szexuális zaklatás.. megint megy a baromkodás
tozsdenyul Előzmény: #805609amúgy semmi éle nem volt szándékaim szerint, pusztán gyakran elöfordul, hogy egy helyzetet meg nem tapasztalva akarunk okosak lenni...
Pl személyes tapasztalatom, a "gaslighting" elszenvedöinek lenézése...hülye, aki hagyja magát. Ugye. Egyszerü ez.
És én aztán kurvára asszertív vagyok, de megtapasztaltam személyesen hogy milyen az, amikor a körülmények mégsem olyan egyszerüek, és tökösnek sem mindig egyszerü lenni.
Így aztán kb (nem egészen, de mégis valamennyire) én lettem az egyik "hülye", akiröl megvolt a véleményem.
-és a képhez, nagyon sok, nagyon asszertív ember élte meg velem együtt, elég komoly pszichopatáról beszélek :)
Viszont az is biztos, hogy ha egy kicsit változnak a körülmények és a hatalmi egyensúly kiegyenlítödik, adott esetben tíz-húsz év múlva a folyamatos gaslightingot folytató pszichopata fejét beleverem (én, vagy más) a mosdótál szélébe.
Most meg mégsem teszem - hozzáteszem, akinek érdeke és lehetösége söt kötelessége lenne, sem teszi, így lesznek a látszólag egyszerü helyzetek rém bonyolultak.
Na most, Hitchcock Gaslight címü filmjét tíz éve unottan és röhögve néztem, most meg empátiával.
Amíg mi magunk nem tapasztalunk meg egy helyzetet, addig nagyon könnyü kívülröl megítélni tetteket és embereket.
"Hát ne siessünk úgy az ítéletekkel" (idézet Gandalftól, Göncz fordításában)
A gaslightinghoz egy magyar szócikk: