Regisztráció Elfelejtett jelszó

KGY

matgab Előzmény: #847282

Skacok, azért annyira nem nehéz összerakni a téglákat.
Hogy fog megvalósulni a tőkeemelés?
Két eset lehet:

1) Mindenki toljon be a meglévő részvényei mellé még némi összeget, hogy a tulajdonosi hányadok ne változzanak. Ez gyakorlatilag tőzsdei cégek esetében nem működik.


2) Valaki aki tőkét emel betolja a lóvét és megváltoznak a tulajdoni hányadok.
Ebben az esetben a tőkét emelő személy vagy megadja a piaci árat - és ebben a részvényesek ezt tudomásul veszik, vagy a piaci ár alatt jut a részvényekhez -ezt nevezik higításnak és kurvára nem szoktak ennek örülni a kisbefektetők, mert elég etikátlan, vagy piaci ár felett fizet prémiumot a tőkét emelő befektető a jelenlegi tulajdonosoknak. Ez utóbbi eset akkor fordul leginkább elő, ha egy külső befektető szeretne beszállni és hajlandó ezért prémiumot fizetni.


Tekintettel arra, hogy JG-nek megvan a többsége és ő lesz az aki betolja a tőkeemeléshez szükséges lóvét - ezért nem nagyon fog akaródzni neki prémiumot kifizetni.
Ha nem fizet prémiumot, akkor vagy hígitani tudják a részvényt, de ennek nem örülnénk és ennek lehetőségét árazza a piac, vagy piaci értéket fog fizetni érte. Ez utóbbi esetben JG , mint legnagyobb tulajdonos érdekelt abban, hogy lenyomja az árfolyamot rövid távon. Vagy ha nem is nyomja le (amit egyébként nem hiszek, hiszen simán vissza fogja venni a tőkeemelés során olcsóbban a korábban magasabb áron eladott papírokat), akkor is a piac ennek lehetőségét árazza be.


Persze az JG-nek sem érdeke feltétlenül, hogy a piaci ár alacsony legyen, hiszen a későbbi akvik során minél magasabb részvényárfolyamban lesz ő is érdekelt.
Ergo, amíg nincs bejelentve a tőkeemelés konkrét módja és annak árfolyama, addig lecsorgás várható, hiszen valszeg a fő részvényes -amint kitalálta , hogy ezt fogja csinálni - egyből el is kezdte eladni a részvényeit. Így már érthető remélem mindenki számára, hogy miért volt olyan baromi nagy forgalom és miért nem szállt el a baromi nagy forgalom ellenére a részvény árfolyama 1100 felett és azóta miért esik pontosan 1 hónapja korrekció nélkül, úgy hogy forgalom mentes napokon is viszonylag agresszívan tolja lefelé valaki az árfolyamot.


Ez alapján tök logikus lenne eladni a papírokat és majd visszavenni, ha megtudjuk a tőkeemelés részleteit.
Viszont ne feledjük, , hogy a kártyákat nem mi keverjük és csak utólag tudjuk ezeket ilyen jól megmagyarázni. Ha meg bekövetkezik a fordulat, akkor szűkké fognak válni az ajtók és napi limiten fog felfele száguldani ismét a papírunk.


De egy spekára persze jó lehet.