Regisztráció Elfelejtett jelszó

a stagfláció veszélye

TrendMan

"A Fed egykori közgazdásza szerint azonnal kamatot kéne emelni - de a jegybank "gyáva" ezt meglépni

Roach szerint a Fed tagadja a helyzetet, és ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy a magas infláció a koronavírus járványból való kilábaláshoz kötődő, átmeneti jelenség. A Yale Egyetem professzora szerint a Fedet egyre nagyobb felelősség terheli, és minél tovább várnak az értelmezhető szigorítással, annál nagyobb a stagfláció veszélye.

A közgazdász szerint egyébként a stagfláció gyakorlatilag egy karnyújtásnyira van, a lakosság kereslete ugyanis erős, de az ellátási nehézségek bármikor fokozódhatnak. Roach szerint az aggregált kereslet sokkal erősebb, mint azt a Fed gondolja.

A kínálati-keresleti súrlódások így tartósak lehetnek.

Emellett úgy gondolja, hogy a Fed prioritásai sem jók, és megkérdőjelezte azt a döntést, hogy a Fed az eszközvásárlási programot vezeti ki, mielőtt kamatot emelne. "Előbb kamatot kéne emelniük, és csak utána foglalkozni a mérleggel" - mondta, ugyanis a Fednek a legfontosabb monetáris politikai eszközét kéne bevetnie, nem a legkevésbé jelentőset.

Roach emellett úgy fogalmazott, hogy a Fed túl gyáva, hogy fellépjen az inflációval szemben.

A közgazdász a '70-es években dolgozott a Fednél, amikor a jegybank szintén úgy gondolta, hogy az infláció emelkedése átmeneti lesz. Roach szerint a jegybanknak nincs intézményi emlékezete: senki nem dolgozik ott, aki első kézből ismerné azt a "katasztrófa forgatókönyvet", amikor az inflációra átmeneti jelenségként tekintenek, holott később kiderül, hogy az tartósan jelen lesz."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Stagfl%C3%A1ci%C3%B3