Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

matgab Előzmény: #765281

én nem értem, hogy itt írogató emberek nem képesek felfogni, hogy az adott nyugdíjak értékét mindig az adja, hogy a társadalom az előállított javakból mekkora hányadot transzferál át a nyugdíjasoknak.

ezt nem értették meg a manyup rajongók sem. Hiába van bármennyi nominális nyugdíjad, ha a társadalomban kevés ember állít elő javakat , szolgáltatásokat, akkor az sehova máshova nem vezet, mint a nominális vagyonok elinflálódásához.

Szélsőséges eset: az egész országban egy orvos dolgozik. Van minden héten 40.000 nyugdíjas, akiknek mind van 1 milliárd forintja nyugdíj megtakarításából. Az orvos heti 400 beteget tud ellátni.

Szerintetek mennyi lesz a vizitdíj? Mennyit fog fizetni egy nyugdíjas, akinek fáj valamilye, hogy őt vizsgálja meg az orvos??

Persze, meg lehet ezt lokálisan oldani bevándorlással (ebben az esetben a bevándorlók pótolják a hiányzó meg nem született generációt- csak amennyiben a bevándorlók száma megnő és szavazati jogaikat érvényesíteni fogják- ők mivel nem lesznek lojálisak az őslakosokhoz, (mert nem az ő szüleik a nyugdíjasok) meg fogják szavazni a jövedelemtranszfer csökkentését fenntarthatóvá.

Azt is lehet mondani, hogy most a jövő nyugdíjasainak a pénzét befektetik termelő cégekbe, amik később majd profitot termelnek. Hát nem. Ha nem lesz munkaerő, akkor nem lesz cég sem és nem fog profitot termelni. Vagy robotok veszik majd át az emberek szerepét a munkaerő piacon, ebben az esetben viszont a maradék aktív lakosság is munkanélkülivé azaz eltartottá válik, tehát valószínűleg a társadalom polarizálódni fog és ez megint nem a nyugdíjak biztonságát teremti meg. Vagy lesz egy robotok által biztosított magas színvonalú ingyenes ellátás mindenki részére, ebben az esetben viszont brutális túlfogyasztás lesz és a véges erőforrások(víz, levegő, energia) miatt lesznek élethalálharcok a társadalom tagjai között...

Ha meg növekszik a társadalom akik ellátnák az időseket (ami ma nincs, hiszen az egoizmus és a kényelemhajhászás miatt inkább csökken), akkor megint a javak elfogyasztása fog problémát okozni...

Szóval nyugdíj szerintem nem nagyon lesz 20-50 év múlva, max élet-halálharc az erőforrásokért. Aki gyenge alulmarad, visszatérünk az evolúcióhoz, vagy annak egy másik szintjére érkezünk.