Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Prosi, ha már be vagy csatornázba akkor kérdezd meg..2

prospero Előzmény: #785469

Két példát mondtál: rajzból 5-ös, matekból kettes. Erre azt tudom mondani, hogy kinek mi a rajz és a matek. Ha nekem a matek a fontos és a matek 5-ös eltudom nézni a rajz kettest. Ha a rajz a fontos, nem elég a matek ötös.

Másik példa autós. Nem lehet most azt mondani sem társadalmi, sem gazdasági szinten hogy van olyan létfontosságú elem ami egyáltalán nem működik pl. Fék. De azt lehet mondani, hogy javításra szorulnának bizonyos elemek mert a működés nem tökéletes. Azt is lehet mondani, hogyha nem fordítasz elég erőforrást az alkatrészek megújítására akkor lesz egy használhatatlan autód előbb utóbb. Ami a helyzetet jobban leírja szerintem inkább az, hogy van egy potenciálisan jól működő autód, melynek maximális sebessége 100, de bizonyos elemek rossz működése miatt nem tudsz csak 60-70-nel menni anélkül, hogy baj történne. A 90 az már olyan kategória szinte elképzelhetetlen. Tegyük hozzá, hogy 2008-2010ben biztosan mondjuk 50 alatt volt ez a mutató. Tehát azt kell vizsgálni, azokkal az adottságokkal, intézményrendszerrel, gazdaságszerkezettel amivel az ország rendelkezik mi a potenciálisan elérhető teljesítmény. Becsülheted úgy, hogy potenciálisan mondjuk 5-7%nak kellene lennie a gazdasági növekedésnek ez az ország számára elérhető pálya és ebből fakadó társadalmi fejlődésnek. Akkor 2-3% gazdasági növekedés 50% körüli teljesítményt jelent. De társadalmilag pl. Szegénység elleni harc, általános jólét terén pl. Jelentős javulás történt. Ha a potenciális növekedési ütemet 10%ra lövöd be, akkor viszont a kormány teljesítménye elégtelen. Csak ilyenkor adódik a kérdés, hogy ki tud 10% os reál gdp növekedési ütemet generálni...vagy kinek hiszed el, hogy tud.