Re: nincs cím
Ricsi Előzmény: #748651Mi van mester, zavar van az erőben? :D
Egyébként szerintem úgy, hogy láncolatok vannak, pl ha havonta van vásárlás, akkor 1 pénzből 12 lakás cserél gazdát.
Hogy érthető legyek:
Én megveszek egy lakást januárban 10 milláért. Akitől vettem, vesz egyet februárban 11-ért. Akitől ő vette, vesz egyet márciusban mondjuk 9-ért. És így tovább, kb mindenki 10 milláért vesz lakást, mindenki kp-ért, de valójában csak az én 10 millám megy folyamatosan tovább.
A statisztikai eredmény: 12 lakás cserélt gazdát, és 100%-ban kp-ért. Ha valaki drágábbat vesz, és vesz fel hitelt, akkor mondjuk 92%-ban kp, és 8%-ban hitelre.
Ezért szép a statisztika. Ebben az esetben gazdát cserélt 12 lakás, az ingatlanpiac forgalma 120 milla volt éves szinten, holott csak az én 10 millám ment jobbra-balra.
Még élvezetesebb akkor a képlet, ha én a bankból vettem ki 10 millát, és az utolsó eladó is bankba teszi. Ebben az esetben megfordult az ingatlanpiacon 120 milla, és pont ugyanúgy 10 milla van a bankban, mint januárban volt. Magyarán, az én olvasatomban nem történt semmi.
Amit te kiolvasni véltél azt jelentené, jött x vevő kp-vel, vettek lakást, az eladók meg másra költötték a zsét, de ez nem így van. Ezért ez a körbe-körbe mutatvány nem is növeli a gdp-t, és nem javít semmit sem az ország helyzetén.
Szerintem persze, nem akarok senkit semmiről meggyőzni, hiszen már propaganda miniszterünk is van, ő jobban tudja.