Regisztráció Elfelejtett jelszó

Erősödésnek indult hétfőn reggel a forint

Re: nincs cím

#468423 Előzmény: #468052

Bár nem nekem címezted, engedd meg, hogy válaszoljak:

"te hol látod azt a nagy növekedést a magyar gazdaságban??"

CSAK novemberben ~4% az iparban, tavaly ~20% a mezőgazdaságban, brutálisan felpörgött a kereskedelem észak Magyarországon, busszal(!) hozzák a szlovákokat bevásárolni még a Premier Outletbe is, és brutálisan növekedett a foglalkoztatás az 1-5 fős KKV szektorban. Szerinted mi ez, ha nem nagy növekedés a 2002-2010 közötti brutális leépüléshez képest?

"Én azt látom, hogy egyre több és több diplomás ember lesz munkanélküli és nem is tud elhelyezkedni rövid időn belül, vagy csak sokkal szarabb feltételek mellett."

Csak hogy tisztázzunk pár apróságot:

Ezen diplomások nagy részének a diplomája semmit sem ér, és ezt ők is tudták már akkor, amikor elkezdtek tanulni az adott szakon. Innentől azt magyarázni, hogy ők nem mennek el "kulizni", mert papírjuk van, undorító. Csak nézzed meg, hogy mennyi helyen keresnek például mérnököt, és rájössz, hogy ez az improduktív tömegtermelés eredménye, annak a hülyeségnek a következménye, hogy a munkanélkülieket a "felsőoktatásban helyezzük el", mert az mégiscsak kultúráltabb mint a gyárkapun belüli munkanélküliség. Csak kissé drágább a "nagy arc képzés", mint a korábbi módszertan. Mindehhez hozzátartozik, hogy az észt nem osztják a papírral, de sokan azt hitték, hogy a papír pótolja azt. Ezek az emberek most döbbennek rá arra, hogy ez nem így van, egy kisvállalkozást például rohadtul nem érdekelnek a papírjai, meg azon elképzelései, hogy a béren kívül még milyen juttatásokra tart igényt.

"Amellett a lakások árai, amik egyértelműen leképezik a gazdasági szereplők jövedelmi helyzetét folyamatosan esnek, csakúgy, mint a bérleti díjak."

Node ez teljességgel természetes a végtörlesztés időszakában, és amugy világszerte ismert folyamat. Mindezen túlmenően teljességgel egyértelmű, hogy az uzsorázás beszűntetése kiárazódik az ingatlanokból, tehát azok a reális árra mennek vissza. Márpedig ez még mindig tisztességes hozam, ha mondjuk 10 éves átlagot veszel és messze nincs arról szó, hogy beszakadtak volna az ingatlanárak. Éppe nemrégiben beszélgettem valakivel erről és nagyjából az látható, hogy például Budapest keresett részein egyáltalán nem csökkentek, vagy éppen nőttek is az árak, ezzel szemben az agglomeráció árai brutálisan bezuhantak, hiszen már nem bírják fenntartani a Budapestre két autoval bejárós luxuséletmódot azok, akik korábban azt hitték, hogy ez alanyi jog. Ez azonban egy természetes folyamat és korrekció ahhoz a beteg gondolkodásmódhoz képest, hogy ami a városhatáron kívül van az trendi, az cool, a 300 nm alatt nem is ház a ház, aztán most meg rájönnek, hogy wazze, hát nincs is infrastruktúra, se óvoda, se iskola, azért is cipelni kell a gyereket, és hogy az is pénzbe kerül és próbálnak szabadulni ezektől a valójában értéktelen ingatlanoktó, ámde a már korábban megindult visszaköltözési hullám miatt ez sem egyszerű.

"Ma láttam kirakva egy hírdetést, miszerint 1,5 szobás lakás Pasaréten- tehát az egész ország legfrekventáltabb helyeinek egyikén írd és mond 35.000 forintért kiadó!! Egyedi fűtéssel!"

És megnézted belül, hogy milyen? Mert attól, hogy ott van, attól még egyáltalán nem biztos, hogy ennyit is megérne.

"Normális wazzeg?"

Igen, hiszen ennyiért megéri kiadni és kibérelni. Mi ezzel a problémád? Egyébként, szerintem lelakott és egyáltalán nem új építésű lakásról lehet szó ebben az árkategóriában, vagy iszonyat rezsi van hozzá.

"A garázsok árai, ami nem régen 2,5 -3,5 millió ft-ot kóstáltak, ma 1,5-2 millió körül vannak."

Ami reális is, már persze, ahol van garázs. De mi ezzel a gondod? Amig minden hülye autot vett, hogy mutogasson és száz évre vett fel részletet a garázsra, addig egy 1,5 vagy 3,5 milliós közötti törlesztőkülönbség szinte szóra sem érdemes volt. Ja, hogy KP-ra nem annyi, hát persze. De mi ezzel a gond?

"Vállalkozások? Szinte nem lehet hallani nyereséges cégről... Legalábbis csak nagyon elvétve."

Mert nem szokás dicsekedni vele, egyebekben ajánlom figyelmedbe a fentebb beírt adatot, valamint az EVA bevételek szinte szinten maradását. Akkor?

"Friss diplomások elhelyezkedési rátája? Az egy vicc."

Friss diplomások közül a használható tudással rendelkezők rátája? Az egy vicc.

