Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Kéró Juci - válasza

Kissherceg Előzmény: #825808

"Te drága magyar újságírás!"

Ez most egy mini "rémregény". Ismét írok!!!!!!
Nem védekezem, nincs miért.
Csak kiegészítem a leírtakat.
Az általam nagyra tartott HVG
(rendszeres olvasója vagyok :-( ) megjelentetett egy cikket rólam.
A cikket lentebb olvashatjátok, csatoltam.
Ebben néhány dühös magyar honfitársunk ellenem fordult, mivel a bank ellen nem mehetett.
Kicsit elemezgetem a cikket, hogy haladjunk a tényfeltárás felé és legyen némi igazság is benne.
Rólam röviden:
2001-től élek Spanyolországban, vezettem éttermet, vállalkoztam, közben felneveltem három csodálatos gyermekem. Igyekeztem beilleszkedni az itteni életbe, imádom a fiestákat, a tengert, a spanyol létet. Nagyon sok fantasztikus embert ismerhettem meg és nevezhetem őket a barátaimnak. Dolgozom néhány alapítványnak mint önkéntes, segítem az itteni vöröskereszt munkáját, rendszeres véradó vagyok. Az életem teljes, igaz én úgy szoktam fogalmazni, hogy picit szürke és laposka, de én így kedvelem és élem a mindennapjaim. A BARÁTAIM (köszi, hogy vagytok) minden szituációban ott állnak mellettem és természetesen én is mellettük.
Valóban ingatlanközvetítéssel foglalkozom, döntő többségében olyan bankokkal állok üzleti kapcsolatban akik a 2008-as krízis alatt bebukott ingatlanokat értékesítik.
2012-től eljutott a bank abba a szituációba, hogy ömlesztve kapott ingatlanokat vissza melyeket hitel nem fizetés miatt vett el a tulajdonostól a bank illetve a bíróság. Több tízezer lakás, ház, ipari ingatlan,hotel, hajó, autó, földterület.
A bank fő profilja mindannyian tudjuk nem a saját ingatlan értékesítése, "kicsit" káosz volt nekik is nem voltak erre felkészülve.
Ráadásul az ingatlanok döntő többsége, kifosztott, lelakott,elhanyagolt, rengeteg számlatartozással (víz, villany, közös költség, stb) kerültek vissza. Megkezdtük az értékesítést és a bankok jelentős része, hogy szabaduljon az ingatlantól megkezdte a vételár teljes hitelezését azaz a 100%-os finanszírozást. Ezzel tudtak piacot nyerni, mivel eladás szempontjából nagyon nehéz egy olyan ingatlant eladni ami évek óta lakatlan,üres,gondozatlan,stb.
Ebben az esetben a vásárló kiválasztotta és 3000 euróval lefoglalta az ingatlant a bankban, beadtuk a szükséges dokumentációt (a hitel elbírálásához: adóbevallást, munkaszerződést, számlakivonatot, érvényes útlevelet, stb) és vártunk.
A beadott dokumentumokkal a bank elbírálta a hitelt és ha az igazolt jövedelem lehetővé tette megkapta a hitelt, az tény, hogy csak uniós állampolgárok esetében tudtunk ebben a formában hitelt intézni. Sok esetben a bank az átírási költségeket (adó, közjegyző,stb) is finanszírozta, így a finanszírozás esetenként elérte a 110-112%-ot is. Ezt a finanszírozási formát főként a Banco Popular vállalta addig a pillanatig még tavaly októberében felvásárolta őket a Banco Santander csoport.
A munkám:
Az ügyfél bejelentkezik, hogy érdekli az ingatlan vásárlás. Ezt követően leadom a bank felé az útlevelének a másolatát, valamint a kiválasztott ingatlanok listáját emailban, így minden követhető a későbbiek során is.
