Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re

Spade Előzmény: #817709

Nyuszi az a baj h össze vissza zagyválsz mindent mert nem olvasol értelmezve és legkevésbé gondolkodsz el azon amit irok, persze lehet h nem is lehet :)

Azt h a katolikus lengyel o jobban fejlődik azt oltásként írtam vakmajom felé és nem azt írtam h a katolikus jobban fejlődik mint a protestáns csak azt h a protestánsoknál sem szereti az úr a pénzhabzsolást.És azt írtam h nem É-amerika protestánssága számított hanem azt h angolok voltak (az elit) ugyanazzal a kulturával mint odahaza amiben adott volt h protestánsok mert odahaza is azok voltak. Érdemes elolvasni Daron Acemoglu Why natins fail művét a kultúra és a gazdaság szerepéről persze ésszel mert azt is össze lehet zagyválni.

És nem azt mondtam h a "nyugat " mint mozgalom volt német barát nem is tehettem mert hiszen ők grand oeientesek lévén francia barátok voltak, a nyugat imádók kapcsán a nemesség és polgárság nagy részében már 400 éve meglevő habsburg és német loyalitásról és a nemzetiekről (Mátyás Rákóczi ) beszéltem.

DE ha már protestantizmus és amerika és mernél kicsit gondolkodni akkor szembe tünhetne az a tény h valahogy us-ban szinte kiírtották az indiánokat amerika többi részén meg nem, még kanadában sem mert érdekes módon ott is voltak katolikusok (franciák) ezért nem is volt cél azok kiírtása. Éspedig azért nem írtották ki mert dél-közép amerikában a papok, igen a szerinted pedifil meg inkvizíciós katolikusok sőt a jezsuiták (gyakran életük árán is) megvédték őket a kapzsi főuraktól és nagy vállalkozóktól. Vajon miért van ez ? Akkor mégis melyik vette komolyabban a jézusi tanítást ? persze le van szarva az ember élet szerinted ha a big maniról van szó, ugye ?

Úgyhogy legyél csak büszke protestáns imádó az indián holokauszttal a nyakadban. Csak halkan jegyzem meg h a nácik döntő része protestáns és katolikus ellenes volt sok katolikus papot is koncentrációs táborba vetve, fura véletlen egybesés, mi ? Na és a protestáns elit döntése dobta le eddig egyetlenként az atombát is (amire igazából semmi katonai szükség nem volt csak a megmutatás vágy) fura párhuzam, mi ? Ezzel nem azt mondtam h katolikus fan lennék hanem csak pár érdekes tényt említek

Még egy vitaindító megjegyzés, tetszik vagy sem a jelen napig és beleértva a kiegyezés utáni nagy fellendülést is, Horthy és kádár időszakában voltunk gazdaságilag a legközelebb nyugat-eu-hoz A nagy malteros eszmék alatt Kun béla-Károlyi, Rákosi,90-es évek nagy liberális kisérlete alatt távolodtunk el tőlük a legjobban. Hogy lehet ez ?

És ezzel persze nem azt mondom h Horthy-t meg Kádárt sírom vissza, de azt igen h furamód még Kádár is sokkal sokkal többet tett az országért mint a nagy példaképeid Soros meg Bokros fémjelezte liberalizmus ahol ráadásul még sajtószabadság sem volt a nagy liberális véleményterror miatt