Regisztráció Elfelejtett jelszó

gdp

phiona Előzmény: #832283

A „csak a GDP számít” gondolattal főleg azért nem tudok egyetérteni, mert egy állam nem egy cég. Nem arról van szó, hogy kiveszem az így-úgy megcsinált osztalékot és szevasz, majd jövök jövőre is a léért. Az államnak funkciói vannak, és jó hogy épül szépül az ország (mert címkézés kell a pénzlenyúláshoz), de nem jó, hogy botrányos az eü, az oktatásban a butítás preferált, a közbiztonság nem lett több100 hét alatt sem rendben és a többi. Ha már beavatkozó állam sem a jóléti mintát követi, szociális háló nincs, nem csak a szegénység a gond, hanem a mentális betegek, gyakran agresszívek is kontrollálatlanok mind fék mind segítés szempontjából a társadalomban.

A másik: az ország az életterünk, az életidőnk leélésének terepe. Nagyon nem mindegy, hogy milyen közegben, közhangulatban, szabadságfokban élünk. Nem lehet eltagadni, hogy totalitárius állam épült ki, a lakosság egynegyede szavazatával. Mert megtehették, hogy olyan választójogi törvényt csináljanak, megtehették hogy megvegyék-ellehetetlenítsék-anyagilag kivéreztessék az ellenzéket, hogy ne legyen kontrollember a választáson. Megtehették, hogy a szavazás napján órákig ne legyen adat, övék volt minden eszköz, és megtehették, hogy már csak a győztes patkót tegyék ki. Uralják a demokrácia összes garanciális intézményét, amit még esetleg nem eléggé, épp most darálják be. Trükkökkel tették, nem becsülettel.

És csak a GDP számít? sztem nem, valamiféle kormányzási etika is számítana, és persze ésszerű politizálás. Az etikához annyit, hogy ma már széles irodalma sőt tudománya van a propagandának, de vannak olyan elemei, amiket egyszerűen (a tudománya szerint is) emberileg megengedhetetlen megtenni. Az elrettentő példaesetek itt mind megvalósultak az elmúlt 1-2 évben. Az adófizetők pénzéből a plakátok, a nemzeti konzultációnak csúfolt bohóckodás, a gyűlöletkeltés, megalázás (klasszikusa Soros fotójára taposás a villamoson). Felelősség van ebben. Ahogy a politizálásban is. A rést ami nyílt jól ismerték fel (összes konkurens párt kifújt vagy erőtlenebbé vált vagy azzá volt tehető) de baromi erkölcstelenül fordították a javukra. Itt nem is a lopásokra/gazdagodásokra gondolok, új rend új leosztás (bár a módja és mértéke önmagában forradalmat érhetne), hanem hogy hogy mibe vittek bele minket. Részint a külpolitikában, részint hogy kollaboránssá tették a lakosságot, visszahozták a rákosista félelmi korszakot. Amit robbj említ a 80 % ellevő részben azért van el, mert a közösségi etika totálisan kiveszett belőle, részben félelemből. Mert bizony igaz hogy elvesznek cégeket (spéder és simics után most épp bigéét), igaz, hogy a NAV száll rá arra aki ellenáll, igaz hogy fojtogatnak mindent ami nem az övék, az ügyészség zsebben, koncepciós ügyek és karaktergyilkosságok bármikor, a média is zsebben. Megfélemlítő, agresszor politikát visznek.

A felelősségre te is hivatkozol, hogy ki hova áll. Részemről lehetetlen egy ilyen politika mellé állni, és nincs felmentés ebben. A dípszét nem új, vö Tőkés társaságok világuralma (by Korten) vagy klasszikus példa az olasz maffia és a megduplázott állam: a maffia kezében lévő olasz partszakaszokon pl tökéletes volt a közbiztonság, szemben a hivatalossal felügyeltekkel. Az, hogy a hatalomban lévők gyakran csak arcok és mögöttük mások állnak: semmi új és nem is jelentőségteljes, hiszen ez beszivárog a „fenti” politikába, a dípszét csak annyiból érdekes, hogy már nem biztos hogy a frontember a tuti csávó mint anno, lehet inkább szócső vagy báb.

Nálunk még a régi módi van, Viktorunk az all in 1 típus, bár alapvetően a színészkedéshez van leginkább tehetsége (vö ifjúkori fotó, Nemcsák-barátság, szónoklati ripacskodás és „ne azt figyeljék amit mondok, hanem amit teszek” őszinteségi pillanat). Úgy érzi, bejött neki ez a „falu bikája” szerepkör az EU előtt, ami némi képzavarral inkább a vak ló bátorságának tekinthető. Etetik, kerülgetik, de nem felejtenek.

Ja, amúgy nemtom a bérek hol nőttek, max a statisztikákban, mert a minimálbér emeléssel kevesebb megy zsebbe, de az állandó valós nettó ugyanaz amit látok mindenhol. Munkaerőhiány: mert segílyke helyett közmunkás az ellátott, a valós munkaerő meg elhúzott nyugatra, bejöttek helyettük a román-ukrán feketemelósok szal épül Garancsi, nincs gond, max a minőséggel lesz, nem érnek össze a falak: kifújják pur-habbal. Az egész valóságunk ilyen pur-habbal kifújt amúgy.