Regisztráció Elfelejtett jelszó

az MSZP készen áll az újabb rendszerváltásra :DDD

matgab Előzmény: #851695

Az, hogy a nyugdíjas az ő járulék fizetésével megszolgálta a nyugdíját egy nagy ideológiai maszlag.

A mindenkori pillanatnyi társadalom mond le éppen az általa megtermelt javakról, szolgáltatásokról a nyugdíjasok részére, amit a nyugdíjasok pénz formájában kapnak meg és válthatnak be szolgáltatásokra.

Teljesen jól mutatja azt, hogy mennyire nem lehet a jövőre vonatkozóan valós megtakarításokat képezni, ha pl. egy országból hirtelen kihalna az összes dolgozó ember. Hiába lenne a nyugdíjasoknak bármennyi pénze a múltból félre rakva, ha nem lenne aki eljuttatná a szolgáltatásokat, termékeket részükre, nem lenne aki a szolgáltatásokat elvégezné és nem lenne aki a termékeket megtermelné nekik. Persze lehet, hogy még 1 hétig a kenyerük elállna, meg a vaj lekvár, akkumulátorban tárolt áram, de azok ára, azonnal olyan magasra emelkedne, hogy a pénzük (korábbi megtakarításaik) azonnal elértéktelenednének.

Ezért is egy óriási nagy hazugság a magán nyugdíjpénztár is. Mert ha nincs következő generáció, aki terméket előállít, akkor nem lesz nyugdíjad. Nyilván ez nem egy ilyen hirtelen pillanat, ahogy én leírtam a fenti szélsőséges példában, hanem egy nagyon lassú folyamat.

És a migrációval is csak rövid távon lehet segíteni, hiszen lehet értelmezni egyrészt globálisan is a nyugdíjasok vs aktívak világát , azaz ha eltűnne az összes aktív, akkor a világ összes nyugdíjasának az összes megtakarítása elértéktelenedne (de mivel a fejletlen világ egyelőre korlátlannak tűnő szaporodása miatt a globális munkaerő eltűnését még nehezebb elképzelni), de még ha migrációval számolunk, akkor is bizonyos kritikus szintet átlépő migráció esetén, az aktív bevándorlók egy idő után meg fogják változtatni a nyugdíj rendszert és nem adnak annyi transzfert a nyugdíjasoknak, csökkentik a nyugdíjakat (hiszen az idősebb generáció felé nekik nincs elköteleződésük- az ő felmenőik a világ másik részén élnek, azokat akarják segíteni). Ezáltal megintcsak csökken a nyugdíjasok felé közvetített transzfer értéke.

Az egész gondolkodás módot a pénz -mint önálló értékkel rendelkező eszköz- felfogása torzítja el. Holott mi a pénz? Digitális jelek, vagy papírfecnik, amiknek az értékét a társadalom által megtermelt javak értéke adja. Azaz, ha nincs aktív társadalom, akkor megintcsak el fognak értéktelenedni egy pillanat alatt a múlt pénzben történt megtakarításai.

Ha kivesszük a rendszerből a pénzt, akkor lehet látni színtisztán, hogy a társadalom inaktívjai tényleg annyit kapnak , amiről a társadalom aktív része lemond a részükre.


És igen, biztos lenne olyan ember is, aki nem szavazhatna, mert bár teljesen értelmes ember , de valami miatt munkaképtelenné válik (azért az nagyon, ha valaki szellemileg ép és mégsem tud legalább szellemi munkát végezni). Ez a társadalom 0,00001%-a, akinek sajnálnám a szavazó jogának elvesztését. De viszont a rendszer alkalmazásával megszűnne azon emberek 99,99%-ának a szavazata , akik a rendszert a visszájára fordítják. Akik a demokrácia segítségével többségük miatt leszavazzák - azaz kizsákmányoltatják , korrumpáltatják az egész politikai rendszert!

Vajon miért feltételezik az emberek, hogy ha csak azok szavaznának , akik adójukkal/szociális hozzájárulásukkal jelenleg is segítik a társadalom fennmaradását, és megkapnák a társadalom jövőjének irányításának a jogát, akkor azok majd kegyetlenül vagy igazságtalanabbul fogják működtetni a rendszert, rosszabb , gonoszabb vezetőket fognak irányítónak megválasztani, mint a mostani tudatlan/képzetlen/ magukat a társadalommal eltartató tömegek által megszavazott korrupt politikusok??