Re: Gl
Ricsi Előzmény: #94456Külön válaszolok:)
Tegyünk különbséget bűn és vétek között.
Mindannyian bűnösök vagyunk. Ez igaz. De aki megismerte Jézust, az meghalt a bűnnek. Onnantól nem bűnös. Ennek jelképe a bemerítés is. Meghal az ó ember, és feltámad az új. A bűntelen. A szent. Ez nagyon fontos!!!
Amikor Jézus megmosta a tanítványok lábát, Péter nem akarta engedni. De Jézus azt mondta, ha nem engeded, akkor nincs közöm hozzád. Erre Péter, hogy akkor mindenemet mosd meg. A válasz: aki már megfürdött, annak nincs rá szüksége, csak a lábát kell újra és újra megmosni. (nem szó szerinti idézet, de ez a lényege).
És itt jön be a képbe a vétek. Aki már megtért, és Jézus szolgája, az már bűntelen. Persze, ragad rá ez+az, de azok - ha valóban megtért - nem bűnök, hanem vétkek.
Mi a különbség? A bán egy szándékos ellenszegülés Istennek. A vétek pedig egy régi beidegződés vagy emberi természet miatti Istennek nem tetsző cselekedet.
Mondok egy példát: Megyek az autóval, és valaki kiugrik elém. Kiszalad valami a számon. Ez eddig vétek. Ekkor jó esetben beugrik, hogy ez biztosan nem tetszett Istennek. Ha ezt itt megbánom, vagy pontosabban sajnálom, akkor azonnal megmostam a lábam, újra tiszta vagyok. Ha azonban ennek ellenére is anyázok tovább, morgok magamban, akkor már bűnt követek el. Szándékosan Isten ellen teszek. Ezt pedig valódi keresztény nem teszi.
Remélem, érthető példát hoztam fel:))