Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

TrendMan

Gazdagadót vetnének ki Joe Biden elnöksége alatt - Ezermilliárdokat remélnek az intézkedéstől

A kiadott sajtóközlemény alapján a törvényjavaslat úgy teremtene igazságosabb gazdaságot, hogy közben a háztartások 99,95%-ának terhei nem növekednének. A törvényjavaslat értelmében évi 50 millió dollár és 1 milliárd dollár közötti vagyonra vetnék ki a 2%-os adót, illetve egy 1%-os pótadót az 1 milliárd dollár fölötti vagyonra.

Az ultragazdagok és hatalmasok saját javukra manipulálták a szabályokat, olyan mértékben, hogy jelenleg a legfelső 0.1% alacsonyabb effektív adókulcs alá esik, mint az alsó 99% és a milliárdosok vagyona pedig 40%-kal magasabb, mint a COVID-válság előtt

? írta Warren közleményében

A törvényjavaslat számos adóelkerülés elleni intézkedést is tartalmaz, mint például az adóellenőrzések körének bővítése vagy 40%-os büntetőadó kivetése azokra, akik 50 millió dollár fölötti vagyonnal rendelkeznek, de lemondanak amerikai állampolgárságukról. Továbbá plusz forrásokkal segítenék az adóhatóság szerepét betöltő IRS működését is.

A sajtóközleményben feltüntetett előzetes számítások szerint a vagyonadó 10 év alatt legalább 3000 milliárd dollár bevételt jelentene és 1%-kal növelni az ország GDP-jét évente. A számítások szerint az adó 2023-ban nagyjából 100 ezer amerikai háztartást érintene.