Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Kezdők topikja!

Re: nincs cím

#116301 Scipio Előzmény: #116277

Köszi, az ersténél vagyok, itt nincs külön tdt eladás - persze tdt-zni tudok - csak sajáit pakkal próbálnám ki, azért még túl új nekem ez , hogy rögtön tdt-vel kezdjem, de eddig úgy tűnik, hogy ma meg végképp nem lesz short, bár hosszú még a nap...

Re: nincs cím

#116277 Amatoregy Előzmény: #116262

akár,

de ha tdt eladást índítasz akkor nem bántja.

Amit te írsz, az a tévedések ellen véd. Még véletlenül sem tudod eladni, ha már korábban be tettél rá egy eladási opciót...

Egy kezdő shortos kérdés…

#116262 Scipio

Egy kezdő shortos kérdés, ha még fenn van valaki... Ma szerettem volna otit shortolni még 4790-nél - de szép is lett volna, a baj csak az volt, hogy 4886-ról van egy long pakkom. Ha nyitottam volna ezt rögtön eladja és indul egy srv short is, vagy megtarthatom ha pl. beteszem a short előtt valami irreális eladási árba?

BÉT kereskedési naptár

#112141 hAliG

Ezt meg akartam kérdezni, főleg a legutolsó sort, de közben megtaláltam, hátha másban is felmerült:

2009.

január 1.

csütörtök

pihenőnap

január 2.

péntek

pihenőnap

április 13.

hétfő

Húsvét

május 1.

péntek

Munka ünnepe

június 1.

hétfő

Pünkösd

augusztus 20.

csütörtök

nemzeti ünnep

augusztus 21.

péntek

pihenőnap

október 23.

péntek

nemzeti ünnep

december 24.

csütörtök

pihenőnap

december 25.

péntek

Karácsony

A fenti napokon kívül, az alábbiakban felsorolt szombati munkanapokon sem lesz 2009-ben tőzsdei kereskedés:

március 28., augusztus 29., december 19.

köszönöm, a válaszokat. …

#108757 RemegoKez

köszönöm, a válaszokat.

Még egy kérdésem lenne:

Ha pl. eladok BUX0912-t (úgy, hogy nincs), akkor azzal nem egy lejáratkori eladásra szerződöm? Ez egyben a hati short?

Egyátalán értelmezhető a short (hagyományos értelemben) a határidős piacon?

Re: hati kezdő

#108735 Csokigyáros Előzmény: #108479

1. én úgy tudom, hogy a spot árból számolnak neked egy hatis árat (kt-mal), ahova kéred, mondjuk 0912-re, vagy 0911-re. ami azt jelenti, hogy lejáratkor (minden hónap 3. keddje talán, de valahol hónap 18.-20. körül) meg kell venned az adott részvényt azon az áron.

ennek alapletét igénye van (kb. 6-8%, vagy több). ami biztos, hogy a változó letétet naponta karban kell tartanod, mert kényszer likvidálnak, azaz az árfolyamcsökkenést naponta csengetned kell, és ez nem azonos az adott rv. aznapi csökkenésével, ezt a hatis pozik változásánál tudod követni...

2. tudsz shortolni hatiban is... Nem, meg kell venned, hogy zárni tudd a hatis pozit...

3. az első felét igen, de azért mert olcsó oti hati vásárlással zárja a poziját... de a nyereséget (virtuális) naponta jóváírják a számládon, de realizálni csak decemberben fogsz..

4. a hatiban tényleges rv. mozgás nincs, de szvsz. minden kötést megelőz egy spot kötés...

Én így tudom, de kérem más megerősítését, vagy cáfolatát...

Re: hati kezdő

#108726 _pda_ Előzmény: #108479

jól gondolod

derivatív ügyletet hajtasz végre

bár otp-vel még nem próbáltam de gondolom ua úgy megy, mit a bux hati

a derivatívban az a szépség, h napi zárás után elszámolás van

tehát amennyiben nyerőben vagy, hozzáírják a plusszt a számládhoz, ha buktában levonják

ehhez fedezet kell és alapletét

szóval ne úgy képzeld, mit amikor RV-t veszel és ülsz a buktádon

itt levonják a bukót nap végén és a fedezt is csökkenti a KP lehetőségeidet

óvatosan, mini pozi ;-)

hati kezdő

#108479 RemegoKez

Néhány totálisan amatőr hatis kérdéssel szeretném bombázni a tisztelt SLY (Stocklandyard) lakókat:

1.) jól értem-e, ha veszek pl. OTP0912-t, akkor azzal tulajdonképpen arra kötök szerződést (polgárjogi értelemben), hogy a termék kifutásakor megveszem a most "kialkudott" áron veszek OTP-t?

2.) tudok eladni OTP0912-t, úgy hogy nem volt a birtokomban? Ez azt jelenti, hogy a most "kialkudott" áron, de 2009. decemberében fogom ténylegesen eladni? Ha akkor nincs otim, akkor csak a különbözetet (a mostani és az akkori ár) kell fizetnem?

3.) Jól gondolom-e ha vki pl. az OTP esésére spekulál, annak OTP0912-t kell "eladnia", mert akkor mostani áron fogja év végén az akkor már olcsó (hehe :) ) OTP-t eladni?

4.) A hati kifutásakor van tényleges részvénymozgás vagy csak pénzmozgás az árfolyamkülönbségek miatt?