Alakul ez
banyaiz Előzmény: #786922Mnyp pénznél nem volt olyan opció, hogy befektethessük, vagy nyúlja az állam, vagy megtartod. Max a reálhozamot befektethetted.
Önyp nekem úgy indult ez, hogy az akkori munkáltatóm szeretett volna oda utalni havonta fizetéskiegészítés címszó alatt.
önyp-re a munkáltató ösztönzött . mnyp-re pedig az állam kötelezett. Külső ösztönzés mindkettő Nyugdíjmegtakarítás irányba terelgetés. Nem egy rossz irányba terelgetés vsz.
Ha úgy matekoznánk, hogy önyp lóvét hozzáadjuk a bruttóhoz akkor eleve adóban fele elment volna. Eleve -50% környékén indul ehhez az állapothoz képest. Pontosabban kevesebb mert a munkáltató még a bruttó után fizet az államkasszába nem csapta volna a bruttóhoz a teljes összeget.
Valahol ez is egy állami ösztönzés , a munkáltató felé is, hogy önyp-be ad pénzt az nagyobb összeg mintha bérben adná.
De igazán összehasonlításnak se látom olyan szempontból értelmét, hogy több lábon állást mint célt is szolgálja. Kockázatok megosztását.
mire ösztönöz, hogy az állam vezetője megfenyeget , hogy elveszted az állami nyugdíjadat ha nem lépsz vissza? Engem pl arra ösztönöz, hogy azt mondjam neki kapd be. :)
Mire ösztönöz az, hogy mnyp-k környékén ilyen kaotikus helyzet van? Nyugdíjpénzek körül. Arra, hogy az államban ne bízzál egyáltalán, ne fektess be hosszútávra, élj a mának stb stb. Baromi jó üzenetek nagyon átgondolt koncepció. Anarchiára ösztönöz.
állami egyéni nyugdíjszámla ami egy kamu volt , egy átverés mert nem került rá a pénz. Ezek mind üzenetek, nem nyom nélküli dolgok. Mindez nyugdíj körüli témákkal. :) Ezt egy szóval tudom jellemezni , szégyen.
Pontosan ugyanaz a helyzet mint mikor van egy adóváltozás és a NAV se tud egyértelműen állásfoglalást adni . Bizonytalanságot kelt ami a lehető legrosszabb üzenet. De hát én még ilyen ortodox józan ész, liberális-konzervatív demokratikus iskolai modellekben gondolkodom ami tudom mára már elavult az illiberális demokrácia világában. :)