egy kezdő kérdései
KajlerSziasztok!
Kezdő tőzsdézőként, és persze phyl. tulajként :-) bukkantam rá az oldalra, és a fórumra, és elsőre megtetszett, azóta is folyton vissza-visszatérek hogy lássam mi újság a kedvenc részvényemmel, mire számithatok. Rengeteg hasznos dolgot olvastam (no azért mind a 4000valahány hozzászólást nem volt türelmem végignézni) de most elértem oda hogy írjak is, mivel egyszerűen nem értem ami történik, talán valaki tud magyarázattal szolgálni számomra.
Szóval nekem eddig a következő jött le a phly.-lel kapcsolatban, mióta követem az eseményeket: az a gond a részvénnyel, hogy a részvény árához képest az árlépésköz túlságosan magas, ezért 1-1 forinttal is jól lehet keresni (amennyiben sikerül eladni...), amiért is hatalmas falak alakulnak ki az aktuális részvényérték körül mind eladói, mind vevői oldalon, ha valaki elad x db-ot szinte rögtön átáll 1-2 ft-tal alacsonyabb szintre (a másik falba) ami miatt nagyon nehézkes a kereskedés, és a befektetők emiatt nem igazán preferálják mar jó ideje, ez szépen látszik a múlt forgalmi adatain.
De ami a rally óta zajlik, az érthetetlen számomra: 1-2 naponta megjelenik egy nagyobb vevő, vagy eladó aki szinte mindig 13 ft körül vásárol nagyobb pakkokat (100e-res nagyságrend), szerintem csupán abból a megfontolásból, hogy a forgalmat nyomja, hogy lássák az emberek, hogy hű de micsoda papír ez!... megkockáztatom hogy tök ugyanaz az illető csinálja, gyakorlatilag nulla haszonnal/veszteséggel az eladásokat, és a vételeket is, hogy pörgősebbnek tűnjön a papír, de miért, nem túl átlátszó ez így??? Ez nem vezet sehová, vagy igen? Aki szerintem phyl-ben áll, azt nem fogják 1-2 forinttal erre vagy arra kiugrasztani a pozíciójából (erre a papírra nem hiszem hogy bárki is stop-loss-t állítana be... nem sok értelme lenne ;-) Most vagy teljesen rossz a gondolatmenetem, vagy tényleg értelmetlen ami folyik...
Másik: tudja valaki miért nincsen semmiféle info a részvényösszevonásról? Ugye a tegnapi "kinyilatkoztatás" alapján a cégbíróság már májusban bejegyezte a névértékváltozást, mikor fog megjelenni végre egy dátum a BET-en, hogy ez ekkor, v. akkor esedékes. Ez valóban megváltoztathatná a cég papírjaihoz a hozzáállást, sokkalta jobban kereskedhető lenne utána, akik eddig kiábraándultak a nagy falak miatt, azok is visszatérhetnének, de szemmel láthatóan mégsem sietik el a dolgot... miért?
Kiváncsian várom a véleményeteket.
üdv.: Kajler
u.i.: gratula az oldalhoz a készítőinek, és a lelkes fórumozóknak is!