Regisztráció Elfelejtett jelszó

Minden külterületi földet regisztrálni kell

Az elmúlt napokban riasz…

#595393 kosami

Az elmúlt napokban riasztó híradások jelentek meg arról, hogy a földtörvény változása nyomán minden kiskertet be kell jelenteni, regisztrálni kell, emellé pedig hatezer forintos illetéket is le kell róni. A hír engem is felizgatott, hisz kertem nekem is van, kicsit hihetetlennek is tűnt azonban, hogy ezentúl minden zsebkendőnyi kiskert regisztráció-, és illetékköteles lesz, ezért az esős, unalmas hétvégi estéimet arra áldoztam, hogy alaposan utánajárjak a témának. Előzetesen elárulom, hogy a hír igaz, ugyanakkor sok orgánum hiányosan, esetenként hibásan interpretálta, ezért például a családi ház mögött udvarral, konyhakerttel, pár tő szőlővel rendelkezők számára jobbára nincs változás.

A családi házak kertjei 99%-ban nem termőföld besorolásúak

A dolog kiindulópontja az a száraz tény, miszerint az Országgyűlés decemberben módosította a földtörvényt, ennek értelmében minden mezőgazdasági földhasználatot - mérettől függetlenül - be kell jelenteni a földhivatalnak (míg korábbak csak az egy hektárt meghaladó területekre vonatkozott bejelentési kötelezettség). Több cikkben határidőként január 31.-ét jelölték meg, azonban ez téves információ, a bejelentés határideje március utolsó napja. Hogy még pontosabb legyek, a termőföldről szóló 1994. évi LV. tv. 2013. január 1-től hatályos módosítása alapján a földhasználati nyilvántartás kötelező tartalmi elemévé vált magánszemély földhasználók esetén a személyi azonosító szám (személyi szám), gazdálkodó szervezet esetén a statisztikai azonosító és a cégjegyzékszám. Mindehhez társult a hírek szerint a hatezer forintos illeték, mely valamelyest csúsztatás, ugyanis a hatezer Forint csak abban az esetben fizetendő, ha a bejelentéssel egyidőben a földhasználattal kapcsolatban egyéb változás is bejelentésre kerül. Ez azt jelenti, hogy az eddig is termőföldként nyilvántartott terület bejelentése ingyenes. Megjegyzem, hogy a hatezer forintos illeték nem új elem, ezt eddig is meg kellett fizetnie annak, aki valamilyen változást jelentett be.

A konyhakertek biztonságban vannak a regisztrációtól és illetéktől

Na de lássuk a fontosabb kérdést, kinek és mit kell bejelentenie, beleesnek-e a körbe a konyhakertek, kis vetemenyések, hátsó udvari gyümölcsösök? Egyértelműen nem. A bejelentési kötelezettség a termőföldekre vonatkozik, a külterületiekre eddig is érvényes volt, a mostani változás annyit tesz, hogy a belterületi termőföldek is regisztrálandók, függetlenül attól, hogy egy hektár alatti, vagy feletti méretűek. Leegyszerűsített módon mondva termőföld az, aminek aranykoronában kifejezett értéke van, hiszen a bejelentés elmulasztása esetén kiszabható bírság is az aranykorona értékhez kapcsolt (annak ezerszerese). Az ingatlan földhivatali lapján minden tulajdonos elolvashatja ingatlanának besorolását, és (ha van) aranykorona értékét, akié utóbbival nem rendelkezik, annak földje nem termőföld, ergo nem is kell semmit tennie. A belterületi, házakhoz tartozó földek jellemzően nem esnek a termőföld besorolása alá (ezek általában lakás, udvar, beépítetlen terület besorolásúak), tehát attól, hogy a kertben paradicsom, burgonya, almafa növekedik, még nem lesz termőföld besorolású. Ebben az esetben pedig sem bejelenteni, sem illetéket fizetni nem kell.

