Regisztráció Elfelejtett jelszó

alaszka

Kissherceg

https://444.hu/2018/06/05/megindult-a-verseny-az-a...


Az Északi Sarkköri Nemzeti Vadrezervátum ökológiai jelentőségét nehéz felbecsülni. A csaknem 7,7 millió hektáros terület nyaranta vándormadarak költőhelye, de ez a szaporodási helye a csak Alaszkában őshonos Grant karibuknak is. A vadrezervátum parti síksága pedig egyre fontosabb szerepet játszik az alaszkai jegesmedve-populáció életében, mert a medvék a klímaváltozás miatt egyre inkább ezen a területen tudnak csak vadászni nyaranta. Jenny Keatinge, a Defenders of Wildlife szakértője szerint a parti síkság 77 százalékát a jegesmedvék fennmaradásához feltétlenül szükséges területként jelölték ki.

A terület fontosságát a hetvenes években ismerték fel, 1980-ban minősítették nemzeti vadrezervátummá, ekkor tiltották be itt az olajtermelést, majd néhány év múlva az olajkészletek felmérését célzó szeizmikus kutatásokat is.

Mígnem jött Trump.

Donald Trump egyik fő választási ígérete volt, hogy megnyitja az olajipar előtt azokat a partközeli területeket, ahol Barack Obama idején a hatóságok nem engedélyeztek kutatófúrásokat. Ez helyben, Alaszkában igen népszerű üzenet volt, a helyi politikai és gazdasági elit évek óta lobbizott azért, hogy megkezdődhessen az olajtermelés a vadrezervátumban. Ezt még a helyi őslakosok is támogatják, befektetési alapjaik anyagilag is beszálltak a projektekbe, amiktől új munkahelyeket remélnek.