Regisztráció Elfelejtett jelszó

-- érdekes értékelés a csok-hatásról ---

Ibiza Előzmény: #841234

Én Budapestet ismerem. igen kb 280-350e /nm a beker ára lakásoknak + telekhányad. Extrém pénzt keresnek a beruházók. Orbánék azt nem értik most pont annyival lett több a lakás mint amennyi támogatást kapnak a népek (vagy pontosan értik). A spekikhez megy a pénz nem a családokhoz. Most nem győzik felhívni a figyelmet csak fix kamatozású hitelt vegyenek fel ( talán nem véletlen)

Én két dolgot nem értek az ingatlanpiacon, egyre nő a megtakarítások mértéke miközben már marinéni is ebbe akar fektetni.

A másik ha most megéri 650ezer/nm venni rossz beosztású 100éves bérházban lakást, akkor miért nem érte meg 2016ban 280-320ezerért venni? 650ezerért veszik a 100éves lakást miközben közel ennyiért már árulják az újakat, ez mi?

Csak egy kis számtan:

80nm-es lakás beker ára a 6-7-8-9 kerben kb 40-45 milka kiadható kb 150ezer/hó ha 100%ban kihasznált, nulla az adó és nulla a felújítás és javítás akkor a megtérülés kb 23év!! ha sima kamatot számolok mint egy bankbetétnél akkor 4-4,5%/év körüli. Ez jó üzlet? Persze értem van a kamat és van az emelkedés de innen merre van nagyobb tér le vagy fel? Mennyire likvid egy ingatlan, (amúgy likvid ha 30%-al olcsóbban adod de akkor?)

Minden emelkedésnek esésnek van egy motorja.

Ingatlanpiacot az alacsony kamatok az olcsó hitelek, az smsz számlákon tisztára mosott pénzek a biztonságot kereső külföldiek az airbnb együtthatása adta a gyúelegyet és persze az a 20 megkent újságíró.

A piacon vannak a spekik akik előre látják megteremtik az üzletet a keresletet (nálam ők a tisztánlátók), a hullámlovasok akik gyorsan rápattannak a spekik farvizére és van a gnúcsorda akik lassan komótosan mennek a folyó felé az elsők még átérnek a középen lévőket tizedelik a krokodilok az utolsókat elviszi a hirtelen jött ár felfalják a keselyűk. Most a gnúcsordák bégetését hallhatjuk.

Dübörög a gazdaság nőnek a bérek, az élelmiszer kb 2x esére nőtt 1-2 év alatt. Azért drága a lakás mert az emberek meg tudják fizetni a magasabb bérleti díjakat vagy a törlesztőrészleteket.

Az építőiparban is megvan a gnúcsordás felosztás, mielőtt elindult az ingatlan boom előtte már csendben felvásárolták a bedőlt ingatlanberuházásokat építési területeket. Utána boldog boldogtalan nekiállt lakást építeni de ennek átfutás minimum 3év ha csúszik akkor 4-5. Egyszerre lesz hatalmas mennyiségű lakás a piacon, ha korlátozzák airbnb-t ahogy a világ sok pontján akkor mi lesz? lesz aki azonnal árat csökken valakik elkezdik..

Ahogy tudom a németeknél osztrákoknál az állam a város és a nyugdíjalapok is építtetnek lakásokat olcsóbban kiadva azokat a piaciaknál igy is kordában tartva az árakat. Sok német városban már 60-150km-ről járnak dolgozni a nagyvárosokba.