Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vége az olaj korszaknak?

Koffein

"Ezt a kérdést nem akárki tette fel, hanem a British Petrol (BP), az egyik legnagyobb olajóriás. A történelemben először csökkent a fosszilis energiahordozók iránti kereslet az idén – írta az N-Tv.de.

A társaság abból indul ki, hogy a járvány miatt összeomlott olajfelhasználás a következő években, az utazási korlátozások feloldása után is csak részben fog magához térni. Ehhez hozzájárul a fokozott otthoni munkavégzés, ami kisebb energiafelhasználást igényel. Ráadásul a kormányok klímapolitikája is a megújuló energiahordozók felé tereli a keresletet. A 111 éves vállalat saját prognózisa alapján a jövőben teljes egészében a megújuló energiaforrásokra akar koncentrálni. Na nem egyik napról a másikra, de a század közepére, azaz körülbelül 30 év alatt szeretne oda jutni, hogy tevékenységének széndioxid-kibocsátását nullára redukálja.

A részvényesek ezt az elemzést mindenesetre nem nagyon kedvelték, az árfolyam majdnem két százalékkal esett. Több más olajcég is csatlakozott, másfél és két százalék közötti süllyedést mutatott a Royal Dutch Shell és a Total részvénye is."

https://privatbankar.hu/cikkek/reszveny/vege-az-ol...

Az azért durva felismerés lehet, amikor egy cég rájön, hogy vége az aranykorszaknak, s ezt világgá is kürtöli... talán greenwashing szemtanúi lehetünk? ... nem felbeszéli az árfolyamot, hanem dirr bele, lesz ami lesz... habár bennem vannak kérdőjelek, hisz 3-5 év múlva, visszaállhat nagyjából a kereslet..