"Ergo az ország a tartalékait éli fel..."

Ergo az ország kivezeti a pocsékolást, pazarlást a rendszerből és végre nem hazudja el a valós munkanélküliséget, nem csinál virtuális GDP növekedést az uzsorásoknak kifizetett hatalmas vagyonokból, vagyis semmi más nem történik, csak az, hogy brutálisan gyorsan alkalmazkodik az ország a VALÓSÁGHOZ. Tudod úgy, ahogy azt a "sokkterápiával" legkésőbb 1990-ben meg kellett volna tenni. Ha pedig jobban megnézed:

- akinek értékes és hasznos TUDÁSA van, az azonnal el tud helyezkedni,

- aki olyan helyen tanul, amire igény van, azt lábon elviszik a képzés befejezése után,

- az uzsorázás befejezésével reálisan kezd árazódni minden,

- és mégse omlott (egyelőre) össze egyetlen rendszer sem.

"Ettől függetlenül persze az EUR is össze fog omlani, mert maga a koncepciója hibás."

Magyarország meg nem, mert most már helyes a koncepció, amely nem az átjáróházban akarja megtalálni a kincset, hanem abból akar megélni, amink van.

Re: nincs cím

#468066 gentlemanus Előzmény: #468052

Matgab testvérem,

Én egy szóval sem mondtam, hogy optimális a jelenlegi állapot.

De olvasván a sorok között mintha azt látnám, hogy egy kis fény elkezdett pislákolni az alagút végén. Kicsi fény, de fény.

Re: nincs cím

#468052 matgab Előzmény: #467992

Gentle barátom,

te hol látod azt a nagy növekedést a magyar gazdaságban??

Én azt látom, hogy egyre több és több diplomás ember lesz munkanélküli és nem is tud elhelyezkedni rövid időn belül, vagy csak sokkal szarabb feltételek mellett.

Amellett a lakások árai, amik egyértelműen leképezik a gazdasági szereplők jövedelmi helyzetét folyamatosan esnek, csakúgy, mint a bérleti díjak.

Ma láttam kirakva egy hírdetést, miszerint 1,5 szobás lakás Pasaréten- tehát az egész ország legfrekventáltabb helyeinek egyikén írd és mond 35.000 forintért kiadó!! Egyedi fűtéssel!

Normális wazzeg?

A garázsok árai, ami nem régen 2,5 -3,5 millió ft-ot kóstáltak, ma 1,5-2 millió körül vannak.

Vállalkozások? Szinte nem lehet hallani nyereséges cégről... Legalábbis csak nagyon elvétve.

Friss diplomások elhelyezkedési rátája? Az egy vicc.

Ergo az ország a tartalékait éli fel...

Ettől függetlenül persze az EUR is össze fog omlani, mert maga a koncepciója hibás.

Re: nincs cím

#467998 gentlemanus Előzmény: #467992

Egyébként a nyugati államok költségvetésének rendbetétele óriási szociális problémákat fog felvetni nyugaton, láthattuk mit műveltek a görögök kint. Pedig ők csak perifériális ország.

Az igazi nyugati jóléti államok, mint Franciaország, Németország, Benelux államok, stb. még hozzá sem kezdtek ehhez a folyamathoz. Eközben Franciaországban nyakukon az elnökválasztás. Ha most elkezdik, Sarkot szinte biztos, hogy nem fogják újraválasztani.

Re: nincs cím

#467992 gentlemanus Előzmény: #467968

Én arra alapoztam ezt, amit mondtam, hogy egyre jobban egyensúlyközeli állapotba kerül a magyar büdzsé, - 2,94 az már nem olyan rossz, plusz intenzíven növekvő pályára állt a magyar gazdaság. Ezt az alacsony költségvetési hiányt pár ország van, akik tudják hozni, miközben nekünk önálló devizánk van, plusz itt a legvonzóbb a kamatkörnyezet is.

Akik tudják hozni az alacsony költségvetési hiányt:

- Luxemburg, de eurójuk van

- Finnország, de eurójuk van

- Dánok, ők a népszavazáson szerencséjükre leszavazták az eurot

Amennyiben megbukik az eur övezet, akkor ezeket az országokat is viszi magával, így maradnak a norvégok, dánok és a magas kamatkörnyezet miatt a magyarok.

Re: nincs cím

#467984 Előzmény: #467978

Csak a hülyék, akik képesek azt hinni, hogy egy összedőlő birodalom pénze értékesebb lenne, mint egy szuverén állam pénze. Egyebekben, a "nagy menekülés" részeként úgy 3%-ot erősödött a HAMVAZS uszítás csúcspontjához képest a Forint, tehát már erősen bukóban vannak a hülyék :)

Mellesleg, nem tudunk elég Forintos kötvényt eladni, mert akkora rá az igény - és azok aztán biztosan nem hülyék, akik inkább oda tolják a pénzüket, mint holmi bóvli EUR és egyéb semmit sem érő papírfecnikbe.

Lesz? Már most az...

#467957

Lesz? Már most az...

HUF, a menekülővaluta

#467897 Bendeguz

A másik válságos topicban, talán Gentlemanus vetette fel azt az elképzelést, hogy a HUF lesz a következő menekülővaluta. Erről lehetne kicsit beszélgetni. Ki, hogy látja?