Befolyásszerzési tájékoztatás vs pakkok szétszedése
stuck_at_177 Előzmény: #850201Nézegetem, hogy milyen kiskapu van. Most arra tippelek, hogy abban a szakaszban lehet a holttér, hogy a cégbíróság már bejegyezte a tőkeemelést, de a részvények még nem lettek megkeletkeztetve. Mert a lock up miatt a keletkeztetés után már otc sem forgathatóak a papírok (de sokadjára mondom, nem tudjuk, mi a lock up megsértésének szankciója). Szóval a cégbíróság bejegyezte a tőkeemelést és a tőkeemelőket, és utána kezdődik az engedményezési, követelés/kötelezettség-átruházási körhinta. Erről nem tudom, hogy kell-e jelenteni a cégbíróság felé, és ha kell, de nem tesznek eleget a jelentési kötelezettségnek, akkor mi a TÉNYLEGES szankciója. Mert elvben 30 napon belül mindent be kell adni a cégbíróság felé (lásd IT tagok megválasztása, alapszabi módosítása, kgy jkv-k, stb.), de nem tettek ennek eleget és szankció sem volt. A cég helyében azzal érvelnék,hogy ameddig az új tőkeemelők is vállaltak a
tőkeemeléssel járó kötelezettségeket, addig tulajdonképpen nem ért kárt
senkit.
De az biztos, a cégbíróságon nem láttam semmi olyan dokumentumot, ami a tőkeemelők személyében bekövetkezett változásra utalt volna.
De akárhogy is, ez nyilvánvalóan a törvény szellemének kijátszása, hiszen azért nyilvánosak a nevek, hogy a piac és a befektetők megismerjék a vállalat tulajdonosait, és ebből az információból tudjanak döntést hozni. Milyen transzparenciát hordoz magában, ha egy akármilyen cégben bejelentik, hogy Csányi Sándor tőkeemelés fejében részesedést szerzett, majd kiderül, hogy egy opciós szerződéssel vagy engedményezési szerződéssel nem Csányi Sándorhoz ment a részesedés, hanem pl. Orgovány Bélához vagy Kaya Ibrahimhoz & Josip Tothoz. Nyilván most mi pont az ellenkezőjét várjuk, de akkor is ronda dolog ez.
Amúgy ha legkésőbb kedd 9:59-ig (azaz gyakorlatilag hétfő estig, mert az már tényleg nagyon durva lenne ha közvetlenül a kgy előtt jelentenének) nem jelentik a befolyásszerzéseket, akkor tuti szétkapták a pakkokat 5 % alatti pakkokra. Ugyanis a tájékoztatást elmulasztó személy a tájékoztatási
kötelezettség teljesítéséig a részvénytársaságban a szavazati jogát nem
gyakorolhatja.