Regisztráció Elfelejtett jelszó

Orosz piac

helyzet

#818809 Kissherceg Előzmény: #815705

Eléggé fájnak az orosz gazdaságnak az Egyesült Államok kiszabott legújabb szankciók, amelyeknek hatására az orosz tőzsdén négy éves mélypontra estek az árfolyamok és a rubel árfolyama is bezuhant, az orosz tulajdonú cégek árfolyamai pedig a világ több részvénypiacán is nagyon visszaestek. A legújabb szankciók 7 kormányközeli oligarchát, 12 céget és 17 magas beosztású orosz kormánytisztviselőt érintenek.

Az új amerikai szankciók egyik célpontja az az Oleg Gyeripaszka, aki a Putyin fő kritikusának számító Alexei Navalnij egyik nagy leleplező videójának is a főszereplője volt és aki miatt félő volt, hogy egész Oroszországban betiltják a Youtube-ot és az Instragramot (nagyon érdekes volt a sztori, érdemes utánaolvasni). Gyeripaszka alumíniumgyártó cége, a Rusal árfolyama a felére esett össze az hongkongi tőzsdén, egy másik, Londonban bejegyzett cége, az EN+ pedig 25 százalékot vesztett az értékéből.

A kormányközeli oligarcha cégeit a szankciók és az árfolyamesés miatt a fizetésképtelenség fenyegeti, hasonlóan egy másik orosz mágnás, Viktor Veszelberg cégeihez. A Rusal például az amerikai lépések miatt nem tud dollárban törleszteni az abban fölvett hiteleit, mert így amerikai bankoknak is részt kellene vennie a tranzakciókban, amit mostantól tilt az amerikai kormány.

Az orosz kormány már bejelentette, hogy valamilyen formában megpróbálja majd kisegíteni a bajba jutott oligarchák cégeit, de hogy hogyan, azt még nem tudni. A Bloomberg szerint mindenesetre elképzelhető, hogy az orosz állami bankok nem akarják majd felvállalni azt a kockázatot, hogy kölcsönadjanak a bajba jutott, csőd szálén táncoló ipari óriáscégeknek.

OTP Orosz részvény alap …

#815703 TrendMan

OTP Orosz részvény alap valamilyen okból ugrott az utóbbi napokban. Még nem jöttem rá, miért?

Máskor az olajjal korrelál, de most ilyet nem látok.

bankpánik

#803556 Koffein

Gőzerővel kezdték el kimenekíteni az orosz állami cégek az ország magántulajdonban lévő bankjaiból a pénzt, miután az egyik legnagyobb magánkézben lévő orosz pénzintézet, az Otkrityije nemrég csődbe ment - írja a Financial Times.

12,3 milliárd rubelnyi betétet vettek ki az orosz állami cégek a B&N Bankból, míg 11,1 milliárdot a Moszkovszkij Kreditnij Bankból - mindkét vállalat a tíz legnagyobb orosz pénzintézet listáján található.

Az állami cégek pénzkivonása rövidesen azután kezdődött, hogy az egyik legnagyobb magántulajdonban lévő bank csődbe ment augusztusban, erről részletesen itt írtunk:
2017.08.31 11:11Hatalmas bulik és befolyásos politikusok az összedőlt bank körül
A három pénzintézetre "Kerti Körként" hivatkoznak, mivel a vállalatok székhelye egy moszkvai körúton van, illetve a bankoknak hatalmas mennyiséget halmoztak fel egymás kötvényeiből. A Promszvijazbank, a "kör" negyedik tagjának betétállománya 79%-ot nőtt, 98 milliárd rubelre.

A Moszkovszkij Kreditnij Bank a múlt héten került fel a pénzügyi rendszer stabilitására nézve fontos pénzintézetek listájára, amelynek az Otkrityije és a Promszvijazbank már korábban a tagja volt.

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/menek...

ötven százalék

#800245 Koffein

"..Putyin letartóztatta az akkor legnagyobb orosz olajvállalat, a Jukosz elnök-tulajdonosát, Mihail Hodorkovszkijt.

Ekkor a többi oligarcha megkérdezte Putyintól, mit kell tenniük, hogy ne jussanak hasonló sorsra. Putyin pedig az ezután következő történések alapján azt mondta, hogy

ötven százalék."

http://index.hu/kulfold/2017/07/26/bill_browder_ta...

Re: nincs cím

#761647 Kissherceg Előzmény: #760381

A Krím elfoglalása utáni szankciók miatt 2015-ben az előző évihez képest 30 százalékkal, 5,9 milliárd euróval csökkent Oroszország kereskedelme Litvániával, Lettországgal, Észtországgal, Lengyelországgal, Csehországgal és Bulgáriával, és az év első 11 hónapjában Szlovákiával és Magyarországgal is hasonlóan alakult az üzlet. Ez és a zuhanó olajár súlyosbította az orosz recessziót