Regisztráció Elfelejtett jelszó

alumínium

Kissherceg Előzmény: #758748

https://g7.24.hu/piac/20180417/trumpek-veletlenul-...

Az Egyesült Államok április 6-án politikai megfontolásokból fekete listára helyezett számos orosz oligarchát, politikust és cégeiket, köztük a világ alumínium gyártásának egyik vezető szereplőjét, a United Co. Rusal csoportot. A céget gyakorlatilag elvágták attól, hogy a fejlett nyugati világ országaival kereskedjen. A Trump-kormányzat többek között ezzel a lépéssel igyekezett megbüntetni Oroszországot, miután (nem először) brit földön végeztek egy volt orosz kettős ügynökkel.

A szankció első hatása az volt, hogy a Rusal elvesztette a tőzsdei értékének felét, az alumínium, és főleg a fém előállításának nyersanyaga, az alumínium-oxid ára pedig az egekbe emelkedett. Utóbbi jelenleg már 25 százalékkal kerül többe, mint a szankció előtt, és még mindig megy felfelé.

A Rusal tulajdonosa Oleg Gyeripaszka, az orosz oligarchák egyike (egyben a Strabag résztulajdonosa is), aki megkötötte Putyinnal a szokásos hallgatólagos egyezséget: megtarthatja a megkérdőjelezhető módon szerzett vagyonát, ha nincsenek politikai ambíciói, és hajlandó együttműködni a Kremllel. Az orosz kormány, amellett, hogy elítélte az amerikai lépést, azonnal jelezte is, hogy szükség esetén nem hagyja csődbe menni a 60 ezer oroszországi alkalmazottat foglalkoztató Rusalt, vagyis hitelezi a cégóriást, ha rászorul.

A szankció közvetett hatásai azonban a bejelentés utáni tizedik napra már jobban látszanak: az iparág globális szinten kezd káoszba süllyedni.

Az alumínium előállításának négy fő szereplője van:

  • a bauxitbánya, amely kitermeli az alumínium-oxidot tartalmazó ércet,
  • a finomító, amely a bauxitból kioldja az alumínium-oxidot, más néven timföldet (ekkor keletkezik a vörösiszap is, amelynek magyarországi tárolója átszakadt, és a kolontári katasztrófát okozta),
  • az alumíniumot előállító üzem,
  • és az alumíniumot késztermékké alakító üzemek.

A Rusal a köztes lépésekben is fontos szereplő, Írországtól Jamaicáig vannak üzemei, és kiesése olyan zavart okoz az ellátási láncban, amely más cégóriásokat is magával ránt. Az olvasztókemencéknek állandóan menniük kell, mert a leállításuk és újraindításuk olyan energiaigényes, hogy üzletileg óriási veszteséget okoz, ezért most mindenki élet-halál harcot folytat a nyersanyagért.