Regisztráció Elfelejtett jelszó

Buffett már nem talál olcsó befektetési lehetőségeket

Koffein

Idén is kiemelt érdeklődés előzte meg Warren Buffett, a Berkshire Hathaway első emberének levelét, amelyben az értékalapú befektetések guruja a társaság részvényeseit tájékoztatja a tavalyi évről. A részvényeseknek írt levelében Buffett az olcsó befektetési lehetőségek hiányáról és lehetséges utódjának kérdéséről is fontos részleteket árul el.

Az alábbiakban a híres befektető gondolataiból, és a Berkshire Hathaway tavalyi évéről gyűjtöttünk össze néhány érdekességet:


  • Warren Buffett aktívan keresi az új üzleti lehetőségeket, azonban a guru egyelőre nem talált olyan befektetést, amely elnyerte volna tetszését.
  • A Berkshire Hathaway nem-biztosítási üzletága esetében a profit növekedését új akvizíciókkal biztosítaná Buffett, azonban a társaság jelentős, immár 116 milliárd dollárra duzzadt készpénzállományát szívesebben fektetné a készpénznél (és az amerikai kincstárjegyeknél) magasabb hozamot biztosító eszközökbe. Az új akvizíciók előtti legnagyobb gátat a potenciális befektetési lehetőségek esetében az ésszerű ár hiánya jelentette, mivel az ésszerű ár kritériuma a guru értékalapú befektetési filozófiájának egyik sarokköve.
  • Buffett szerint a jó, de nem kiemelkedő cégek árai a mindenkori csúcsukra emelkedtek, miután a guru vélekedése szerint az optimista felvásárlók számára az ár szinte már lényegtelen szemponttá vált. Buffett kiemeli, hogy a rendkívül olcsó, és bőségesen rendelkezésre álló hitelek is hozzájárulhattak a vásárlási őrülethez. Mindemellett a guru biztos abban, hogy a Berkshire Hathaway képes lesz jelentős akvizíciókat végrehajtani a későbbiek folyamán.
  • A jövőre nézve is bölcs tanácsokkal szolgál Buffett: a guru a kölcsönzött pénzből végrehajtott részvényvásárlás ellen foglal állást, saját példáján illusztrálva ennek veszélyeit. Buffett azonban kiemeli, hogy egy feltételezett részvénypiaci lejtmenet komoly lehetőséget is tartogat azok számára, akik nem kötötték gúzsba magukat az adósság béklyójával.
  • Az idő múlása a híres befektetőt is aktívan foglalkoztatja. A 87 éves guru a Berkshire részvényeseinek írt levelében kiemeli, hogy imádja a társaság vezetését, és sose érezte jobban magát, ugyanakkor a lehetséges utódjával kapcsolatos kérdéseket is alaposan végiggondolta. Némi támponttal is szolgál ezzel kapcsolatban Buffet, miután a részvényeseknek írt levele végén szót ejt két fontos menedzsment kinevezésről.
  • 2018 elején a Berkshire igazgatótanácsa alelnökké nevezte ki Ajit Jain-t és Greg Abel-t, előbbi a társaság biztosítási üzletágáért, míg utóbbi a Berkshire biztosítási tevékenységén kívül eső üzleti területekért lesz felelős. Jain és Abel is évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a cégnél és Buffett szerint ''a Berkshire vére csörgedezik az ereikben''.
  • A társaság értéke 65 milliárd dollárral nőtt 2017-ben, azonban ebből ''csupán'' 36 milliárd dollár származott a Berkshire üzleti működéséből, míg a fennmaradó 29 milliárd dolláros összeget az amerikai adóreformnak köszönhetően realizálta a Berkshire Hathaway.

https://www.portfolio.hu/vallalatok/tovabbi-vasarl...

és az eredeti http://www.berkshirehathaway.com/2017ar/2017ar.pdf