Felveszem a kapcsolatot az ügynökkel aki a kulcsot őrzi és egyeztetjük az ingatlan kinyitását, megtekintését.
Ezt követően bemegyünk a bankba az ügyféllel, megnyitja a számláját. Ettől a pillanattól az ügyfél is direkt kapcsolatban marad a bankkal. Megkapja a bank összes elérhetőségét.
Az ügyfeleim nagy része nem Spanyolországban él, át szoktuk beszélni van-e rá lehetőség, hogy az adásvétel bonyolításáig több alkalommal iderepül vagy közjegyző előtt ad a nevemre egy általános meghatalmazást, a N.I.E szám igénylésére, a hiánypótlások beadására a bank felé, majd ha nem tud ismét iderepülni az adásvételi szerződés és a hitelszerződés aláírására közjegyző előtt azaz az ingatlan megvásárláslását is tudom bonyolítani. Szinte minden ügyfelem ezt válassza.
Minden esetben kötünk egy szerződést és ha nekem kell eljárnom mindenben ezért kérek egy munkadíjat is pluszban ennek az összege 500-1000 euró között van.
Ez még mindig a töredéke annak a költségnek, amit ő fizetne abban az esetben ha 2-3 alkalommal iderepül, autót bérel, szállodát fizet az adásvételig.
A meghatalmazást sokan vissza sem vonják az adásvétel után sem, mert a megvásárolt ingatlanukat kifestetem ha szükséges, berendezem, intézem a víz, villany és internet bekötését ezt követően bérbe adom nyaralóknak. Tudnak hívni ha gondjuk van a bankban vagy valamelyik szolgáltatóval, a közjegyző által ellenjegyzett teljeskörű meghatalmazással eljárok a spanyolországi ingatlanuk ügyében.
A cikk: "Kéró Juci"
- "Ingatlan 0% önerővel" Egyetlen alkalommal sem jelent meg hirdetésem, hogy semmit sem kell befizetni az ingatlan megvásárlásához, minden esetben jelzem az ügyfél felé a hitelét a bank bírálja el nem én, az ingatlan sem az én tulajdonom a banké
- Bíró Csabával (2016) soha nem találkoztam, interneten küldött dokumentációt ingatlan vásárlás és hitel felvétel céljából a bank felé ezt továbbítottam, hiánypótlásnak nem tudott megfelelni. Banktól érkezett emailok igazolják.
- A törlesztőrészletet és a kamatokat nem én állapítom meg, minden nyilvános adat a bankok oldalán szerepel, követhető. Itt is vannak elérhető kalkulátorok az interneten. Az valóban nagyon kedvező, hogy a hitel felvételét követően itt az ügyfél a tőkét is fizeti azonnal nem csak a kamatot. De szívesen ad minden érdeklődőnek pontos információt a bank.
- 500-1000 euró munkadíjat valóban kérek az ügyféltől, ha nem szeretne az ügyintézésben részt venni. Az 1500 euró elírás, téves információ.
- G. Botond (2017) még Dániában élő magyar volt aki az interneten megkeresett, hogy Dániából hozna át dán ügyfeleket ingatlanvásárlás céljából. Az ügyfél bejelentkezett nála. A bank felé beadtam a ügyfél adatait, megrendeltem a kulcsot, hogy megnézzék az ingatlant. Megérkezett az ügyfél Malagába, természetesen lementem (1000km), Botond Dániából telefonon terelgette az ügyfelét de nem tudtunk tovább lépni, mert kiderült Botond sem beszéli olyan szinten a dán nyelvet, hogy ingatlan adásvétellel kapcsolatos pontos információt az ügyfél megkapja.Ekkor úgy döntöttem, nem szeretnék vele dolgozni. 2017. december 24-én este felhívott és megfenyegetett, hogy mindent megtesz a lejáratásomért és ellehetetlenítésemért.
