Hozzászólás
phiona Előzmény: #801286Prosperónak sokban igazsága van. Ahogy Banyaiznek is.
Itt a rendszerváltáskor sztem futott 1 „lelki sík”, túlkompenzálás a NY felé h végre leráztuk a ruszkikat és jövünk ahova tartozunk (Antall) ami 1 teljes gazdasági amatörizmussal és naivitással társult. Kitárta a kapukat, persze, gyertek, vigyétek drága nyugati testvérek, szeretünk benneteket, köszi h ti is, ilyesmik. A szociknál a pánik után jött az életösztönös túlélés, hogy lesz ebből biznyec – ne feledjük h főleg az utsó időszak erősen az ügyeskedésről szólt, gmk-k, kapcsolatok pénzre váltása, nyugati ügyletek- nem a Fa szappanok és Gorenjék szintjén. Nem kellett sok idő felismerni h privát gazdagodás itt a tét – vmi csurogjon a pártkasszába is, de a javát maguknak konkrét személyek ellopták v kis júdáspénzért multiknak átjátszották. Igen Prospero, tőzsdén lehetett és kellett volna – volt is aki harcolt ezért, de lesöpörték és eltávolították mert nem ez volt az érdek, az tiszta lett volna, és veszett volna a kencepénz. A baj h amit magukhoz váltottak is borult több értékes cég, mert elvenni erőből könnyebb volt mint működtetni – a gazdasághoz nem értettek csak a „politikához”. Kevés kivétel van, ott se csak a szakértelem a megfejtés és Csányi sem szent… Az EU-csatlakozásunk gyalázat volt, ha az EU kért 1 egységet mi nyomtunk min 3-t, mint a stréber, nehezebb szabályzókat hozva az országra mint ami elvárt volt – ebben az erős kisebbségi komplexus játszott főleg és középszintű alkalmazottaktól, h hűha biztosan legyünk jók és nagyon jók. Az h ezzel hátrányba hozták a hazai gyártóikat, termelőiket az EU-énál szigorúbb szabályok előírásával, absz eszükbe se jutott. Ezzel együtt nem hiszek nagy nemzetközi összeesküvésben, bénaság és piti magánérdekek működtek. Kis piac és jó helyen, olcsó munkaerő, fagyipénzen megvehető, persze h a multik lecsaptak rá.
A kapitalizmus és a feudalizmus közt leegyszerűsítve és a „dolgozó” oldaláról az a különbség h a kapitalizmusban odaadod a munkaerődet, munkaidődet, ezért kapsz fizut, de nincs más kapocs, bármikor kirúgható viszont szabad vagy, te is bármikor felmondhatsz, társadalmilag „magánzó” és magadra utalt vagy. A feudális rendszerben hűbérurad van, ő adja a lehetőséget neked a pénztermelésre, amiért kér: a javakból is, hűséget és kiállást is. Ezt te lefelé továbbadhatod azoknak akiket magad alá szervezel, ez a hűbéri lánc. Afféle piramisjáték :-) aminek ahogy kell aki az alján van az szív. A hűbérurad elvileg lelki gazdád is, kiszolgálja azt a gyermeki igényt h van apukám aki megvéd és gondoskodik rólam, nem hagy magamra mint a csúnya kapitalizmusban, ad nekem világképet, vallást, megmondja miről mit kell gondolnom és kit kell szeretnem/utálnom h közösségben legyek az ő nagyságával. Csak itt van az a súlyos átverés h valójában leszar, kihasznál és manipulál, te meg beszopod mint kacsa a nokedlit és még örülsz is neki, ill max: „ez van”. Ez a jobbágyi attitűd ami rögzült 1000 éven át.
Ma már a multik is próbálnak kavarni, tréningek csapatösszetartás stb, de mindenki tudja h ez arról szól h minél hatékonyabb legyél amíg vagy, de egyébként nem számítasz. A feudalizmusban sem számítasz, csak eszköz vagy, röfi, akit hülyébe néznek. Miközben lelkesen szavazol a fő-fő hűbérúrra, ő elégedetten dől hátra h milyen jól beszopatott, és a rendszeréből nincs kiszállás, szervilis maradsz örökre. Vagy mint közvetlen hűbéres, vagy mint a piramis alján lévő al-alkalmazott, akit a bérek alacsonyan tartásával és a konkurens multik elüldözésével meg sem kell EU-s szinten fizetni. Miközben EU-s sőt magasabb árakat kell fizetned a fogyasztásaidért a magas áfával.
Sokan nyomják a liberalizmus elleni propagandát, de azt azért jegyezzük meg h ennek érdeme h egyáltalán szavazhat a nép. Bár ugye ez is vitatott, ki, mikortól meddig, de kétségkívül demokratikusabb mint h leválthatatlan faszok ültek a nép nyakán.
Ideális berendezkedés? Hatalmas irodalma van, megfejtése nincs. Személy szerint a feudálisat nem tartom korszerűnek és hasznosnak sem, a történelemnek is van evolúciója, és ez már a kapitalizmus kora. Amikor a Rousseau-i társadalmi szerződés kikényszerítésének lenne ideje, felnőtt állampolgárokkal. Adom az adómat, szolgáltass érte, az életem, lelkem, problémáim meg az enyémek. Megoldom, ahogy azt is h legyen munkám, bevételem, mert tanulok, és keresőképes állampolgárrá képezem magam. A magánéletem meg az enyém, nem az állami síkban élek és nem szorulok rá.
Mindezek persze szerintem, Ricsi anno hiányolta h nem írom mindenhez h szerintem, nos: szigorúan véleményem szerint :-)