Regisztráció Elfelejtett jelszó

Biden csomag

Koffein

Ez alapján az elkövetkező években a chip gyártók tovább fognak menetelni. Közel 300 milliárd dodó megy chipgyártókhoz... Lakóingatlan 213 milliárd... ebben a kettőben látnék fantáziát..


"Szerda este pittsburghi látogatása során az amerikai elnök felfedte infrastruktúra csomagjának részleteit. A teljes csomag 2.300 milliárd dolláros és 8 év alatt használnák fel. Az infrastruktúra fejlesztés hosszú folyamat, az építkezés megkezdése előtt többek között pályáztatásra, tervezésre és engedélyeztetésre is szükség van. Ebből adódóan a csomag felhasználása nem lineáris, az elfogadást követő első évben talán csak 100 milliárd dollár körüli összeget költenének el. Ugyanakkor a 2.300 milliárdos csomag a nevével ellentétben nem csak infrastruktúra elemekből tevődik össze, az egyik legnagyobb tétel az idősek otthonában lakók és a hátrányos helyzetűek ellátására szolgáló Medicaid program támogatása lenne, ami 400 milliárdba kerülne. A fennmaradó 1.900 milliárdos csomag az alábbi főbb tételeket tartalmazza:
  • 558 milliárd hagyományos infrastruktúra beruházásokra. Ebből 447 milliárd a közlekedési infrastruktúrát (utakat, vasutat, reptereket, vízi csatornákat, kikötőket), 111 milliárd pedig az ivóvíz hálózatot fejlesztené.
  • 480 milliárd a K+F és a gyártóipari beruházások ösztönzésére. 300 milliárd a gyártóipari beruházásokat, köztük a chipgyártást támogatná, 180 milliárdot pedig az állami kutatás és fejlesztésre fordítanának.
  • 378 milliárd az épületek felújítására. Ebből 213 milliárd megfizethető lakóingatlanok építésére és felújítására, 100 milliárd pedig iskolák építésére és felújítására menne.
  • 374 milliárd technológiai fejlesztésre. Ebből 174 milliárd az elektromos autók értékesítését támogatná kedvezmények formájában, illetve adókedvezmények formájában 500 ezer töltőállomás kiépítésére ösztönözné a magánszektort. További 100-100 milliárd az elmaradott régiók internet hozzáférésének növelésére illetve az elektromos hálózat fejlesztésére fordítanának.
  • 100 milliárd a munkaerő fejlesztésére, munkahelyi képzések formájában.

A 2.300 milliárdos költséget Biden vállalati adóemelésekkel tervezi finanszírozni, egyrészt a vállalati adóráta 21%-ról 28%-ra való megemelésével, másrészt a külföldi profitot terhelő 10,5%-os GILTI adóráta 21%-ra történő növelésével. A Fehér Ház szerint a vállalatok adóinak megemelése 15 év alatt fedezné az infrastruktúra csomag teljes költségét, azt követően pedig pluszt termelne."