Regisztráció Elfelejtett jelszó

Matgab aktuál?

banyaiz Előzmény: #839680

Bárhogy matekozunk a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához kell egy járulékfizető tömeg ami lehetőleg lényegesen nagyobb létszámú mint az eltartott tömeg.

Mert ha ez nincs akkor egyre nagyobb teher egy létminimum nyugdíj összehozása is bárhogyan számoljuk és bárhogy tologatjuk értelmezhető határokon belül a korhatárt. Kivéve ha feltoljuk az átlag életkor közelébe ami valahol morbid lenne. :)

Ami szerintem mindenképp okos dolog ha az aktív évei alatt nyugdíj célra van egy államilag ösztönzött megtakarítása, lehetőleg minél több lábon , és előírva a számára kötelező jelleggel. Nem szabadon választva hanem kötelezve erre. Ez lett volna az mnyp-önyp vonal. Ebbe bevonva a munkáltatót-államot-polgárt.

Gyerekekhez is lehet kötni csak akkor pl ha valakinek már nem élnek a szülei, vagy árva, vagy elhagyták a szülei és állami gondozásba került stb akkor nem fizet nyugdíjjárulékot? Akinek nem lehet gyereke ilyen olyan okokból az kiesik a nyugdíjrendszerből? Társadalom bizonyos %-nak nincs gyereke mondjuk jelenleg ha jól emlékszem 20% legalább vagy 30% az aktív korúak közül akkor nélkülük megy tovább a nyugdíjrendszer ők rendszeren kívül kerülnek?

Akkor az egészségügyi rendszer dettó ahol a fenntarthatóság megint csak nagyban függ az eltartó eltartott aránytól. Mert minél idősebb annál több ellátásra lesz szüksége jellemzően.