Regisztráció Elfelejtett jelszó

Rákóczi népe

phiona

Nyuszi sokszor a fejemre olvassa, hogy idealista vagyok, Rákóczi népét látom abban, ami valójában kádár népe.

Nem mentegetek, hogy nehéz néhány szóban hogy igazam van, de tényleg az (mármint nehéz, meg igazam is van persze).

Felveszem a szálat az előzőből. A Rousseau-i társadalmi szerződés idea alapján egyenrangú felek szerződnek: állampolgár adja a hozzájárulást (adó stb), állam adja a dolgát képező juttatást: biztonság, oktatás, eü, közutak stb. Ez hűvös és korrekt viszony, DE felnőtt embert feltételez.

Azonban nálunk az, hogy valakiből FELNŐTT váljék (a szó nem biológiai értelmében) baromira korlátozott volt. Az érettséget nem a rendszer termelte ki, hanem a régi polgári és „nyugati”, ellenálló nevelés, kiben-kiben az olvasottság. Abszolút egyéni termék, és Bibó-módra alulról jövő. Aki megjárta ezt az utat és érti ezt a nyelvet (itt nyuszi és rbbaj leginkább, de koffein és a többiek is) biztos alapokon állnak, a többiek sodródnak. Félrevisz téveszméket felnagyítani, tévutakat követni, de ami a lényeg: érettség kellene kezelni az „állam és én” kérdését.

Az összes félrevitel, ködölésnek bedőlés nem önhiba. Minden állam érdeke a buta polgár, annyival könnyebb sarcolnia. Nálunk nagyon rövid volt a polgárosodás kora a monarchikus együttélésben és durva volt a restauráció. Annál mélyebbek voltak a hűbéri gyökerek, amikhez OV visszanyúlt. Nem kádárhoz nyúlt vissza, mélyebbre. Átnyúlva a kádári szülőkön, vissza a nagyszülői pusmogások terepére: akkor minden jobb volt. És igen, mert megmondták hogy mit gondoljunk (nem hogy az államról – ugyanmár) hanem úgy egyben, mindenben, a honnan-hovára, és akkor persze Isten. És az ő Istenük természetesen – mármint a hatalomé, ami ma ilyen kifordítom-befordítom, a HIT-es Némethé is, meg Slamóé is, meg bárkié, lényeg hogy szopd be hogy kereszténydemokrata.

Az ember kurvára elveszett tud lenni a világban, pláne ha nem végzett sok iskolát és nem jön tápláló családból. Az ember nyugalomra, egyensúlyra és biztonságra törekszik, ezért szereti az ezt ígérő, energikus politikust. Ettől nem kádár népe, akárki népe ilyen.

Viszont. A magyar nép a történelemben számos alkalommal bizonyságát adta, hogy ha borul a bizalom és baromba vették, ölre kel. Érzelmes és jóhiszemű nép, de csak 1 fokig megvezethető. Ha szakad a cérna egységbe kovácsolhat a sok sérelem, mint Rákóczi népénél anno. Egyre látványosabb a narancsosok szakítása és a nem felnyalók süllyedése, még közel 10 milliós a nemzet, el fog jönni a kritikus pont. Ez a nemzet a legkivérzettebb időkben sem volt gyarló, és idegen az identitásától hogy a 21. században legitimáljon középkori rablásokat, mókásan elavult kommunikációt…

Majd ha lesz biztos állás, szolgálati lakás (és nem stróman Garancsi vackait akarja CSOK-ban megvetetni Vikror), majd talán lesz gyerek is. Nem csak magyar gyerek külföldön megszületve.

Majd ha lesz esély az oktatásra, képzésre, és nem a félműveltekre irányulva (heggesztő leszek – minek leszel heggesztő már heggeszt a gép magától) akkor lehet mondani hogy korrekt az állam – jelenleg a szavazó analfabétáit gyártja, rásegítve a Jóistenes szállal, aljasul.

„Csak a GDP számít” vicc jeligére: nézni kosárka tartalmát, manipulációt, pénzpiaci angyalok és főleg újságírók nem mutattak még be direkt jegyet a mennybe (ebben a szektorban mindenki eléggé meg van véve általában, arra is, hogy naivok másokat vegyenek bűnbaknak – lehetőleg olyan történelmi cuccost, amin nincs mit számonkérni, szemben a jelenlegiekkel)