Regisztráció Elfelejtett jelszó

Mégis mindenkinek jár az ingyenes készpénzfelvétel

Re: nincs cím

#688806 Kissherceg Előzmény: #688628

Február 1-től minden nyilatkozott ügyfél ingyenesen hozzá tud jutni a törvény által előírt 150 ezer forinthoz havi kétszeri készpénzfelvétellel, miután a bankszövetség ajánlására a bankok biztosítják, hogy legalább 100 ezer forint legyen az egyszeri készpénzfelvétel határa az ATM-ből.

A Magyar Bankszövetség csütörtökön közleményben ismertette: a szövetség elnöksége felkérte a magyarországi bankokat arra, hogy minden általuk üzemeltett, vagy érdekeltségükbe tartozó bankjegykiadó automata (ATM) készpénzfelvételi határát legalább 100 ezer forintban határozzák meg. A közlemény szerint az ajánlást a bankszövetség tagjai elfogadták.

Hozzátették, hogy az ATM-ek döntő részben ugyan ma is megfelelnek ennek a feltételnek, de van, ahol ennél alacsonyabb a limit.

A közlemény szerint ezzel a lépéssel "a bankszektor egyértelműen előtérbe helyezi a jogszabályok szellemiségének való megfelelést", miközben a szakmai, biztonsági szempontok kifejezetten az alacsonyabb limitek beállítását indokolnák. Az alacsonyabb készpénzelvételi limit az ATM-eknél egyrészt a visszaélések megelőzését szolgálja, másrészt így elkerülhető, hogy az automatákból kifogyjon a készpénz.

A közleményben kifejtik, hogy a készpénzfelvételt kétféle limit is korlátozhatja: az egyik az ATM üzemeltetői limit, ami azt határozza meg, hogy egy tranzakció során mekkora összeg vehető fel az adott ATM-ből. A másik a kibocsátói limit, amely a bankkártyához kapcsolódik. Utóbbi esetében a bankok általában alapértelmezettként meghatározzák, hogy egy-egy adott kártyához egy alkalommal mekkora készpénzfelvételi, illetve vásárlási korlát tartozik, valamint hogy naponta hány tranzakciót engednek az adott bankkártyával. Ez bankonként és kártyánként is eltérő lehet. Ezt a kibocsátói limitet az ügyfelek saját igényeiknek megfelelően általában módosítják.

A bankszövetség közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar készpénzkiadó automata hálózat a Magyar Nemzeti Bank 2013. első féléves adatai szerint 4835 ATM készülékből áll. Ezek meghatározó részét hitelintézetek üzemeltetik, ugyanakkor a piacon vannak független ATM üzemeltetők is.

Re: nincs cím

#688359 Kissherceg Előzmény: #672171

"Tovább korlátoznák Romániában a cégek közötti készpénz-kifizetéséket és a magánszemélyek közötti készpénzforgalmat is maximálnák - derült ki egy sürgősségi kormányrendelet tervezetéből, amelyet kedden ismertetett az Agerpres hírügynökség.

A bukaresti pénzügyminisztérium honlapján közvitára bocsátott tervezet szerint a magánszemélyeknek is tilos lesz tízezer lejnél (660 ezer forint) nagyobb összeget készpénzben kifizetni Romániában.

Jelenleg csak a jogi személyek számára léteznek korlátozások a készpénzkifizetésben: a jogi személyek napi 10 ezer lejes összeghatárig fizethetnek készpénzzel oly módon, hogy ötezer lejnél többet nem fizethetnek ugyanannak a beszállítónak. A tervezet szerint az összeghatár a cégeknél napi tízről ötezer lejre csökken, és egyetlen ügyfélnek sem fizethetnek kétezer lejnél nagyobb összeget készpénzben.

A szaktárca indoklása szerint a bankkártya-használat és más elektronikus fizetési módozatok népszerűsítése miatt korlátoznák a készpénz-műveleteket, ugyanakkor az adócsalás visszaszorítását remélik az intézkedéstől.

Romániában még mindig bevett gyakorlat az, hogy a több ezer eurós ingatlanok és gépkocsik adásvételénél is a vásárló készpénzben fizeti ki a vételárat. Hasonlóképpen a bankszámlára átutalt fizetéseket is az alkalmazottak jelentős része felveszi az bankjegy-automatáknál és vásárláskor készpénzzel fizet."

:)))

Re: nincs cím

#672171 banyaiz Előzmény: #672163

Elképzelhető, de ha bankok ötlete volt akkor csak kínjukban javasolhatták. Kényszerpálya. Rájuk kényszerítik ezt a lépést akkor mint kárenyhítés ezt kitalálhatták, nem örömükben az biztos mert elég sok idő el fog menni ezzel a nyilatkozgatással .

Ez van logikátlan dolgok következménye is általában az.

Ha azt mondanák, hogy a kp felvété a legmagasabb tranzakciós 0 Ft-tól, és a kártyás ingyen van. Akkor még vmi értelmet látnák benne felcsillanni.

Mert a világ nem afelé megy vsz, hogy a polgárok felveszik az automatából egy összegben a havi fizujukat aztán mennek sárga csekkezni, leterhelik vele a postát stb kp-val.

Inkább afelé , hogy 0 kp. Hát teszünk egy unortodox kitérőt. :)

Re: nincs cím

#672163 Zotya32 Előzmény: #672076

gyanítom ez nem rogán tóni ötlete volt, hanem a bankok részéről a kitétel, ehhez a törvényi ingyenességhez. jól tudják, hogy sokan nem mennek be emiatt fiókba...

előszűrés... így csak a jogosultak 20-30%-a fog vele élni, főleg a nyugdíjasok, akik ráérnek ügyet intézni. és amúgy sem vesznek fel 150e ft-ot.

