Regisztráció Elfelejtett jelszó

E-Star csillagfázis - fehértörpe

Re: újabb fázis

#537112 Kissherceg Előzmény: #519037

azért az E-Star név is listában lett volna, lehet felröhögök...

Huszonöt magyar felfedezésű kisbolygó névjavaslatát fogadta el a Nemzetközi Csillagászati Unió, kapott aszteroidát többek közt Bay Zoltán, Ruttkai Éva, Apáczai Csere János, Hajós Alfréd és Farkas Bertalan.

"A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont együttműködésével 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési program keretében már ezernél is több aszteroidát sikerült felfedezni" - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján ( http://hirek.csillagaszat.hu/kisbolygok/20120724-magyar-kisbolygok-serege.html).

Egy újonnan talált égitestnél először annak követését kell megoldani. Ehhez legalább három különböző éjszaka kell megfigyelni a kisbolygót, de a legbiztosabb, ha egy hónapon át követik.

"Ha már két különböző évben észlelték a kisbolygót, és a mi ideiglenes jelölésünk alatt fut, már biztosan mi leszünk megadva felfedezőnek, de ehhez legalább további két évben meg kell figyelni az égitestet, hogy pályáját pontosan megismerjük. Ezt követően a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) illetékes szervezete, a Minor Planet Center sorszámozza az égitestet, és az ekkor megadott felfedezőnek 10 évig kizárólagos joga nevet adni az égitestnek. Az utóbbi másfél évben 25 névjavaslatot juttattak el a hazai kutatók az IAU-hoz" - emeli ki az MCSE honlapja.

Bay Zoltán (1900-1992) fizikusról, a magyar Holdradar-kísérlet résztvevőjéről neveztek el egy 6-7 kilométer átmérőjű kisbolygót, amely háromszor messzebb kering a Naptól, mint a Föld. Keringési ideje 5,42 év.

Kisbolygót "kapott" Sajnovics János (1733-1785) jezsuita szerzetes, aki elsőként támasztotta alá tudományos érvekkel a lapp és a magyar nyelv rokonságát, Bláthy Ottó (1860-1939) gépészmérnök, aki 1885-ben Zipernowsky Károllyal és Déri Miksával közösen megalkotta a transzformátort, de feltalálta a fogyasztásmérőt és a háromfázisú generátort is.

Ruttkai Éva nevét viseli egy 3,4 kilométer átmérőjű, 5,2 keringési idejű aszteroida. A csillagászok azért az adott égitestet választották a színésznő "számára", mert a magyar felfedezések közt a megelőző, 132874-es sorszámú kisbolygó Latinovits Zoltán nevét viseli. Így a legendás színészpáros kisbolygói egymás után következnek a listájukban.

Meglehetősen nagy, 5-6 kilométeres, 5,4 éves keringési idejű aszteroida viseli Apáczai Csere János (1625-1659) nevét, akinek egyebek közt az első magyar nyelvű enciklopédiát köszönhetjük.

Kisbolygót kapott Hajós Alfréd (1878-1955) építészmérnök, gyorsúszó, az első magyar olimpiai bajnok, Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai, négyszeres világ- és kilencszeres Európa-bajnok, valamint Darnyi Tamás, aki négy olimpiai aranyérmével, négyszeres világbajnoki és nyolcszoros Európa-bajnoki címével máig a legeredményesebb magyar férfiúszó.

Egy a kisbolygóöv külső felében keringő 2-3 kilométeres égitestet a kétszeres olimpiai és 15-szörös világbajnok kenusról, Kolonics Györgyről nevezték el, akit ötödik olimpiájára készülve, edzés közben ért a halál 2008-ban.

Aszteroidát neveztek el Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrről, aki Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjének fotografálásáért kapta az elismerést, és Gábor Zsazsáról, kinek 2 kilométer átmérőjű kisbolygója 4,3 év alatt kerüli meg a Napot.

Égitestet neveztek el többek közt Almár Iván csillagászról, Hargittai István és Hargittai Magdolna tudósházaspárról, valamint Farkas Bertalanról, az első magyar űrhajósról is.

