Regisztráció Elfelejtett jelszó

kapitalisták a Capitóliumban és -ról

TrendMan

A republikánusok közel fele támogatja a Capitolium ostromát

A YouGov 1397 embert kérdezett meg a keddi események után arról, hogy veszélyesnek tartják-e a demokráciára nézve a Capitolium ostromát. 62% válaszolt úgy, hogy igen, veszélyesnek tartják, a demokraták 98, a függetlenek 55 százaléka. A republikánusok táborának viszont alig 27%-a érzi veszélyesnek az öt emberéletet követelő eseményt.

Sőt, a republikánusok 45%-a azt válaszolta, hogy támogatják is az akciót, míg 43% mondta azt, hogy ellenzik. Azok közül, akik úgy gondolják, hogy a választást elcsalták, a támogatottsági arány 56%. A támogatók az összes válaszadó 21%-át adják.

A republikánusok 58%-a egyébként úgy gondolja, hogy az esemény ?inkább békés? volt, mint erőszakos, az összes válaszadó közt ez az arány 28%.

A legtöbb válaszadó, 55% úgy véli, hogy a zavargásért nagyrészt Donald Trump a felelős, 42% szerint pedig azok a republikánusok is felelősek, akik jelezték, hogy vétózzák majd az elektori szavazatokat az összesítésnél. Végül a vétóötletet elvetették a politikusok a Capitolium ostroma után. A válaszadók 17%-a szerint Joe Biden a felelős.

Az eseményeket követően a demokraták 83%-a, a republikánusok 10%-a érzi úgy, hogy Donald Trumpot el kell távolítani hivatalából.

Arról, hogy milyen jelzővel jellemezhetők a Capitolium ostromában résztvevők, szintén megoszlanak a vélemények. A demokraták nagy része (78%) belföldi terroristának nevezte őket, míg a republikánusok nagy része (50%) tüntetőknek. Pártállástól függetlenül a szélsőségesek jelző volt a leggyakoribb (52%).