Felmerül a kérdés, hogy, mire jó az új szabályozás, ennek taglalásába nem mennék bele, főleg azért, mert jobbára csak találgatásokba tudnék bonyolódni, de nyilvánvalóan valamilyen kapcsolatban áll a nyáron elkészülő új földtörvénnyel, és a külföldiek termőföldhez jutásának szabályozásával. Végül összefoglalva: a változás és a bejelentési kötelezettség azokat érinti, akiknek tulajdonában eddig nem regisztrált termőföld van (például mert ingatlana egy hektár alatti, mely eddig nem volt bejelentésköteles, vagy belterületi termőföldje van, ami szintén nem volt eleddig regisztrációhoz kötött). Aki beleesik a bejelentési kötelezettség körébe, március 30.-ig teheti ezt meg a járási földhivataloknál. A bejelentést a Vidékfejlesztési Minisztérium űrlapján kell megtenni, mely innen letölthető. A bejelentés ingyenes, az illetéket csak akkor kell leróni, ha a termőföld használatában a regisztrációval egyidőben változást jelent be a tulajdonos. A bejelentés elmulasztása bírságot vonhat maga után, melyet adó formájában behajthatnak a hatóságok. Pótlás elmulasztása esetén a bírság újra kiróható.

A nem termőföld jellegű földterületek nem bejelentés-kötelezettek, így a konyhakertek, kiskertek, veteményesek tulajdonosainak nincs dolguk, csak abban az esetben, ha földjük termőföld besorolású, és aranykoronában kifejezett értékkel rendelkezik (aminek családi házak kertjének esetében vajmi kevés esélye van)

forrás: http://kertesz.blog.hu/

Re: nincs cím

#595366 joepappa Előzmény: #595307

tudom mennyi egy hektár.

azt írja a belterületi 1ha alattira nem vonatkozik, de a akülterületi egy ha alattire nem írja hogy nem vonatkozik, tehát szerintem kell, de ha valaki tud valamit írja le. nagyon nem tudok szöveget értelmezni.

Re: nincs cím

#595307 Krumenaker Előzmény: #595195

Az 1200 négyzetméter mióta haladja meg az egy hektárt? Egy hektár tudtommal 10.000 négyzetméter.

kérdés

#595299 Krumenaker

Kérdés: akinek különböző helyrajzi számon, de egymás mellett több zárkerti, egy hektár alatti ingatlana van, amelyek összefüggő művelésben vannak, és az összterületük meghaladja az egy hektárt, annak kell jelenteni, vagy sem?

Mivel a "földterület használatot" kell bejelenteni, mit jelent az, aki nem használja a területet? Parlag, gizgaz? Vagy annak nem is kell jelenteni?

na ****a, akkor most az …

#595195 joepappa

na ****a, akkor most az 1200 négyzetméter szőlőmet is be kell jelentenem, azt tudja valaki milyen nyomtatványon és hol érem el?

Re: nincs cím

#595180 Razamanaz Előzmény: #595175

Most láttam valamelyik híradóban hogy nem kell fizetni!Akik befizették azok is visszakapják a pénzt!A pontos nyilvántartás az államnak kell,tehát ők álják a számlát.Közvetve valahol az adófizetők.

Re: nincs cím

#595175 prfecó Előzmény: #595156

de könyörgöm ........

aki vidéken él és termel őstermelőként be van jelentve , parcella szám , istenharangja

4 különböző rész parcella/ 6 rugó/db és most a zártkertekre is ,

azt meg falugazdász az életbe nem fogadja el területi támogatási alapra , sőt őstermelői földterületre sem , csak háztáji termelésre

most azután is fizetni

ugy elveszti Fidessssssssssssz a falut , mint Budapestet anno dacumál - Bp a bűnös város , szól a szleng DD

Re: nincs cím

#595156 Palimadár Előzmény: #595121

Vicces... A különféle területalapú támogatások kérelmezése során évenként mindenki bejelenti, hogy milyen földterületet mihez használ. Csak az egészen kicsik maradnak ki, de azokra is ott van a földhivatal. Az éves kérelmezési rendszer során mintegy 5,1 millió ha szántóföldről van egészen pontos nyilvántartás, plusz az erdőkről.

Re: nincs cím

#595133 Margaretta Előzmény: #595128

Dehát már vannak, akik ezzel foglalkoznak: a földhivatal és az önkormányzatok.

Ott minden rendesen nyilvántartott. Vagy mégsem? Eddig trehány munkát végeztek?

Én, biztos, ami biztos rohanok, mert kapok eu-s támogatást:) Nehogy lemaradjak róla:)

Re: nincs cím

#595128 Matahary Előzmény: #595121

Nagyon helyes!

Ha be lesz jelentve az összes

'szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület',

akkor nem kell majd a földhivatalban kutakodni, hogy a

'szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület'

valóban

'szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület'.

Fel lehet állítani egy nyilvántartó szervezetet.

Itt illeték ellenében majd meg lehet tudni, hogy a

'szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület'

valóban

'szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület'.

Éljenek az új, termelő munkahelyek!!!!!!