Re: nincs cím

#672160 Atesz11 Előzmény: #672102

A gáz,villanyszámla esetében az éves elszámoláskor a rezsicsökkentés többszörösét kellet ráfizetni.

A környezetemben mindenki hasonlóan járt.

Re: nincs cím

#672152 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #672076

"Gondolom még az is elő lesz írva, hogy a banki ügyintéző tájékoztasson arról ez a rezsiharc eredménye, sőt még Viktor is küld róla egy levelet, nehogy kimenjen a fejemből :)"

Ebben biztos lehetsz! Betűméret nagyságát is előírják..(no nem kicsire, nagyra), és narancssárga lesz természetesen...

Pedig csak annyit kéne ráirní, hogy ez a kormány balf@szkodásának eredménye.....

Re: nincs cím

#672136 banyaiz Előzmény: #672102

Ennek a személyes megjelenésnek egyetlen értelmét lehet találni ha nagyon megerőltetem magam.

Személyesen kell adminisztrálni, sokan nem teszik meg esetleg.

Szóval egy pol üzenet a pénzügyi "rezsicsökkentés", mellette egy adminisztrációs teher amin sokan fennakadnak mert elfelejtik, szarnak az egészre stb.

Ugyanúgy ahogy annak idején mnyp-nél is ha a kilépésről kellett volna nyilatkozni sokkal többen maradnak.

De ilyen dolgokkal játszadozni ilyen bal**** módon ?

Re: nincs cím

#672102 walex Előzmény: #672075

Sokat szidtam az MSZP-SZDSZ-t, hogy mekkora ökrök voltak, de úgy tűnik, hogy a Fidesz-KDNP a korszakalkotó javaslataikkal még be tud tekinteni a korábbi amúgy se alacsony szint alá.

Látszik, hogy a politikusok nem a való világban élnek, hanem a bürokrácia tengerében.

1. Adócsökkentés

2. Bürokráciacsökkentés.

3. Adóegyszerűsítés.

4. Elszámoltatás.

4-ből 4 nem látszik teljesülni így a ciklus vége felé.

2/3-uk van, SEMMI MENTSÉGÜK nincs arra, hogy ezek nem valósultak meg.

Azt gondolom, hogy 4 év alatt normális javaslatokkal normális mederbe lehetett volna végre terelni a dolgokat 2/3-ad mellett két évtizeddel az állítólagos rendszerváltás után, amikor a KISZ, MSZMP és ügynök pajtások átmentették a hatalmukat és ma már a demokráciáról tartanak előadásokat.

Nem tették.

Lesz itt szerintem nagy meglepi a jövő évi választáson. A nyugdíjasokat lehet, hogy megveszik a rezsicsökkentéssel, de akinek van esze és látja a fizu papírját és közben az x. darab átnemhárított nemmegszorítást, az tud majd dönteni a szavazófülkében, hogy mennyivel is jobbak a szoclibeknél.

Re: nincs cím

#672076 banyaiz Előzmény: #672031

Neten leköthetek utalhatok bármekkora összeget , kereskedhetek a világ tőzsdéin mindennel ami létezik, de a 150 k-ig kp felvét ingyenesség ami aztán egy baromi nagy esemény ott személyes megjelenés indokolt.

Gondolom még az is elő lesz írva, hogy a banki ügyintéző tájékoztasson arról ez a rezsiharc eredménye, sőt még Viktor is küld róla egy levelet, nehogy kimenjen a fejemből :)

Arról nem szólva hogyan illeszkedik ez ahhoz, hogy terelni a népet a kártyás móka felé kp minél kisebb szerepet játsszon és a bankoknak ahhoz a törekvéséhez, hogy minél inkább neten lehessen mindent intézni, ne tolongjanak az ügyfelek a fiókokban.

Röpke életemben láttam néhány ökröt de ezek felülteljesítenek. :)

Re: nincs cím

#672075 banyaiz Előzmény: #672031

XXI. sz-ban személyesen menjél el a bankodba nyilatkozni. Normálisak? Költői kérdés volt. :)

Miért ne nyilatkozhatnék pl neten? Vagy minek egyáltalán nyilatkozni, hogy bonyolult legyen?

Ennyire korszakalkotó esemény ez, hogy csak személyes megjelenéssel lehet realizálni? :)

Ráadásul úgyis beszedik más módon a lét a bankok, de még mehetünk bohóckodni a bankfiókba. Nincs elég bürokrácia egyébként is.

Ennyi ésszel egy országot vezetni az már vmi. :)

Re: nincs cím

#672031 Nyeretlen_Keteves Előzmény: #672025

Most hallottam ezt a Rogán táltost nyilatkozni, szerinte ez az intézkedés nem fogja megterhelni a bankokat "ügyfélfogadásilag"(sőt), arról szó sem volt , hogy ez az "intézkedés" esetleg a zembereknek okozhat némi extra ügyintéznivalót... (persze pofájukat befogják ugye, hiszen ingyé vehetik fel a pénzüket :-)

"Javasolják azt is, hogy…

#672025 walex

"Javasolják azt is, hogy a fogyasztók személyesen a banknál tegyék meg - december 1-je és jövő január 20-a között - írásos nyilatkozatukat arról, melyik fizetési számlájuk esetében kérik biztosítani az ingyenes készpénzfelvételt. "

Csak személyesen.

Hogy fognak majd örülni ennek azok, akik nem az OTP-nél vezetik a számlájukat, hanem egy kisebb banknál, ahol akár 50-60 km-t kell utazni a legközelebbi bankfiókhoz.

Látszik, hogy a parlamenti ingyenélőknek halvány lila fingjuk sincs arról, hogy miként zajlik az élet a Parlamenten kívül.