Regisztráció Elfelejtett jelszó

Idén nőtt a bruttó átlagkereset

NGM szerint több

#631086 Kissherceg

Töretlenül folytatódott áprilisban a bérek vásárlóerejének növekedése, a reálbérek - az áprilisban mért 1,7 százalékos éves inflációval számolva - több mint 4 százalékkal emelkedtek - értékelte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a keresetek alakulásáról kedden megjelent adatot.

A KSH legfrissebb statisztikái alapján tovább folytatódik a január óta tartó kedvező trend: az alacsony inflációs környezetben emelkednek a reálbérek - közölte az NGM, hozzátéve, hogy a keresetek vásárlóerejének növekedése fontos hajtóereje lehet a lakossági fogyasztás bővülésének.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete áprilisban 230 004 forint volt, 4,5 százalékkal nőtt éves bázison. A nettó bér 150 653 forint volt, 5,9 százalékkal nőtt 2012 áprilisához viszonyítva, a gyermekek után járó családi adókedvezményeket figyelembe nem véve.

Az idén január-áprilisban a nemzetgazdaságban mért bruttó átlagkeresetek 3,4, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 4,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az átlagos nettó keresetek a versenyszférában 4,7 százalékkal nőttek, míg a költségvetés területén a közfoglalkoztatást kiszűrve 4,5 százalékos volt a nettó bér emelkedése 2012 azonos időszakához képest.

Az NGM kiemeli, hogy 2013. január-áprilisban mind a két szférában növekedett a bérek vásárlóereje, nemzetgazdasági szinten pedig a január-áprilisi időszakban mért 2,6 százalékos infláció mellett 2 százalékkal nőtt a reálkereset.