovéniai Koper kikötőjéből és néhány hónap múlva ugyanide érkezik meg alig hatméteres hajójával egy földkerülő magyar hajós. Méder Áron nemrég hagyta el Omán partjait, jelenleg Jemennél tart és a Vörös-tenger felé hajózik Carina nevű vitorlásával. Se válság, se Gyurcsány, csak a szél.
OK.huLegutóbb 2007 októberében számoltunk be arról a nem mindennapi hajós kalandról, amire egy fiatal magyar vitorlázó vállalkozott: parányi, egyébként a Genfi-tóra készült Carina típusú 19 lábas vitorlásával egyedül kerüli meg a Földet. Miután hajóját saját maga újította fel és készítette fel az útra, 2006. szeptember 24-én indult útnak Szlovénia egyetlen kikötőjéből Koperből, hogy a Földközi-tenger és Gibraltár érintésével jusson ki az Atlanti-óceánra. Ezt átszelve Barbadosnál ért át az amerikai oldalra, majd a karibi szigetek érintésével következett a rekordszámba menő átkelés a Panama-csatornán.
A hajósnak sietnie kellett, minél hamarabb át kellett kelnie a Csendes-óceánon, hiszen az útiterv szerint a hurrikán-szezont biztonságos kikötőben, lehetőleg Fidzsin szerette volna átvészelni. Ezért Tahitin, Mooreán, vagy Tongán a lehető leggyorsabban túl kellett jutnia, ami természetesen nem volt mindig egyszerű. Előfordult, hogy a hajó motorja, vagy a főakkumulátor mondta föl a szolgálatot és olyan is volt, hogy szó szerint ki kellett menteni a hajót a biztonságos vizekre, amit a helyi mentési központ hajója tett meg végül és még a Fiji Times című újság is beszámolt az esetről. A hosszabb tengeri szakaszok alatt egyébként a világ különböző pontjain élő magyar rádióamatőrökkel tartja a kapcsolatot a hajós, és a vállalkozás iránt érdeklődők is a rádióamatőrök tájékoztatásai alapján szerezhetnek információkat a hajósról.
Fidzsire végül 2007 novemberének elején érkezett meg a hajós. Itt egy hosszabb pihenő időszak következett, amit elsősorban a hajó hibáinak kijavítására használt fel. Méder Áron az útja során és a pihenőidőszakban is folyamatosan beszámolt jachtnaplójában az éppen aktuális munkálatokról, a helyi utazásairól és arról is, hogy az általa is végigjárt útvonal kifejezetten népszerű, így sokszor előfordult, hogy a Panamában megismert hajósokkal Tahitin, vagy Tongán ismét összetalálkozott. A Csendes-óceánon olyan is előfordult, hogy két magyar zászló alatt hajózó vitorlás futott össze.
A fidzsi tartózkodás a tervezettnél egy kicsivel tovább tartott, ugyanis közbejött egy nem várt lehetőség: a magyar hajós besegítő matrózként egy halászhajó fedélzetén Új-Zélandra hajózott. Szűk egyhónapos itt tartózkodás után egy nagyobb vitorlás fedélzetén jutott vissza Fidzsire, ahonnan az utolsó javítások elvégzése és egy új külmotor beszerzése után 2008. július 8-án indult tovább előbb Vanuatura, majd egy 1330 tengeri mérföldes szakasz megtételével Pápua Új-Guineába.
Ezután egy újabb óceán, ezúttal már az Indiai-óceán vizét szelve az ausztráliai Darwin, majd Bali szigete és Szingapúr következett. Ez a vidék több okból is veszélyesnek számít: gyakoriak errefelé a földrengések, amelyek akár cunamit is gerjeszthetnek. A Bali és Szingapúr közötti szakaszon épp történt is nagyobb földrengés a közelben,d e szerencsére nem adtak ki cunami riadót. A másik veszélyforrás a Szingapúr környéki vizek hatalmas hajóforgalma. A városállam kikötője a legnagyobb tengeri kikötő a világon, naponta több száz konténerhajót kezel, ráadásul egy hatalmas olajfinomító is van itt, ahová szintén több száz tankerhajó várakozik. Carina útja során többször fordult elő, hogy irányt kellett változtatni, mert a közeledő hajó nem vette észre a parányi vitorlást. A harmadik veszélyforrást a kalóztevékenység jelenti, amely bár nem ezeken a vizeken a leggyakoribb, mégiscsak fenyegeti az egyedül utazókat.
A veszélyes vizeken sikeresen áthajózva egy szingapúri megálló után a malajziai Penang és a híres thaiföldi nyaralóhely, Phuket szigete következett, ahova idén januárban érkezett meg a hajós. A szigetet egy hónap múlva hagyta el és ekkor következett az út utolsó nagy átkelés, az Indiai-óceánon előbb Sri Lankára, majd a Maldív-szigetekre. Előbbi egy hónapig, utóbbi szakasz alig nyolc napig tartott. A globális felmelegedés által fenyegetett üdülőparadicsomot elhagyva előbb Omán, majd Jemen partjait érintette Méder Áron és jelenleg a Vörös-tenger felé hajózik.
