Hozzászólás
Ibiza:) ritkán horgászom sajna.. régen használtam.. vérgolyót.. sokan azzal horgásztak.. én inkább etetésre használtam.. csináltam olyat a haver fogta "kisjátékkal" a tenyeres keszegeket.. egy vödörbe gyüjtotte..én összevágtam nagyobb darabokra és egy az egyben beöntöttem oda ahova horgásztam.. Én jobban szeretem élő halat..mert arra a nagy csuka süllő is rámegy.. (vagy a harmatgilisztát ezzel csuka süllő és még a nagy ponty is).Tiszán egyszer egy kb 40dekás vörösszárnyúval harcsáztam.. vérgolyós ráetetéssel.. és fogtam egy kb 4kilós szép süllőt este.. reggelre sajna elpusztult..nem értem miért..nem vérzett szépen és hosszan le volt kötve..szivem szakadt.
hozzáteszem nem fogtam igazán nagy harcsákat.. de akkor is fogtam pár kilósakat amikor más nem..amúgy nagy érzékkel fogom ki azt a napot a horgászatra amikor semmi nem megy..
Ismerni kell a halat.. jó megfigyelőnek kell lenni..Én talán ebben vagyok jó.. és mindig próbálkozni kell mint a kiskutya..
Sokszor a helyieket nézem mindenki egyformán horgászik.. egyszer fog valaki a többi birka követi.. mivel mindenki u.úgy horgászik u.azzal a csalival..csak fognak egy-egy nagyobbat..ami megerősíti bennük.. igen csak ez a jó.. nem egyszer nagyon utáltak..mert tök más módszerrel többet fogtam mint ők..fater is ilyen..nincs megkövesedve.
Láttam már amikor a harcsa leszippantja a felnőtt szárcsát.. vagy a Kőrösön kimennek a homokpadokra és mint a delfinek csoportosan felkergetik a halat a szárazföldre..és amikor pattognak vissza akkor eszegetik..vagy szürcsölik az ívó bodorkákat.. a halat nem láttam de a szétrebbenő halakból lehetett látni..hiába raktam oda kishalat.. csak félretolta..
Pár egyszerű dolog a harcsáról..amit megfigyeltem... a fészke körül nem táplálkozik.. nappal akkor (12körül) eszik ha olyan az időjárás..vagy éjjel nem lakott jól.. viharban vagy áradó vízben megőrül.. válogatós.. néha békázik..madarazik.. néha halazik.. áradáskor a partról bemosott férgeket szívesen eszegeti..nem egyformák..van amelyik a sekélyebb van amelyik a mélyebb helyeket kedveli..
A parton szedett giliszta fogósabb mint a messziről hozott.. volt olyan.. vittem gyönyörű piócát..iszapgilit.. semmi.. a homokos parton túrkáltam voltak nagyon érdekes.. malacrózsaszín nagyon nem aktív törékeny de 15cm körüli girnyók.. erre egyből jöttek.. 20cm-estől 3kg-ig..délben persze.
Ahol sok a kisharcsa kishal ott nincs nagy..pontosan ameddig azok kapnak.. egyszer csak mintha elvágták volna..na akkor ott van valaki..
Mivel főleg élővizen horgászom elment több nagy harcsám.. igazából sajnálom is őket.. talán nem is vinném el a 10-15kg-nál nagyobb halat..
igazi természetközeli emberektől..rabsickodó juhászoktól hallottam a legjobb tippeket az adott vízekről..
csalik: mint írtam főleg kishal..és gilisztafélék.. max a pióca..
fateréknak bejött egyszer a csirkebél meg a csirkemáj..