Re: nincs cím
matgab Előzmény: #764018nem. Én három okot tudok mondani amiért most ennyire ment:
1) Olajár emelkedett (ez kevésbé fontos)
2) a norvég nagytulaj, akinek amúgy 6 bn usd vagyona van eladta az egyik legjobban jövedelmező lazacos cégének egyharmadát (2/3-át?) és betolt fél millió dollárt. (ez volt a fő hír-sztem). Mire utal ez? Hogy a krapek igen nagy erőket hajlandó bedobni azért, hogy a seadrill, ahol már sokan beárazták a csődöt ne menjen csődbe. A krapeknak további fontos tulajdoni részesedése van amúgy a seadrill hitelezőiben és a hajógyárakban, ahol a seadrill megrendeléseit szeretné lemondani kitolni.
Azaz: a lejáró adósságot megfinanszírozza, az operatív üzletmenetet segíti azért, hogy a cége már a megtisztult olajpiacon majd extraprofitra tegyen szert.
3) az egész olajiparág-főleg a könnyen becsődölő látvánnyal rendelkező cégek tekintetében óriási short poziciókat építettek ki a befektetők. És a két első hír együtt generált 30-40%-os részvényáremelkedés elkezdte kiütni egymás után stopokat és olyan shortsqueezinget indított el, hogy az csak na...
4) Oroszok tovább hitegetik a világpiacot az OPeC gyűléssel, ahol úgysem fognak megállapodni, de addig is mindenki lenyilatkozza, hogy valamit kéne tenni. És ameddig nyilatkozgatnak, addig felinterveniálják az olaj árfolyamát is.
Én rövid távon nem tartom elképzelhetetlennek a 10-12 USD-s seadrill árfolyamot sem (egy hónapon belül). Remélem ez a jóslatom is bejön, mint a 6k-s richter 4k-nál...