Regisztráció Elfelejtett jelszó

na most akkor?

Kissherceg Előzmény: #822499

https://index.hu/gazdasag/2018/06/15/trump_vam_kin...

Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok kormánya 50 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos védővámot - írja a BBC. Erre válaszul a kínai kormány nagy valószínűséggel hasonló vámokat vet majd ki amerikai termékekre, vagyis hónapok fenyegetőzése után élesbe fordulhat a kereskedelmi háború a világ két gazdasági óriása között.

Trump a vámok bejelentésekor azt mondta, hogy ezzel a kínai kormány "Made in China 2025" stratégiájának akar gátat szabni, vagyis annak a tervnek, hogy minél magasabb hozzáadott értékű és komplexitású technológiai termékek gyártására álljon át a kínai gazdaság. Ez az amerikai elnök szerint árt az Egyesült Államok és sok más ország gazdasági növekedésének.

TRUMP AZZAL VÁDOLTA MEG A KÍNAI CÉGEKET HOGY ÖSSZELOPKODTÁK A HIGGY-TECH TERMÉKEKHEZ SZÜKSÉGES SZELLEMI JOGOKAT,

amiben a kormány is segíti őket. Ilyen segítség például Trump szerint az a szabály, hogy nyugati cégek csak úgy léphetnek be a kínai piacra, ha közös alvállalkozást alapítanak kínai cégekkel.

Trump már egy ideje elkezdte a kereskedelmi háborút Kínával, először a mosógépekre, az acélra és a telekommunikációs termékekre kivetendő 25 százalékos védővámokról döntött. Többek között ezeket a vámokat vezetik most be.

A kereskedelmi csatározással amúgy már nagyjából a fél világot megfenyegette, többek az Egyesült Államok partnereinek számító Kanadát és az EU-t. Szóba került például a német autók megvámolása, ami a magyar gazdaságot is nagyon rosszul érintené.