Elmondása szerint még nagyjából két-két és félhónapnyi út van hátra, mire befut a koperi kikötőbe. Útján több ezer fénykép készült és ebből, valamint a minden nap vezetett jachtnapló anyagából könyv kiadását is tervezi és nem titkolt célja, hogy másnak is kedvet csináljon az övéhez hasonló nem mindennapi, de korántsem teljesíthetetlen kalandhoz.
Én Tv2 ben láttam jó sok éve még műsorzárás előtt játszották,nagyon tetszett,teljes képernyőn egy sötét szobában,nagyon megható volt egyik másik,Cakó Ferenc találta ki a műfajt és járja a világot vele,még egy magyar művész aki saját ötletét valósította meg!
Kreatívak!Főleg a másodiknál néztem nagyot,9 perc alatt ilyen könnyedén ilyen képet.
Még a hatása alatt vagyok!:)
már siófokon is csinálják.
Úúú,jól művelik,nah mindjárt keresek homokanimációt....
Igen, a skótok közül, akikkel beszéltem egyik se beszélte. Egyes skót szigeteken beszélik még. Egyébként az írek is sajátjuknak érzik a Gaelic nyelvet, de ők se beszélik.
Wales-ben viszont iskolai tantárgy és minden Wales-i ember beszéli a nyelvet, legfeljebbnem használja. Az utcai táblák, a helységnevek, a forgalomirányító táblák, a menük, a banki tájékoztatók, egyszóval minden(!!!!) kétnyelvű. Úgyhogy ők tényleg őrzik a nyelvüket.
Cornwall-ban egy ránézésre wales-i-hez hasonló nyelvet használtak régen és azt most kezdik újra felhozni. Egyre többen tanulják a Cornish nyelvet. Szerintem egyébként mindkettő a kelta nyelvből származhat, de valójában fogalmam sincs.
A '30-as években még sokaknak vizsgázni kellett (volna) skót-gael nyevből, aki le akart telepedni Ausztráliában ...
;)
Mára kihaló nyelvek közé tartozik és annak idején is erősen kérdéses volt az önállósága.
Hát igen az külön művészet megérteni a különböző dialektusokat.
Wales-ben dolgoztam 2 hónapot egy szálloda éttermében. Egyik asztalnál valami idegen nyelven beszéltek a vendégek és a pincérek találgatták, hogy milyen nyelv lehet. A végén csak nem bírták ki, hát megkérdezték tőlük.
Na és mi lehetett a válasz? na mi?
- Welsh (welszi)
Azt hittem megszakadok a röhögéstől. Wales-ben nem ismerték fel a helyi nyelvet. Egyébként ez Európában a legrégebbi még élő nyelv.
itt a dumcsi, de eddig is címlapon volt, de mindegy :)
Brit kocsmák ...
:)
Az egyik haveromat kérték meg, hogy tolmácsoljon egy skót meg egy walesi közt. Régen szórakoztam olyan jól ...
:)
Lovasi, Kiss Tibi, Lecsó, méltó utód: Beck Zoli.SzVSz
Na jólvan asszony már 3 órája alszik a hálóban (mondjuk ő tanít holnap, tőzsde meg nincs), úgyhogy lassan csatlakozom hozzá. Macska is kezd bolond lenni, épp most gyomlálta ki az egyik növényt (lakásban).
Asszem pihenőre kell most már térnem.
Holnap meg vendégeink is lesznek.... Sok a jóból. Még inni is kell majd....
A Balatoni másfél méteresekkel az a baj, hogy nagyon sok villogás kiséri a parton körbe és nem tudni, hogy a hullám kifelé, vagy befelé sodor. Inkább nem ülném meg. no meg az se mellékes szempont, hogy nem lehet deszkát kölcsönözni a parton :)
Szerintem Lovasi az egyik legnagyobb arc a magyar popzenei életben.
Állati dumája van. Nagyon csipázom a zenéjüket. Koncerten is, meg személyesen is hatalmas dumája van. Ha egy évig kocsmalexikonokat, meg Arany János köteteket olvasnék és ötvöznék se lenne olyan dumám, mint neki.
Mi wan Ozzy? átjötté' dumcsizni, kocsma, hullámok meg minden?
akko itt 1 vidió:
:)) Teljesen korrekt álláspont :))
Én azért voltam 1,5méteres hullámban Balatonon (persze nem egy tenger :) ), bár kicsit szeles volt :) Igazából keleti vagy dél-nyugati szél esetén jöhetne nagyobb hullámzás keresztbe, de akkor se nagyon :)
ja láttam már rajta 30 cenits hullámot :)
elég lehangoló volt, amikor hazajöttünk 4 év után, lementünk a Balcsira fürödni aztán hullám sehol :-(
Ez az egy dolog hiányzik Angliából. De itthon legalább jókat eszek, meg a kocsmában részegen is megértenek :-)
:)) pedig a híres magyar tengeren lehet ám gyakorolni :)