Re: újabb fázis

#519036 Razamanaz Előzmény: #517870

Jelzem hogy csak egy kontár TA-s vagyok!Nézem a hetes grafikont,feltünt hogy az 1140-es szint még igazándibol nem lett visszatesztelve.Szerintem addig lekéne hogy menjen,de egészségesebb lenne ha be is nézne alá.Most ha onnan vissza tud menni 1140 fölé - és ott is marad- akkor jó,ha nem akkor gáz.

Re: újabb fázis

#518727 hAliG Előzmény: #517890

Köszönöm! :)

Végül meglett a 2k, kérdés, hogy felette marad-e. Én bízom benne..

Re: újabb fázis

#518726 Arsene Lupin Előzmény: #518714

Van kereső, nem kell kézzel keresni. A "figyeljétek meg, szavamat ne felejtsétek" kérése pedig teljesült.

Re: újabb fázis

#518714 gorogyeckij Előzmény: #517985

Nem semmi vagy... képes voltál visszakeresni fél évre? Most már biztos, hogy valami nem kerek nálad... én ennyi energiát ebbe nem fektetek... további jó szórakozást.

Re: újabb fázis

#517979 gorogyeckij Előzmény: #517890

Ne haragudj, de nálad valami nincs rendben.

Az egy dolog, hogy mi vakon hittünk az esés közben is a papírban, de hogy 2 limites nap után még okskodsz, hááát... likviditási gondok kipipálva, 10k óta csak ezt szajkózták, hogy ez az oka az esésnek.

Na, csá... további jó SQ-zást Đ

Re: újabb fázis

#517976 gorogyeckij Előzmény: #517870

igen, arra utaltam.

Nem neutroncsillag lett belöle, hanem a quantimnyomás hatására elindult a kitágulás, azaz a szupernóva... http://hu.wikipedia.org/wiki/Szupern%C3%B3va

Ja, "Arzén Lüki"-vel meg nem foglalkozok, ő inkább kezelgesse a shortjait Đ

9:07 perckor +14,96%-on kiütötték... holnap szintén zenész - szvsz -, de persze lehet visszateszt, de utána újra felfelé fogják húzni...

"Az emelkedés egy lépcső, az esés egy zuhanás" !

Re: újabb fázis

#517890 Arsene Lupin Előzmény: #517888

A gyereketetéshez és altatáshoz gratula. A papírtól pedig ne sokat várjon. A 2K is nehezen fog összejönni.

Re: újabb fázis

#517888 hAliG Előzmény: #517878

Gyereketetés, altatás volt :)

Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, de ez a hitel most felfelé fogja vinni 2k fölé, a jövőbe. Ki kell majd nézni olyan dátumokat is!

Re: újabb fázis

#517878 Arsene Lupin Előzmény: #517877

Mi maga, éjjeliőr, hogy hajnali háromkor azt lesi, ki meri bántani fogva tartó papírját? Egyébként a csatorna már tört lefele, több napos emelkedés esetén is legfeljebb visszamászik a papír a csökkenő csatornába.

Re: újabb fázis

#517877 hAliG Előzmény: #517870

Érdekes, hogy ez a két fórumtárs minden új fórumozódat kikezdi, aki E-Star miatt jött ide, és azt mert venni! Mintha mindegyik félnótás hülyegyerek lenne, megkapja az "oktatást". Mennyire hasznos ez én nem tudom mérni...

Inkább arra vagyok kíváncsi, hogy ezzel a hírrel sikerül-e törni a csatornát, illetve hogy fog viselkedni az árfolyam!

Re: újabb fázis

#517870 Kissherceg Előzmény: #517843

no most ennek se volt sok értelme, bár valóban vicces. A kolléga a csillagfázis utolsó előtti állapotára utalt, reméljük igaza lesz.

Re: újabb fázis

#517843 Arsene Lupin Előzmény: #517822

Ha sűrűsödnek az összehúzódásai, feltétlenül menjen be a szülészetre. Máskor ne dugjon ufókkal, mert aztán dajkálgathatja a robbanásos szupernóvákat.

újabb fázis

#517822 gorogyeckij

szia!

ma történt meg a végső összehúzódás, melynek eredményeképpen - reményeink szerint - egy szupernóva robbanásnak lehettünk tanúi.