Regisztráció Elfelejtett jelszó

rossz helyzetértékelés -> rossz döntés

Krumenaker

Azok a befektetői típusú tőzsdések, akik 2009-2010 után itt maradtak a magyar piacon, és magyar részvényekkel foglalkoznak - ide sorolhatom sajnos magamat is -, rosszul értékelték a helyzetet, és rossz döntést hoztak.

Az most teljesen mindegy, hogy miért, mennyire reálisan vagy koncepciózusan, de a magyar piacot leírták, nem csak globalice, de hazai nagyobb befektetők is, és innentől kezdve ez egy mocsár, amiben csak süllyedni lehet.

Mondom ezt úgy, hogy láthatólag vannak most is itt spekik, akik ügyesen forgolódva hasznot termelnek a BÉT-en, de nekik is csak azt tudom üzenni, hogy ha ezt egy egészséges, likvid, NEM LEÍRT ÉS LEÉRTÉKELT piacon tennék, hanem pl. a német vagy jenki tőzsdéken, akkor ugyanennyi erőfeszítéssel többszörös hasznot zsebelnének be. Jómagam is meghoztam a döntést évekkel ezelőtt, hogy átnyergelek a lengyel és német tőzsdére, de sajnálatos módon a lépést húztam-halasztottam, hagytam, hogy a figyelmem elterelődjön másfelé (tőzsdén kívüli dolgok), és itt ragadtam.

Ezt azért írom le, mert szerintem minden egyéb (részlet)kérdés emlegetése, a kormányzat általános tőzsde-ellenessége, bankadó, deviza-mentés, magánnyugdíjpénztárak felszámolása stb. a saját rossz döntés elmismásolása. Egyetlen kérdés van: MIT KERESEK ÉN ITT? Ha itt vagyok, ha magyar részvényekben ülök, akkor én vagyok a felelős a helyzetemért... Mert sejthető volt, hogy ez lesz.

Még annyit esetleg hozzá lehet ehhez tenni - nem felülírva a fentieket -, hogy persze néminemű felelőssége van brókereknek, elemzőknek is, azoknak, akik úgy beszélnek a magyar piacról, mintha ez egy egészséges piac lenne, befektetői konferenciákat szerveznek, hosszasan elemzik az OTP-t, Richtert, MOL-t, szóval egy látszatvalóságot építenek, ami szigorúan nézve szélhámosság, de persze felelősségre vonni nem lehet (ezért se) senkit.