Hozzászólás
rbbj11 Előzmény: #804070Sok borzalmas sorsú ember van, de ilyen mindig volt és lesz is, föleg egy kapitalizmust még csak tanuló társadalomban. Csak ismételni tudom: sokkal kevesebb a reálértéken 75ezres nettó bérezett, mint akár 5 éve. Én látom itt az osztrák határ mellett, mennyire brutálisan zárkózunk fel az osztrák vásárlóeröhöz és árakhoz, mindenben, már ingatlanban is. Tegnap néztem egy átlagos fertörákosi házat, nem is ft-ban, euroban van hirdetve 159.000-ért. Nem osztrák, hanem én, magyar nézte meg, magyar egyéni vállalkozó, magyarországon élö nyelvtanár feleséggel. Magyar asztalos kis településen, Fertöszentmiklóson havi nettó 1 milliót keres és tart fenn fél tucat alkalmazottat és mühelyet, és még sorolhatnám. Magyar (Gy-M-S megye) földön senki sem megy el nettó 750 Ft /óra alatt mez.gazd. segédmunkára. Ez nemrég még 500 Ft volt. Nem 10-20%-os az Ausztriához felzárkózás, hanem elmúlt 5 évben kb 50%-ot faragtunk le. De ezt mindenki tudja, aki gyakran megy külföldre. Régen standardizált szorzó Ausztriában nettó bérekre, ingatlanra, stb-re magyar * 5 volt, most magyar *2,5. Pl. magyar targoncás keres nettó 450 eurot, osztrák 1250-et, itt még 2,8 a szorzó, de ha bruttot hasonlitom, akkor durva: magyar 800 vs osztrák 1600, tehát csak 2,0 a szorzó!! Ez nem is olyan rég 4,0 volt, meg afelett....2000 elött pedig 7,0 volt!!