Regisztráció Elfelejtett jelszó

Az uniós elosztás nagy nyertesei vagyunk

Re: nincs cím

#666630 Kissherceg Előzmény: #645575

A csütörtökön a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által is bejelentett 350 milliárd forintot követően október közepén az Európai Bizottság várhatóan újabb 900 millió euró, átszámítva mintegy 267 milliárd forint korábban visszatartott uniós támogatást utal át Magyarországnak - közölte pénteken Shirin Wheeler, a brüsszeli testület regionális politikáért felelős szóvivője.

Wheeler a bizottság részéről megerősítette, hogy csütörtökön mintegy 1,17 milliárd euró pénzt szabadítottak fel, és küldtek el Magyarországra abból a pénzből, amelyet korábban a pályázatok kezelése és ellenőrzése terén talált szabálytalanságok miatt tartott vissza Brüsszel 2012 novembere óta.

Persze ezzel nem azt aka…

#577467 banyaiz

Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenre bólintsunk amit EU mond, mindig, bármiféle érdekérvényesítés nélkül.

De az a másik véglet, hogy ezt a folyamatot itthon úgy adjuk elő mintha a gonosz hétfejű sárkánnyal küzdenénk. Ráadásul a saját hülyeségeinket is próbáljuk elsózni EU bűneként.

Re: nincs cím

#577462 banyaiz Előzmény: #577455

Beteszem a mérleg egyik serpenyőjébe , hogy ennek az elosztásnak mi vagyunk a nagy nyertesei, a másikba azt ahogy ezzel élni tudunk/tudtunk eddig.

Aztán megnézem, hogy miközben Mekk mesterkedünk bal****kodunk a saját portánkon, közben az EU-t szídjuk és háborúban vagyunk vele. Mert ránk kényszerítenek állítólag nagyon gonosz dolgokat. Maga az eredendő gonosz ez az EU.

Aztán levonom a következtetéseket, hogy kik is akarnak teljesen hülyének nézni. Vannak hibái EU ügymenetnek nem kevés, de azért mégis. :)

Ez egy ilyen egyszerű folyamat. :)

Aztán egy lefelé mutatott hülyelykujjal értékelem is ezt a káprázatos teljesítményt. De ez már csak következmény. :)

Re: nincs cím

#577455 xmann Előzmény: #577407

az eu nem a kiszolgáltatást jutalmazza, hanem az eu-s játékszabályoknak való megfelelést vagy erre törekvést. ezt lehet kiszolgáltatásnak nevezni, de szerintem az eu jó dolog minden hülyeségével együtt, és a résztvevőknek jó, csak tudni kell jól használni. van akinek ez sikerül, pl. csehek, van akinek nem, ezek a hülyék. pl. mi.

Az orbánkormány első verziójának a tevékenységéből a másik topicba írtam, de ez nem titok, sok helyen utána lehet keresni, hogy igen komoly lazítást csináltak 2001-2-ben, eléggé felelőtlenül.

sajnos mo-on normális ktsgvetési és monetáris politika együttese nagyjából 1996-2001-ben volt, a töbi időszakban nem, vagy az egyik volt hülye vagy a másik vagy mindkettő kisebb avagy nagyobb mértékben

Re: nincs cím

#577407 prospero Előzmény: #577383

Az első Orbán kormány teljesítményét leszámítva egyetértek, ugyanis az első Orbán kormány igenis prudensen gazdálkodott, mind a nemzeti vagyonnal, mind pedig a rendelkezésre álló bevételeivel.

"Az hogy hülyék vagyunk (nagy külkerhiány, hitelből fogyasztás) nem függ össze azzal, hogy az eu egy csomó pénzt ad nekünk." Elvileg nem kellene, hogy összefüggjön, ebben igazad van. De éppen azt hiszem Te mondtad, hogy mivel nem vagyunk "jófejek" kinéz nekünk egy kis bünti a kohéziós pénzek csökkentésével.

Szó szerint idézve: "És úgy tűnik, hogy a nagy magyarvirtuskodásnak köszönhetően ezt meg is fogják vonni részben tőlünk. "

Ha pedig az egyik irányba van összefüggés, akkor a másik irányba is kell, hogy legyen: azaz ez volt az ország kiszolgáltatásának "jutalma".

Re: nincs cím

#577383 xmann Előzmény: #577325

Az hogy hülyék vagyunk (nagy külkerhiány, hitelből fogyasztás) nem függ össze azzal, hogy az eu egy csomó pénzt ad nekünk. Lehettünk volna kevésbé hülyék, leszabályozhattuk volna a hitelpiacokat jobban, nem kellett volna felvennünk egy csomó állami hitelt - amiből közszféra béremelés lett, amiből importcikkek fogyasztása. Lehetett volna prudensen eljárni, de nem ez történt. Ettől függetlenül itt az EU a jóságos nagybácsi, és nélkülük totálösszeomlás lenne itt.

Az meg hogy az elmúlt évtized így alakult kik tehetnek? A kormányok (igen, igen, az első orbán kormány is), az mnb, a pszáf és a bankok. És a hülye nép.

Re: nincs cím

#577365 prospero Előzmény: #577352

Nyilván, ezért mondtam, hogy a külker mérleg forgalmát TÖBBNYIRE az EU-val szemben bonyolított kereskedelem adja, hogy adott esetben ez egy adóparadicsomon mondjuk Szingapúron keresztül, az mindegy.

Ukrajna és Törökország szempontjából is fontos, hogy a pozíciójuk hogyan alakul/t az EU-val szemben bizonyos időszakokban, de ezt most nyilván nem kérdés, mivel az eredeti kérdés az, hogy az EU tagok befizetései illetve kapott támogatásai hogyan viszonyulnak egymáshoz. Amibe szerintem bele kell számítani a kereskedelmi forgalmat is.

Re: nincs cím

#577352 Kissherceg Előzmény: #577311

frissítettem a cikket az adatsorral.

Külön cikkben vizsgálom majd az uniós kérdést. Prospero az uniós termékeket Ukrajnában vagy Törökországban is megveszik, pedig nem tagjai a közösségnek.

Re: nincs cím

#577325 prospero Előzmény: #577284

Ezt el tudom fogadni, mármint, hogy a külker hiány a lakossági és vállalati szektor hitelből történt fogyasztásának a következménye és független az államtól, de azt már nem, hogy EU-Magyarország viszonylatban csak az államot tekintjük az ország részének, vagy hogy csak az állam helyzete határozza meg az ország helyzetét. Mert ez így téves következtetések levonásához vezet EU-Magyarország viszonylatában.

De őszintén: Neked nem nyílik ki a bicska a zsebedben, amikor tudvalevő, hogy azért vette fel a lakosság és vállalati szektor a hiteleket, hogy aztán nagy részét EU-ból származó import termékekre költse (a hitel tőke részét azonnal visszautalja a "hitelezőnek"), másik részét pedig ingatlanpiaci buborék fújására költöttük (amely befektetés a buborék kipukkadása után azonnal elértéktelenedett), ezáltal egy gigantikus jövedelem és pénzszívattyú valósult meg -hiszen a felvett hitelt tőke és kamattörlesztése itt maradt, hosszú-hosszú időre behatárolva a lehetőségeinket?

Az állam mivel maga is el van adósodva, nem tudja ellensúlyozni azt, hogy 2008 végéig 5 év alatt 12 000 milliárd forintnyi jövedelem folyt ki az országból a külker mérleg negatívumának köszönhetően, ezzel szemben áll az uniós támogatás, ami a töredéke ennek a jövedelemnek.

Most gondold el, ha egy megfelelően gyenge forint árfolyam mellett az import nem versenyképes, akkor a magyar gazdaság és termelés tud fejlődni ezzel a 12000 milliárd forintnyi összeggel...

Re: nincs cím

#577311 Előzmény: #577284

Már megint elfelejted, hogy egy bizonyos eseménynek az ÖSSZES csatlakozási pontját kell kivenni a rendszerből, ha eredményre szeretnél jutni. Ennek megfelelően azt kellene látnod, hogy csak akkor lehet a véleményed megvizsgálni, hogyha abból indulunk ki, hogy jó-e nekünk az EU tagság. Magyarán, a támogatás-hitelezés-import annyira összefügg például a vámmentességgel és egyebekkel, hogy értelmezhetetlen az, hogy a "támogatás nyertesei vagyunk", mert a támogatás egy rendszer része, egy olyan rendszeré, aminek integráns részei vagyunk.

Ennek megfelelően értelemszerű az, hogy a támogatás (jutalék a fogyasztás alapján) jár nekünk, de hogy ezzel nyertünk, vagy vesztettünk, ha a leépült ipart, mezőgazdaságot és szolgáltatószektort nézzük, akkor már egyáltalán nem biztos az egyenleg.

AZ viszont biztos, hogy MOST öngyilkosság lenne az EU-ból kilépés, mert ezeknek a visszaépítését SENKI sem finanszírozná meg, ha kiképünk, akkor pedig hanvaikba halnánk, de minimum a középkorba zuhannánk vissza.

Ez azonban sajnos csak a józan helyzetfelmérés, nem pedig az EU dícsérete.

Re: nincs cím

#577284 xmann Előzmény: #577249

a külker hiány oka, hogy a lakosság hitelből fiogyasztott, ennek semmi köze a támogatásokhoz, aminek abszolút nyertesei vagyunk, anélkül akkora recesszió lenne itt, hogy be***na mindenki. És úgy tűnik, hogy a nagy magyarvirtuskodásnak köszönhetően ezt meg is fogják vonni részben tőlünk.

Hát igen, egyetértünk, n…

#577268

Hát igen, egyetértünk, nekem is inkábbb vesztesnek tűnünk ennek a táblázatnak az alapján. Különösen érdekes lenne ugyanez az adatsor 2005 környékén.

Azzal viszont nem értek egyet, hogy az 1990-es vagyonvesztést ide citáljuk, arról nem az unió tehetett. Azaz az ok felhozatalában, mint a mai problémák alapja egyetértek, de ezért az Uniot (mint a mai intézményt) szerintem 2005 előtt nem szabad felelőssé tenni.

Évi 1100 milliárd az kb.…

#577249 prospero

Évi 1100 milliárd az kb. 3,5 milliárd eur évente. 2003-2008 között a külkereskedelmi hiányunk 40 milliárd euro volt. Ami 8,5 milliárd eur évente. Nyilván ennek csak egy része (többsége) csapódik le az EU-val szemben, de szerintem látszik, hogy a jövedelmi transzfer Magyarország irányából az EU felé haladt, és nem fordítva, mint ahogy ezekből a statisztikákból következne.

Még érdemes lenne megnézni, hogy a többi ország külkereskedelmi pozíciója hogyan alakult EU országokkal szemben és mennyi kifizetést kaptak, és akkor lehetne látni, hogy mi is a magországok jólétének alapja.