Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: nincs cím

Ricsi Előzmény: #765866

Butaságot beszélsz sok mindenben, de csak az érzékeltetés miatt:

A szerelőnek van műhelye, amit vagy felépített, vagy bérli. Belefeccolt sok millát szerszámokba, emelőbe, informatikába. Emellett biztosan van segédje, hiszen egyedül nem lehet autót szerelni (hogy csak pl a fék légtelenítését említsem), tehát a 640 000 eleve kettővel osztandó, tehát az már csak 320 000. Ebből biztosan fizet adót, mert feketén nem lehet dolgozni, így marad neki mondjuk 250 000. Ebből fizet rezsit a műhelyre, ami mondjuk 50 000, máris csak 200 000 marad meg neki. Szerinted feketén úgy, hogy azt számoltuk, minden nap dolgozik keményen 8 órát. Akkor osszuk most vissza, 200 000/168 óra: 1 190 HUF/óra. Hogy oda ne szaladjak, hogy meg vannak fizetve...

Tételezzük fel, mostantól mindenre ad számlát, akkor ebből még lejön az ÁFA, ami 320 HUF, így marad neki 870 HUF/óra. És ezért tart fent egy vállalkozást, pótolja a kopó szerszámokat, és költ minden egyébre. És most azt számoltuk, újfent hangoztatom, hogy folyamatosan van munkája, és napi 8 órát dolgozik. Sosem beszél az ügyfelekkel, sosem megy próbakörre, minden anyag azonnal a rendelkezésére áll, nem kell várnia semmire, sosem iszik meg egy kávét, hajt mint az állat. Hát, szerintem tényleg irigylésre méltó az életük, le a kalappal.

Én biztos vagyok benne, hogy ennyiért te ezt nem csinálnád meg, és még abban is biztos vagyok, ennyiért nem kapnál ma szakértő szerelőt alkalmazásban sem.

Mert tételezzük fel, fel akarsz venni egy autószerelőt. Ugye, az előző példa alapján induljunk ki a 320 000 HUF-ból. Áfa le, tehát marad 234 000 HUF. A munkaadó befzet utánad több mint 30%-ot állambácsinak, így ezzel is csökkentsük le, marad 163 800 HUF bruttó. Ezután levonogatja a béredből azokat a tételeket, amiket te fizetsz (Szja, tb, nyugdíj), így máris kézhezkapsz hónap végén 107 000 kemény magyar forintot.

És akkor az arányok: A megtermelt BEVÉTELBŐL az állambácsi kap kb 220 000 forintot, te 107 000 forintot. Már ez is nevetséges, de az alkalmazód nem keresett semmit, és 0 forint rád eső rezsit számoltunk. Nem vettük figyelembe a fizetett ünnepeket (amikor ugyan kapsz pénzt, de nem termelsz semmit), és az évi minimum 20 nap szabadságot, amikor szintén nem termelsz, de tartod a markodat az állambácsival egyetemben.