- A hitel intézésére leírt 4-12 hetet szoktunk vállalni bankos ingatlan esetében, de ha a bank nem kapja meg időben a hiánypótlást az ügyféltől, vagy várnunk kell az értékbecslőre én sem tudok mit tenni. Normál esetben ha nem a banki ingatlant vásárol valaki és rendelkezik 20% önerővel valamint az átírási illetékkel 2-3 hét alatt zajlik le a hitel és lehet aláírni az adásvételt.
- Ha valaki Spanyolországban szeretne ingatlant vásárolni valóban ide kell jönnie, ezzel lesznek költségei.
- Németországi ügyfél J.Jugovics vagy K.Katalin vagy R. András, valószínű az ő nevük azért nem került kiírásra mert az ő barátjuk a cikk írója, elfelejtették közölni velem és a bankkal, hogy a hitel felvevő egy éve betegállományban van és csak feketén dolgozik. Ezért képtelen volt megfelelni a hiánypótlásnak amit a bank kért a hitel elbírálásához. Először Tenerifén nézelődtek, utána Castellon-ban választották ki az áhított ingatlant, utána La Manga-n választottak ki egy áhított ingatlant, itt már szólnom kellett, hogy nem bírják megvenni mert nincs hozzá meg a megfelelő készpénzük. Így választottak egy kisebbet.
A baráti viszonyt csak ők próbálták erőltetni, napi 5-15 alkalommal hívtak, ismertetve velem minden magán problémájukat, ezt nekem nem kötelességem meghallgatni nincs is rá időm. Az már rám is tartozott, hogy a német nyelvről angol nyelvre fordított dokumentációjuk miért 5 hét alatt érkezett meg hiányosan és miért nem tudták pótolni a hiányzó dokumentumokat, holott tisztában voltak, hogy az ingatlant harminc napra foglalták le az irodának átutalt 6000 euróval. (A hitelükkel kapcsolatos dokumentáció, komunikáció a banknál és nálam is megvan, email, stb)
- B. Katalin aki nem adja a nevét a cikkhez, nem pontosan tájékoztatta az újságírót. Nem alakítottam céget a nevére. Nem akartam vele közös céget alapítani. Segítséget kért, hogy mivel nincs semmi egészségügyi biztosítása szeretne egyéni vállalkozást indítani menjek be vele a szükséges papírokat kitölteni a helyi adóhivatalhoz. Ez történt, az igaz, hogy fizetni a járulékokat elfelejtette. Valóban volt róla szó, hogy az apartmanok takarításában besegít, egy norvég ügyfél házát ki is takarította de félbe kellett hagynia a munkát mert haza kellett menni a kutyáját sétálni vinni. Többet nem hívtam munka ügyben.

Nem töröltem magam a facebook-on. Elérhető vagyok. Az ügyfelek között, mindig lesz olyan elégedetlen aki nem kapja meg az "áhított" ingatlant, mert nem ad a bank annyi hitelt, akkora összegben amire ő számít.
De a bank a hitelezésből él, ezért ha van rá mód kihelyezi a hitelt csak a várható hiteltől kevesebbet.
Ha a beadott dokumentumok rendben vannak csak az igazolt jövedelem kevés, vagy a másik országban van hitele valószínű szintén csökkentik a hitel nagyságrendjét.
Mindenki nyugodtan vonja le a konzekvenciát és döntsön. Rengeteg ingatlan van eladó Spanyolországban, rengeteg iroda foglalkozik ezzel.

Mindenkinek szép napot!

HVG.HU
Spanyol ingatlan, nulla önerővel: hiszékeny magyarokra utazott "Kéró Juci"

Akár 100%-os hitellel, vagyis egyetlen euró önerő nélkül juthatnak ingatlanhoz spanyol tengerparti városokban – ilyeneket ígért a jobb életre vagy egy kedvező befektetésre vágyó honfitársainak egy magyar nő. Csakhogy a mesésen hangzó lehetőségben bízó magyarok mára az intern...