Regisztráció Elfelejtett jelszó

A Genesis tovább tárgyal a leányok eladásáról

Mercurius

A Genesis tovább tárgyal a leányok eladásáról (2009. augusztus 5. 17 óra 28 perc)

GenesisNem kelthet meglepetést a spanyol leánycég által kapott 4,5 millió euró kamatmentes kölcsön, hiszen erről már tavaly márciusban döntés született a spanyol állam részéről, más kérdés, hogy most jutott el odáig a Genesis leányvállalata, hogy realizálni tudja ezt a lehetőséget - mondta Kunovits Jenő, a társaság alelnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy tovább folynak a leányvállalatok értékesítésére vonatkozó tárgyalások.

A Tőzsdefórum annak kapcsán kérdezte a Genesis Energy alelnökét, hogy a társaság spanyol leányvállalata a korábban megítélt állami támogatások mellett az állami elkötelezettség további bizonyítékaként 4,5 millió euró kamatmentes kölcsönt kapott.

Mint azt Kunovits Jenő elmondta, a hír nem kelthet meglepetést, hiszen már tavaly márciusban döntés született a spanyol állam részéről a kölcsönről, más kérdés, hogy most jutott el odáig a Genesis leányvállalata, hogy realizálni tudja ezt a lehetőséget.

Korábban a Tőzsdefórum is beszámolt arról, hogy a Cogenco International Inc. ("Cogenco") április 13-án közös szándéknyilatkozatot írt alá a Genesis Energy-vel, mely szerint az amerikai cég törzsrészvényeinek fejében megvásárolná a Genesis Energy teljes tulajdonrészét, mind a Genesis Solar España, S.L. ("GSE"), mind a Genesis Solar Singapore Pte. Ltd. ("GSS") leányvállalatokban, illetőleg a Genesis Energy GSS-ben lévő 75 százalékos üzletrészét is Cogenco törzsrészvények fejében vásárolná meg. A tárgyalásokat időközben a Genesis Magyarországon létesítendő - előkészítés alatt álló - napelemgyártó-vállalatára is kiterjesztették.

Akkor erről Kunovits Jenő, a társaság alelnöke úgy nyilatkozott: stratégiaváltást jelent a Genesis Energy számára, ha megvalósul a terv, hogy a tengerentúli vállalat részvénycsomagjáért elcserélnék a spanyol leánycég (illetőleg a napelem gyártó cégek) teljes tulajdonjogát, mondván, eddig arra törekedtek, hogy a holdingba vonjanak be egyre magasabb áron befektetőket, de a nemzetközi piaci hangulat nem kedvezett ennek a stratégiának.

Az alelnök elmondta: a leányvállalatok értékesítésre vonatkozó tárgyalások tovább folynak. Amennyiben új fejlemény lesz ezekkel kapcsolatosan, a cég azonnal közleményben fogja tudatni a részvényesekkel.

( Forrás: Munkatársunktól )